0

Ц арските вани и кръглите проточни басейни, пълни с лековита минерална вода, ще предложат на първите посетители релакс през есента. Сградата, която е архитектурно бижу в стил „ар нуво“, ще приема гости вероятно от края на септември. Тъй като така и не се появи кандидат концесионер за банята, на последното си заседание столичните общински съветници решиха да възложат на общинското дружество „Софийски имоти“ да управлява комплекса временно за срок до 3 години. „Това е една временна мярка, с която целим банята да отвори врати за посетители наесен и да заработи с основни дейности за отдих и рекреация, свързани с лечебните свойства на минералната вода. “Софийски имоти“ управляват успешно новия минерален комплекс „Възраждане“ и имат опит в подобна дейност. Те ще изразходват до 150 000 лв. от своя бюджет за дооборудване, необходимо за основни дейности и услуги, които ще се предлагат в минералната баня “, обясни общинският съветник от ГЕРБ Анна Стойкова.

Ремонт

Минералната баня в Банкя е паметник на културата. Тя беше оставена да се руши от собственика й - Министерството на здравеопазването. През 2009 г. първото правителство на Бойко Борисов я прехвърли безвъзмездно на Столичната община. До 2015 г. са направени два опита за отдаване на концесия с правото да се построи хотел до банята, но не се появяват желаещи. Две години по-късно общината прави търг, като разделя две процедури, едната от които е отстъпено право на строеж на хотел, а с получените пари от него започва реставрацията на сградата, като идеята е банята да се превърне в съвременен спа център. "Алианц България" печели първия търг, а "Консорциум Банкя 2020" печели конкурса на Столичната община за проектиране, реставрация, консервация и социализация на балнеоцентъра и ремонтът започва с парите от първия търг.

След като реновирането на сградата приключи, Столичната община пусна отново концесия през септември миналата година. В изискванията бе включено изграждане на закрит плувен басейн в сутерена на банята, както и на по-малък детски, джакузи и съответните санитарни помещения – съблекални и душове. Басейнът трябва да е свързан с топла връзка с останалата част от сградата. Минималната инвестиция е 4 млн. лева. Предвижда се концесионната такса да е или процент от нетните приходи, или минимум 112 500 евро без ДДС. Въпреки удължаването на срока обаче все още няма желаещ да поеме концесията. От общината смятат, че оскъпяването на строителните материали е част от причините да не се появи мераклия да довърши и стопанисва банята. Затова и временен стопанин ще е общинското дружество „Софийски имоти“.

Ретро

Банята в Банкя е истинско бижу, защото са запазени оригиналните вани, басейни и зали, като същевременно е осигурен и комфорт за съвременна балнеология. Входната врата е от славонски дъб с месингова брава и орнаменти, с решетки от ковано желязо. Поставени са райбери, както някога, за да може стъклото да се сваля в горещи дни. Парапетите от ковано желязо по стълбите в сградата, чиито оригинали са откраднати, са възстановени по снимки. Банята ще се отоплява чрез енергиен център – минералната вода от басейните ще минава през вътрешен водопровод, за да отоплява цялата страда. Месинговите душове също са възстановени по стари снимки. Царските вани пък са малки изящни басейни. Има и зала, която може да се използва за събития, вероятно ще се казва „Хохедер“ на името на автора на проекта на банята.

Cтpoeжът нa минералната бaня в Банкя зaпoчвa през мapт 1907 г. и зaвъpшвa през 1910 г. Oткpитa e тъpжecтвeнo нa 24 мaй 1911 г. Пocтpoeнa e пo плaнoвe нa арх. проф. Карл Xoxeдep oт Mюнxeн. Българският ръководител на градежа е арх. H. Heшeв, а инвеститори са пpeдпpиeмaчитe бpaтя Caвoви oт Coфия и Hикoлa Paнгeлoв oт Бaнкя. Хохедер е проектирал множество сгради в Мюнхен в стил „ар нуво“. В изграждането на банята в Банкя са били вложени 1 милион златни лева. Това е първата лечебна сграда у нас. Елитът на София веднага е започнал да посещава балнеологията и да се наслаждава на минералната вода. Царското семейство също е посещавало редовно банята.

Водата

София е богата на минерални води и това я прави известна още в дълбока древност. Водата в Банкя е добра както за рехабилитация, така и за пиене. Изворът, от който се захранва банята, е с общ дебит 24 л/сек. и с температура 36.5 -37.2 градуса. Извира от 850 метра дълбочина. Съставът й е хидрокарбонатно-сулфатно-натриев. Водата е бистра, безцветна, без миризма, мека и изключително вкусна. От нея се повлияват добре не само сърдечносъдови заболявания, но и свързаните с обмяната на веществата, стомашно-чревния тракт, опорно-двигателния апарат, ендокринологични заболявания, обща физическа и умствена умора.

Раковините са емблемата на банята в Банкя.

Залата, която вероятно ще се казва „Хохедер“.

Царските вани са изящно спа бижу.

Сградата на минералната баня в Банкя е в стил „ар нуво“.

БНР

БНР

БНР

БНР