0

О пасно свлачище е подкопало крайморската алея на Бургас и  усилено я руши с дни и часове. Живописното трасе, което свързва морския град с квартал Сарафово всеки момент ще се срути и ще бъде погълнато от морето, алармират общинските власти.

Ако не се предприемат незабавни мерки за укрепването на пропадналия участък, Бургас ще остане без атрактивната си крайбрежна алея. Местните власти обаче са попаднали в Параграф 22, защото държавата в лицето на "Геозащита Варна" отказва да признае съществуванетоо на свлачище, а без тяхна санкция не може да се започне и процедура по укрепването му. Държавните чиновници посъветвали местните власти в Бургас "да нахвърлят малко чакъл", който според тях щял да реши проблема. "Това е просто абсурдно. Не може да сес спре свлачище с чакъл. Най-много да стане по-голяма беля", контрират от общината. От друга страна местната власт не може сама да укрепи свлачището, защото то попада в зона, която е със статут на изключителна държавна собственост. В правомощията на община Бургас е единствено да обезопаси алеята, като спре достъпа до нея заради реална опасност от срутването й, коментираха експерти. 

Скандалът с пропадащата в морето крайбрежна алея тлее от месеци, но едва във вторник бе поставен открито на масата по време на сесия на местния парламент, след като общинският съветник от „Демократична България“ Даниела Божинова попита какви мерки са предприети за укрепване на активизиралото се свлачище между Солниците и Сарафово. Пред съветниците кметът Димитър Николов заяви, че община Бургас многократно е търсела помощ и съдействие от държавата, но засега без никакъв резултат. Той предупреди, че Бургас скоро може да загуби най-романтичната част от крайбрежната си алея.

Проблемът с пропадането на трасето бе констатиран в началото на тази година и още през  месец април  Община Бургас за първи път поиска помощ от държавата. Местната власт изпрати официално искане с което настоя за спешни мерки за спиране на пропадането на част от крайбрежна улица с велоалея към кв. „Сарафово“. Три месеца по-късно местните власти изпратиха второ писмо до Областна управа и до МРРБ. Ефективни стъпки за решаване на проблема все още няма.

Заради свлачището  Община Бургас спря електробуса, който обслужваше линията – от кв. Сарафово до Солниците, а към момента алеята е със статут "преминаването забранено". На практика обаче стотици туристи и вевлосипедисти минават ежедневно по нея. 

След първоначалното срутване и първия зов за помощ от Общината, областният управител организира среща на място с експерти от “Геозащита“ ЕАД - гр. Варна. След извършения оглед държавните чиновници излязоха със становище с констатации и препоръки. Според тях проблемът е предизвикан от повърхностни води. Две от препоръките бяха свързани с указания към общината да ограничи движението по алеята и да постави  нужната сигнализация. Те бяха незабавно изпълнени, но не решиха основният проблем с пропадането, нито този с риска от трагични инциденти. Въпреки че община Бургас е обезопасила района чрез поставянето на съответните пътни знаци и насипна дига за недопускане на автомобилно и пешеходно движение, преминаването на велосипедисти и пешеходци в опасния участък продължава.

Третата препоръка, дадена от  експертите на "Геозащита" - Варна бе свързана с необходимостта от предприемане на действия за повърхностно отводняване и асфалтиране. "Тъй като засегнатият имот е държавна собственост, тези действия би следвало да се предприемат от страна на държавата. Междувременно ежедневните наблюдения, които извършват експерти на Общината, показват, че разрушителните процеси не затихват, а се задълбочават. По всяка вероятност, освен повърхностните води, има друга по-сериозна причина за разрушаването", заявиха от общината.

Заради опасните свлачищни процеси, местната администрация по собствена инициатива  възложи да бъде извършен обстоен оглед и проучване от независими експерти със съответната професионална квалификация. Според тях основна причина за дестабилизацията на терена е морската абразия. Друга причина е нарушаването на баланса на наносите в тази територия, вследствие на изградената брегоукрепителна дамба. За да се предпази брегът от последващи неблагоприятни абразионни и свлачищни процеси, те препоръчват дамбата да се удължи с 300 м. в посока местността „Ъгъла“.

"За Община Бургас е обезпокоителен фактът, че е налице разминаване в становищата на държавната „Геозащита“ ЕООД - гр. Варна и частната „Проект строй“ ЕООД - гр. Варна. Затова  настояваме да се проведе нова комисия в разширен състав, като в нея бъдат включени и външни експерти, различни от служителите на „Геозащита“ ЕООД - гр. Варна. По този начин ще се намери най-правилното решение за предотвратяване на по-сериозна авария и ще бъдат предприети адекватни действия за обезопасяване на брега, а с това и опазване на живота и здравето на хората", заявиха от пресцентъра на община Бургас. 

Според становището, дадено от независими експерти, положението с пропадащата крайбрежна алея е критично. Те считат, че ако не се предприемат спеешни действия по укрепването й,  най-много до шест месеца, свлачището ще погълне изцяло проблемната част от велоалеята, която е с дължина от около 300 метра. Последвалото възстановяване ще струва десетократно по-скъпо от предприемането на превантивни мерки сега, категорични са независимите експерти.

„Призоваваме още веднъж „Геозащита Варна“, която отговаря за абразивните процеси на морската част, да преразгледа своето решение. Според тях няма свлачище! Според нас обаче има, при това много активно. Ако отидете на място ще видите, че всеки ден територията се свлича към морето и съвсем скоро този път ще изчезне, а това е най-красивата част от велоалеята между Бургас и Сарафово. За съжаление ние нямаме правомощия. Това е изключителна държавна собственост. Можем само да ограничим достъпа до тази алея и да предупредим хората“, заявиха от община Бургас.