0

BAE Systems извърши най-реалистичното бойно учение досега, използвайки пилотирани и автономни самолети, действащи в екип. Демонстрацията е била изпълнена на неизвестен полигон за летателни изпитания на Министерство на отбраната на САЩ (US Department of Defense), показвайки възможността изтребители и дронове, оборудвани с усъвършенстваната технология за пилотирани и безпилотни екипи (MUM-T) на BAE, успешно да си сътрудничат в „типично оперативна среда“. Военните дронове са отдавна не са новина. От рядкост, дроновете се превърнаха в необходима част от инвентара на почти всички бойни сили. С напредването на технологията, тези роботизирани самолети ставанаха по-способни и по-умни, като все по-близко е моментът да станат вземащи решения членове на бойни екипи, които действат заедно с пилотирани самолети.

При проведената демонстрация, множество безпилотни въздушни превозни средства (UAV), използвали MUM-T не само за действия в група с пилотирани самолети в симулация на бойна мисия, но и за взаимното споделяне на данни. Това позволило на дроновете да използват изкуствен интелект за решаване на проблеми и да приложат тактиката, необходима за извършване на мисията, противодействайки на враждебни действия. По време на учението, пилот е наблюдавал мисията и е взаимодействал с дроновете, използвайки интерфейса човек – машина (HMI) на BAE.

MUM-T е проектиран с отворен и гъвкав код. Използваните алгоритми за децентрализирано автономно вземане на решения, позволяват да се адаптира към нови цели и технологии на мисията, както и да бъде достъпен за разработчици на трети страни. BAE казва, че следващата фаза от тестове ще включва разширяване на възможностите на MUM-T и инсталирането му в повече видове пилотирани самолети и роботизирани самолети. Освен подобряване на бойните способности, същевременно се намаляват и рисковете за личния състав. Технологията намира и граждански приложения, при гасене на пожари, операции за търсене и спасяване, инциденти с опасни вещества и правоприлагане.

Източник: BAE Systems