0

С траховете, че изкуственият интелект (AI) ще постави милиони работни места под угроза, са реални. И започват да се реализират, показва ново проучване, проведено на Острова от Института за изследване на обществената политика (IPPR).

То стига до извода, че около 11% от работните задачи във Великобритания са изложени на риск от навлизането на AI в живота ни. В най-лошия сценарий това означава загуба на 1,5 милиона работни места, без да се отрази положително на БВП.

Анализът на IPPR показа, че въздействието е очевидно най-вече върху рутинни когнитивни задачи, като управление на бази данни, както и организационни и стратегически задачи, например управление на инвентара или планиране.

Най-уязвими се оказват служителите в т. нар. back-office и заетите на непълно работно време, като служителите със средни и ниски заплати са изложени на най-голям риск.

IPPR рисува още по-мрачна картина за бъдеще, в което генеративният AI ще се интегрира по-дълбоко в пазара на труда. Технологията може да замени 59% от работните задачи, което може да доведе до загуба на до 7,9 милиона работни места във Великобритания в най-лошия сценарий.

Заплахата AI „не е неизбежна“

„Технологията не е съдба и апокалипсисът на работното място не е неизбежен – правителство, работодатели и синдикати имат възможността да вземат решаващи мерки сега, които да гарантират, че управляваме тази нова технология добре“, казва Карстен Юнг, старши икономист в IPPR.

Според най-добрия сценарий на института, работните места, изложени на риск от изместване от AI, могат да нараснат, за да се адаптират към изкуствения интелект, което би могло да допринесе с 92 млрд. британски лири годишно към БВП. В случай на още по-обвързано с AI бъдеще, тази цифра може да нарасне до 306 млрд. годишно.

Взаимноизгодна връзка между хората и изкуствения интелект като тази може да доведе до увеличение на заплатите на служителите и да се справи с недостига на работна ръка в професиите, които страдат от недостиг на такъв ресурс. Експертите твърдят, че AI може да светлата страна на „Силата” на пазара на труда – стига да върви ръка за ръка с изграждане уменията на работниците.

„Всички съществуващи работни места ще трябва да включат AI в своя работен процес“, казва за TNW Михал Шимчак, ръководител на стратегията за AI в консултантската компания Zartis. Шимчак вярва, че AI ще създаде толкова работни места, колкото са необходими. „Казано по друг начин, самият изкуствен интелект няма да вземе работата ни, но човек, използващ ефективно изкуствен интелект със сигурност ще го направи“, допълва той.

Според Ягер Глучина,топ мениджър в лондонската Luminance, Обединеното кралство има потенциала да подготви трудовия си пазар за тази промяна на парадигмата.

„Наложително е да се инвестира в обучение, преквалификация и ранно AI обучение, за да се гарантира, че както настоящата, така и бъдещата работна сила са съумели да се ориентират в този нововъзникващ дигитален пейзаж“, казва Глучина.

От своя страна IPPR призовава за правителствени политики, които ще подкрепят зелени работни места, регулаторни промени и фискални мерки като субсидии, които да могат да насърчат увеличаването на работните места в сравнение с пълното им закриване.

*Източник: thenextweb.com