0

Ч ешки египтолози намериха в царския некропол Абусир около 400 амфори с останки от смеси, използвани в ритуалите при балсамирането,  предаде Радио Прага. Според археолога Мирослав Барта това е най-голямото и комплексно хранилище на известни от времето на Древния Египет материали за мумификация, които са намерени досега.

Чешките египтолози започнали разкопките в Абусир, разположен на юг от Кайро, още в края на 50-те години на ХХ в. Основната част от намерените там паметници са от Петата династия (царувала между 2504 и 2347 г. пр. Хр.). Последната им находка - амфорите, били открити в шахта в западната част на археологическата площадка, разположена край пирамидите на царете на Слънцето.

В амфорите имало други съдове с по-малък размер или въглени от огъня, разпален край мястото, където се е провеждала мумификацията. Археолозите намерили в тях и останки от натрон - кристална сода, която древните египтяни използвали за изсушаване на телата. Там били открити и останки от смоли, масла и миро. 

Освен амфорите в горната част на хранилището били намерени канопи - ритуални съдове с капак, в които древните египтяни съхранявали органите на покойниците. След като ги извадели от тялото, те ги измивали, а след това ги потапяли в съдовете с балсам от Канопа – град в западната част на делтата на Нил, откъдето произлиза названието им. Интересното е, че върху канопите имало надписи, от които станало ясно името на притежателя на хранилището за съдове за мумификация -  Вахибре-мери-Нейт.

Досега чешките египтолози са отворили само част от близо 400-те амфори. Те планират да продължат анализа както на съдовете, така и на съдържанието им. Учените се надяват намерените предмети да хвърлят светлина върху процеса на мумификация, който е продължавал цели 70 дни. Той е започвал четири дена след смъртта. Досега обаче египтолозите нямат представа какво се е извършвало оттогава до 22-рия ден, изтъкна археологът Иржи Янак.