0

К ръвта на родните полярници ще бъде щателно изследвана. С медицинския проект, свързан с влиянието на антарктическите условия върху различни кръвни показатели, ще се заемат родни учени и лаборанти. Проектът е съвместен между Българския антарктически институт и наша лаборатория.

От този година българската полярна база на Антарктида разполага с портативен хематологичен апарат за бързо и лесно изследване на биохимични маркери от периферна кръв, както и с бързи тестове за изследване на маркери за остри състояния. Тази апаратура от най-съвременен тип е изключително удобна за употреба, компактна и едновременно с това предоставя адекватни данни за моментния здравен статус на пациента, разказват от Българския антарктически институт. 

Джипи и анестезиолог се грижат за здравето на родните полярници, които работят в най-екстремните условия на Земята. Лекар на първата група българи, заминали за Ледения континент, беше д-р Атанас Пелтеков – общопрактикуващ лекар, а в момента на терен е д-р Елена Иванова – анестезиолог-реаниматор.

Всеки полярник преминава обстоен медицински и дентален преглед, включително разширени кръвни изследвания, така че в експедицията да се включат здрави и подготвени за екстремните условия хора. Регулярно в базата се извършват прегледи, включващи общ медицински статус, измерване на артериално налягане, проследяване на кръвна захар и други. 

Здравословните проблеми, които възникват по време на престоя на базата ни, най-често са свързани с климатичните условия, реакции на студ и светлина, травматичност, различни видове вирусни заболявания при смяна на групите присъстващи.

Медицинският екип на базата залага основно на профилактиката и превенцията на различни заболявания, а в случай на спешни медицински казуси се разчита на бърза диагностика и евакуация в зависимост от условията. На базата има въведени протоколи за действие при различни видове медицински проблеми. 

Медицинският кабинет на българската база е оборудван с необходимите апаратура, медикаменти и консумативи за оценка, следене и поддържане на доброто физическо състояние на антарктиците. Всички 10 души от екипа се чувстват добре и работят активно върху научните си задачи. 

Тази година на базата се провеждаха още два медицински проекта, свързани с дерматология и изследвания на нервната система. От няколко години български лекари проучват как UV лъчите на Антарктида влияят върху човешката кожа. През този полярен сезон се осъществява и проект, свързан със съня на Ледения континент, резултатите от който се очакват с голям интерес от медицинската общност.