0

Л уната се скрива на 16 май, а слънцето притъмнява през октомври. Тогава са две от общо четирите затъмнения за годината, пише в изданието „Гид на любителя астроном“ физикът от Националната астрономическа обсерватория Пенчо Маркишки. 
От България ще могат да се наблюдават две от явленията. Ще видим началните частични фази на пълното лунно затъмнение на 16 май и ще можем да проследим отначало докрай частичното слънчево затъмнение на 25 октомври.

В началото на явлението от земната полусянка в 4 часа и 32 минути Луната ще бъде на височина 13° над югозападния хоризонт за София и на 10° за Варна. Тогава все още няма да се забелязва разлика от обичайния вид на пълната Луна. Яркостта на източния край на лунния диск ще започне да спада по-осезаемо с наближаването на първия контакт със земната сянка в 5 часа и 28 минути. Тогава за хората от София Луната ще бъде на височина едва 5° над хоризонта, поради което е нужно да се избере място за наблюдение с нисък хоризонт в посока югозапад-запад. В момента на залеза на Луната в 6 часа и 5 минути за столицата близо половината от нейния диск ще бъде вече покрит от земната сянка. Поради настъпващата дневна светлина обаче затъмнената част на лунния диск няма да се наблюдава добре до залеза на Луната. Слънцето ще изгрее в 6 часа и 4 минути за София.

За Източна България условията за наблюдение ще са по-неблагоприятни. За Варна Луната ще залезе в 5 часа и 44 минути - само 16 минути след началото на затъмнението от земната сянка. Слънцето ще изгрее за Варна също в 5 часа и 44 минути. Пълната фаза на затъмнението няма да може да се наблюдава от България.

От Западна Европа и от Централна и Западна Африка лунното затъмнение ще се наблюдава рано сутринта на 16 май преди залеза на Луната. От Северна Америка явлението ще бъде видимо в първите часове на нощта след изгрева на Луната. Най-удобно затъмнението ще може да се проследи от Атлантика, Южна Америка, югоизточните части на Тихия океан и Антарктика.