0

Х иляди двойки, мечтаещи за дете и отчаяли се от медицината, се стичат до скално светилище в село Лиляч, Кюстендилско, с надежда да излекуват проблема си.

Това споделят местни жители, както и Васко, който се грижи за църквата „Св. Георги“, намираща се точно до светилището. Той също е готов да обясни на всеки ритуала за плодородие стъпка по стъпка.

Ритуал

За да се сбъднат желанията на двойки, които поради някакви причини не могат да имат деца и са решили да опитат с ритуала, ще им е необходимо малко момченце, с което след това стават побратими. В скалното светилище има камък, който визуално прилича на гола жена в гръб и точно оттам трябва да се премине, за да стане чудото. Принципът е, че човек се ражда отново, като премине под камъка, който прилича на таза на жена. Преди жената с репродуктивни проблеми под таза трябва да се провре детето, а след него и тя. Вероятно има хора, които се отказват, тъй като самият процеп, през който трябва да преминат, изглежда много малък и хората имат усещането, че ще се заклещят между скалите и няма да успеят да преминат от другата страна.  Досега обаче всеки, който е искал, е преминал, разказват местни. Този ритуал се извършва три пъти. Камъкът, на мястото където хората се провират, е толкова изгладен, че прилича на огледало. След като се промушат три пъти, трябва да преминат през скалното светилище и в една плитка пещера има икона и свещи и трябва да запалят свещ и да изчакат да изгори поне до половината. Хубаво е, като се проврат, да оставят монети или някакъв скъп предмет като отплата за това, че ще бъдат дарени с дете.

Скалното образувание край църквата в Лиляч

 Скалното образувание край църквата в Лиляч

Невероятна

Васко, който се грижи за църквата, споделя, че в скалите има невероятна сила и всичко това не е само легенда, а наистина има много примери за хора, които не са могли да имат деца, а впоследствие с вяра са постигнали желанията си. Много важно е обаче силно да вярваш и да се молиш за конкретно нещо, казва Васко. Ева от София, която години наред прави инвитро опити да зачене от съпруга си, е решена да премине през процепа, за да се прероди и Господ да я дари с най-скъпия дар. Намерила си е момче, с което да станат побратими, за да извърши ритуала. Тя споделя, че има вярата, че някой ден ще бъде майка. Правила е много опити с инвитро процедури като само един се оказа успешен, но след шест месеца ражда мъртво дете. Мястото е магнит и за много хора, които имат други проблеми и в опита си да живеят по-добре, без болка идват на провиралката. Скалното светилище привлича и много туристи, които са любопитни да се докоснат до древното място.

История 

Провиралката край село Лиляч е била част от древно скално светилище. Предполага се, че култовото място е възникнало още в енеолита (V– IV хил. пр. Хр.), а по-късно е използвано от траките. Каменните арки на този голям скален комплекс са били направени от човешка ръка, най-вероятно от племето пеони, населявало тези земи. На върха на скалата има жертвена яма, издълбана във формата на стъпка. Предполага се, че тя е била пълнена с вино или с дъждовна вода, а може би с жертвена кръв. И така жреците гадаели бъдещето. Наблизо има и други причудливи скали с издълбани в тях улеи. Според някои учени мегалитът край село Лиляч е бил посветен на култа към слънцето. Лъчите му се промъквали през издълбания тунел, което символизирало проникването в утробата на богинята майка.

Гледка от светилището

 Гледка от светилището

Легенди

Жителите на село Лиляч пазят поверието, че „Провиралкята“ е необикновено място, което притежава силна живителна енергия. Според преданието Теодора, съпругата на император Юсиниан I, е заченала благодарение на ритуала, изпълнен под скалата. На около 1 метър разстояние преди тунела, оформен между две скали, който извежда към т.нар. провирало, в естествена плитка пещера е изграден малък параклис с патрон Света Богородица, а непосредствено над него е построена селската църква „Свети Георги Победоносец“. Тук всяка година на Гергьовден местните жители правят курбан за здраве. Ежегодно на традиционния събор на селото, който се провежда на 5 май, в навечерието на храмовия празник, майки идват с децата си при скалите в знак на благодарност за чудото, което се е случило. Друга легенда, свързана с мястото, разказва за римски военачалник на име Таврелий, който живеел около днешното село Таваличево. Той и съпругата му били бездетни и много страдали поради този факт. Местните траки му разказали за провиралката и целителната й сила и ги посъветвали да посетят мястото. Той послушал съвета и след като съпругата му преминала през ритуала, и двамата създали поколение.

Скалното светилище се намира на около час път с кола от София в посока Кюстендил. То е в непосредствена близост до Невестино, където е старинният Кадин мост, за който също има много легенди. Една от тях е, че в основите му е зазидана жива невеста, за да може да издържи съоръжението на бурните води на река Струма.