0

О тличеният с „Оскар“ кинорежисьор Оливър Стоун не може да се освободи от натрапчивата си идея за убийството на президента на САЩ Джон Кенеди, предаде в. „Сън“. 30 години след като създаде на тази тема политическия трилър „JFK“ с Кевин Костнър в главната роля, 75-годишният творец направи втори филм за „потулването“, което последвало атентата на 22 ноември 1963 г.

Стоун настоява, че идеята, че ЦРУ е прикрило истината, вече не е конспиративна теория, а „конспиративен факт“. Той е интервюирал историци, съдебни медици и хора, които са били плътно свързани с казуса, за да направи документалната лента „Завръщане към JFK“ (инициалите на Джон Кенеди на английски - б. р.). Част от доказателствата идват като резултат от неговия филм от 1991 г., който бе номиниран за осем „Оскар“-а и получи два. Фурорът, който предизвика, убеди властите на САЩ постепенно да разсекретят документи за убийството, които трябваше да останат класифицирана информация до 2029 г. Бившият президент Доналд Тръмп, когото Стоун хвалеше в миналото, обеща да разсекрети последния транш през 2017 г., но после промени намерението си. Това подбудило режисьора да заснеме документалния филм за това как президентът Кенеди е бил застрелян, докато се возел по улиците на Далас в открита лимузина преди близо 60 години.

Това е мистерия, която завладяла Стоун от момента, в който ужасната новина разтресе планетата. Оливър, който тогава е бил на 17 г., разказва: „Когато убиха президента на САЩ посред бял ден, пред очите на целия свят, хората веднага усетиха, че действат по-големи сили, отколкото един-единствен човек“. Според официалната версия на събитията симпатизантът на комунистите Ли Харви Осуалд изстрелял три куршума по президента Кенеди от прозореца на хранилището за учебници на щата Тексас, където работел. Първият куршум не улучил колата, вторият минал през задната част на врата на президента и ранил губернатора на Тексас Джон Конъли, а третият проникнал в задната част на главата на Кенеди. Осуалд, 24-годишен бивш морски пехотинец, избягал от местопрестъплението и около 45 минути по-късно застрелял полицая Джей Ди Типит, който се опитал да разговаря с него. Той бил арестуван в кино, където се навел, за да не го видят полицаите. По-късно Осуалд заявил пред репортери, че е „жертва“ и че не е убил Кенеди. Два дена след покушението обаче самият той бил застрелян от собственика на нощен клуб Джак Руби в полицейското управление на Далас, така че никога не получил шанса да разкаже своята версия.

Оливър Стоун пристига за прожекция на филма си за Кенеди на кинофестивала в Рим през октомври т.г.

 Оливър Стоун пристига за прожекция на филма си за Кенеди на кинофестивала в Рим през октомври т.г.
УИКИПЕДИЯ

Доказателствата срещу Осуалд никога не са били разисквани в съда. Вместо това обстоятелствата около убийството на Кенеди бяха разгледани от Комисията Уорън - назначен от президента следствен орган. Нейният доклад от 888 страници, публикуван през 1964 г., заключва, че Осуалд е „единственият стрелец“. Както обаче твърди Стоун, „Първоначалните доказателства не биха издържали днес. Те биха били отхвърлени още от първия ден“. Двучасовият му документален филм разглежда някои от най-очебийните несъответствия във версията на Комисията Уорън.

Основното съмнение се съсредоточава върху посоката на куршумите, които са улучили Кенеди. Ако Осуалд е бил единственият снайперист, всички изстрели би трябвало да са ударили президента отзад, тъй като той е седял зад съпругата си Джаки в лимузината „Линкълн Континентал“. Но 40 очевидци заявяват в разсекретени документи, че е имало зееща дупка в задната част на черепа му, което показва, че един куршум е влязъл отпред и е излязъл отзад.

Стрелки показват прозореца на шестия етаж на склада за учебници и мястото, на което е бил прострелян Кенеди.

 Стрелки показват прозореца на шестия етаж на склада за учебници и мястото, на което е бил прострелян Кенеди.
УИКИПЕДИЯ

Д-р Малкълм Пери, който се е опитал да спаси живота на Кенеди в близката болница „Паркланд“, също твърди, че „раната във врата“ е отпред. Той заявил пред комисията, че не е сигурен от коя посока е дошъл куршумът. Но по-късно лекарят казал пред свой колега хирург, че агент на тайните служби е оказал натиск върху него да каже това, макар раната „неоспоримо“ да е отпред. Експерт по балистика заявява пред Стоун, че не е възможно вторият куршум да е преминал толкова надълбоко през Кенеди и Конъли, без да бъде увреден. Но куршумът, намерен на местопрестъплението, бил като нов и бил наречен „магическият куршум“. Възникват много въпроси и относно аутопсията на президента. Според закона на щата Тексас тя е трябвало да бъде извършена в Далас, но тялото му било пренесено във военноморска база, където я направили двама военни патолози. Единият от тях унищожил оригиналните си бележки.

Филмът на Стоун хвърля сянка на съмнение дали Осуалд изобщо е участвал в убийството. Като преровили хиляди архивни документи, историци открили, че двама от колегите му в хранилището за учебници били на стълбището, когато Осуалд би трябвало да избяга оттам. Но тези двама очевидци настояват, че никога не са го видели, макар полицай да твърди, че го е видял. Освен това експертът на ФБР Себастиан Латона, който изследвал намерената на местопрестъплението пушка, не успял да съпостави откритите върху оръжието отпечатъци с тези на Осуалд. Латона заявил пред комисията, че единствените два отпечатъка, които идентифицирал, не били на заподозрения.

Полицейски снимки на Ли Харви Осуалд, направени ден след убийството на Кенеди.

 Полицейски снимки на Ли Харви Осуалд, направени ден след убийството на Кенеди.
СЪН

Мотивът на Осуалд за убийството на президента е ключов за официалната версия. Той е живял в СССР и е раздавал позиви в подкрепа на кубинския комунистически лидер Фидел Кастро, когото Кенеди се опита да свали с неуспешен опит за преврат. С новия си филм обаче Стоун се опитва да убеди аудиторията си, че Осуалд е имал връзки с ЦРУ и всъщност е бил двоен агент. Той вярва, че е имало подобни неуспешни атентати, които са като две капки вода с операцията, извършена от Осуалд. Някои от ключовите документи за тези провалили се покушения срещу Кенеди обаче изглежда са унищожени...

Пушката Каркано, която Осуалд купил на старо за $29,95,  

 Пушката Каркано, която Осуалд купил на старо за $29,95,  
УИКИПЕДИЯ

Но това, което липсва във версията на Стоун, е каквото и да било доказателство, че ЦРУ е убило Кенеди. Не е идентифициран втори стрелец, няма намерени документи, които да доказват, че е бил нает още един килър, и никой не си признава, че е участвал в такъв заговор. Така че не само, че няма „димящо оръжие“, няма никакво оръжие. Дори самият режисьор си признава, че „не е доказано“, че тайните служби са организирали убийството. Стоун обаче твърди, че шефове от ЦРУ са искали да отстранят Кенеди, тъй като той се е противопоставял на военните им планове. Режисьорът заключава: „По мое мнение имало е преврат срещу един млад президент, който се опитвал с малки стъпки да промени лицето на нещата в тази страна“.

*Климент Богомилов