0

В одата на Антарктида е много близка до софийската по някои показатели. Това е разкрила българската експедиция на Ледения континент тази година, съобщи „Софийска вода“ в отговор на запитване на „Телеграф“. 

Изследването на водата на седмия континент е извършено с лабораторен кит, осигурен от ВиК компанията, която доставя живителната течност в столицата.

Данни 

Водата, която се използва за питейни цели от реката и двете езера на Антарктическа база на остров Ливингстън, е със сходни показатели по изследваните параметри на водата в София, идваща от по-високия язовир „Бели Искър“, обясниха от „Софийска вода“.

Българин влезе в ледника Перуника

Оттам поясниха, че в пробите не се откриват желязо и амониеви йони. Съдържанието на азот е в стотни от литъра. Наблюдава се ниско рН - от неутрално дори към кисело в някои точки. За сравнение рН на чистия сняг например е с киселинен характер (около рН=4).

Софийската вода се доближава до антарктическата и по показателя за електропроводимост, особено в едно от езерата, наречено „Папагала“.  

Питейната вода в София се нарежда в челните места на Европа по качеството. Тя се отличава с неутрално pH, около 7,2, заради високопланинския си произход главно от снеготопене.

Водата идва от Рила - язовирите „Искър“ и „Бели Искър“ - и е мека, без характерен вкус и мирис, напълно подходяща за всекидневна употреба от всички възрасти, включително препоръчителна за кърмачета поради ниската минерализация.

С тези свои характеристики питейната вода в София се смята за най-подходяща за междуклетъчната обмяна в човешкото тяло, т.е. за обменните процеси в него, поясниха от компанията.

Без опаковка 

Връща се традицията да посрещнеш своя гост с чаша вода, както и интересът към градските чешми.   Те са над 300 според подадена от граждани информация към платформата Stolichna H2O.

Пимпирев пак за ЧРД в Антарктида

Но само за 100 от тях е потвърдено, че работят. За другите или няма данни, или са неработещи.

Вандализмът към чешмите е болна тема на столицата, коментираха от ВиК дружеството и съобщиха, че при опита им да възстановят емблематични централни чешми те оцелявали за не повече от 3 месеца.

Разширява се и кампанията „Вода без опаковка“ за сервиране на чешмяна вода в заведенията, стартирала през 2022 г.

Дигитална карта на платформата Stolichna H2O информира   кои заведения в София предлагат чешмяна вода, къде има работещи обществени места за питейна вода и тоалетни.