0

Б ългарин влезе в ледника Перуника на остров Ливингстън. Замръзналата планина се намира в акваторията на родната полярна база „Свети Климент Охридски“.

Целта на учените е да измерят температурата, която се поддържа в цепнатините на глетчера и така да изследват топенето му. Инженерът физик Цветан Паров поставя датчици на дълбочина от 9 метра в цепнатини на Перуника. За обезопасяването на спускането в цепнатините помагат алпинистите Дойчин Боянов и Кирил Досков.

Сензори

„Ние ще „накичим“ целия ледник със сензори, които ще бъдат пренесени на борда на българския изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Уредите измерват температурата, влажността, атмосферното налягане и температурата на водата. Те ще бъдат поставени в пукнатините на ледника, където ледът се топи“, разказва Паров.

Полярниците на плаж с пингвините (СНИМКИ)

Събраният материал ще бъде статистически обработен. Ледникът Перуника е огромен и се разпростира в няколко посоки. Изключително нацепен е. В него се развива голяма подледникова река с големи кухини“, казва пред БТА той.

Перуника е обект на научен интерес от години. Родните учени следят движението и трусовете на ледника.

Така наречените ледотресения продължават от секунда до минута. През 2015 г. е инсталирана първата сеизмична станция близо до Перуника.

До 2018 г. сеизмичните записи са правени само през астралното лято, когато е отворена българската полярна база, а от януари 2020 г. сеизмичната станция работи целогодишно.

Проби

Българският алпинист Дойчин Боянов не само обезопасява спускането на учения в ледените пропасти.

Българските полярници броят ледотресенията на Антарктида

Заедно с логистика Марчо Паунов успяват да изкачат два върха с български имена, за да могат да вземат геоложки проби от тях. За целта на научен проект полярниците ни слязоха на южния плаж на Фолс Бей, наречен Аркутино.

По време на лагера на брега двамата направиха успешно първо изкачване на връх Чепеларе на остров Ливингстън, откъдето взеха геоложка проба.

Масивът е кръстен на големия родолюбец и благодетел на българските експедиции - чепелареца Кръстьо Вангелов, който оказа ценна помощ със ски екипировка през най-безпаричните години в историята на национални експедиции, обясняват от Българския антарктически институт.

Двамата правят още едно излизане в планината Тангра и изкачват връх Шумен, за да вземат проби за геоложко датиране.