0

Д ве комети орисаха началото на 2023 година. Те ще са достъпни за наблюдение с бинокъл, фотоапарат и телескоп, съобщи пред „Телеграф“ Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия при БАН и от катедра "Астрономия" при Софийския университет.

Северна корона

Той обясни, че най-ярката очаквана комета за новата година е C/2022 E3 (ZTF). Сега тя изгрява около 01:20 ч. в съзвездието Северна корона, като опити за нейното наблюдение могат да се правят след полунощ и в часовете преди разсъмване, когато е вече по-високо над хоризонта.

Пътят на кометите по дати по небосклона

 Пътят на кометите по дати по небосклона
Пенчо Маркишки

След 12 януари кометата ще навлезе в съзвездието Херкулес, а после ще премине и през съзвездията Малка мечка, Жираф и Колар. Най-близко до Земята тя ще бъде на 1 февруари, на разстояние 42.49 млн. км от нас. Именно тогава астрономическото явление ще увеличи своята яркост до 5-звездна величина (mag). “Това ще е на границата на възможното да се види и с невъоръжено око“, коментира още Маркишки.

Цифей

Другата комета C/2020 V2 (ZTF) ще може да се наблюдава само с по-мощни фотоапарати и телескопи. Сега тя плува недалеч от звездата γ Цефей, а в началото на втората седмица на януари ще навлезе в съзвездието Касиопея. За любителите на астрономическите наблюдения родният учен поясни, че и двете комети ще преминат през околополярната област на небето.

Пътят на кометите по дати по небосклона

 Пътят на кометите по дати по небосклона
Пенчо Маркишки

V2 още сега е там, а другата - Е3, ще може да се гледа в този сектор от небосвода от средата на януари до малко след началото на февруари. 

Витлеемска звезда

Кометите са били наблюдавани от време оно. Има теории, че  мистичната Витлеемска звезда, орисала Раждането на Иисус, всъщност е била преминаваща комета. Астрофизикът поясни, че реално кометите ги има откак се е формирала Слънчевата система, но техните орбити (и периоди) може да са били нееднократно променяни от гравитацията на планети или други тела в космоса. Конкретно най-ярката за 2023 г.- Е3 - е била открита едва миналия март. Счита се, че тя е била отново видима от Земята преди 50 000 години, когато са живели неандерталците.