0

С тари български килими ще бъдат представени за първи път на международна конференция за килимарството в света в Истанбул под мотото “350 години българско килимарство“.

Събитието ще се състои след две седмици, а експонатите са от невероятната сбирка на нидерландеца Якоб ван Бейле, разказа страстният колекционер пред „Телеграф“.

„Това е голям пробив, защото няколко години се опитвах да представя на тези форуми български стари килими, но академичният комитет в Истанбул не се съгласяваше“, обясни нидерландецът.

БНР

В изложбата ще има автентични чипровски, котелски, карловски, лудогорски, пиротски, от българска Македония, айтоски, тетевенски килими. 

Париж 

В момента колекцията е в Париж, а след това ще стои от юни до октомври в музея във Велико Търново. Якоб ван Бейле е пенсионер от Нидерландия, но живее в България и има фирма от 6 г. за природен и културен туризъм в Котел.

Той говори чист български език и е влюбен в живите традиции на страната ни. В медиите е наричан по-българин от самите българи. Живее във Велико Търново, където е любимец на гражданите, които са го избирали за общински съветник.  

Фабрични 

Събира килимите от България, но най-вече обикаля по света и ги купува от хора, които някога са напуснали страната и ги носят със себе си като реликви.

В България обикаля от къща на къща и от детска градина на детска градина, като заменя автентичните тъкани срещу фабрични, сподели той.

За приликата на нашите стари килими с тези в Йордания той обясни, че нашите тъкачки са работели поръчки за цялата Османска империя някога.

Първите тъкани идват откъм Иран, но българите много умело са вкарвали техни елементи в украсата, обясни нидерландецът наличието на подобни килими в Йордания.

В приемната на покойната английска кралица Виктория има килим с табела „Произведено в България“.