0

П рез последните години гигантите на европейското часовникарство бяха вкарани в разгорещена битка за проектирането на най-тънкия механичен часовник в света.

От 2018 г. насам луксозните марки Bulgari, Piaget и Richard Mille държат желания рекорд, който наскоро беше подобрен от елегантния, лимитиран до 20 броя, Octo Finissimo Ultra Mark II на Bulgari с дебелина 1,7 милиметра през април, струващ 600 000 евро.

Но сега един независим руски производител на часовници и изобретател може да е надвил всички.

Базираният в Москва Константин Чайкин казва, че неговият нов прототип ThinKing, който бе показан на панаира Geneva Watch Days в Швейцария миналата седмица, е дебел само 1,65 милиметра. Руснакът също така вярва, че това е сред най-леките часовници в света, тежащ само 13,3 грама без каишката.

Чайкин каза за CNN, че е разработил различни иновации, за да направи своя дизайн по-тънък, „без да компрометира функционалността му“, включително интегриран механизъм за навиване.

Междувременно механизмите за навиване на часовника и регулиране на циферблатите му се намират в отделен кейс с дебелина 5,4 милиметра. ThinKing обаче може да се навие и с ключ. Чайкин разкри, че е подал няколко заявления за патент, но нито един от тях все още не е одобрен.

Часовникът е изработен от неръждаема стомана и волфрамов карбид - лека, но изключително твърда сплав. Чайкин, който е единственият руски член на престижната Académie Horlogère des Créateurs Indépendants, каза, че обмисля използването на сапфири или диаманти в бъдещи версии на часовника.

С дисплеите за час и минути, отделени един от друг, дизайнът наподобява лице - отличителен белег на характерната колекция Wristmons на руския производител. Всеки от циферблатите е защитен от сапфирени кристали с дебелина 0,35 милиметра.

Производството на ултратънки часовници, които са надеждни, точни и достатъчно издръжливи за носене, представлява голямо техническо предизвикателство пред производителите на часовници по света. Но надпреварата за проектиране на все по-тънки часовници изглежда се е ускорила през последните години.

Швейцарската марка Piaget показа през 2018 г. своя 2-милиметров Altiplano Ultimate Concept, тогава най-тънкият в света, преди да го пусне в производство две години по-късно. Луксозният гигант Bulgari след това взе короната с първата итерация на своя Octo Finissimo Ultra, който беше само 1,7 милиметра.

Дали ThinKing на Константин Чайкин вече може да се счита за рекордьор, обаче е въпрос на дебат в часовникарските среди. Световните рекорди на Гинес понастоящем нямат категория за най-тънък часовник.

ThinKing в момента е само прототип и неговата функционалност и точност тепърва ще бъдат независимо оценени.

Въпреки това Чайкин вярва, че точността на отчитане на времето и 32-часовият резерв на мощност на неговия прототип го квалифицират като новия рекордьор. Той каза пред CNN, че по време на петдневния панаир Geneva Watch Days „стотици хора“ са успели да инспектират творението му.

„Посетителите имаха възможност да държат часовника в ръцете си, да проверят часа и да тестват функционалността му“, каза той. „От наша страна е доста смела стъпка да покажем прототипа по този начин. Но часовникът, за наша радост, работи перфектно и за радост на посетителите беше възможно да го докоснат… Ние обаче сме готови да извършим всички необходими независими тестове.“

Производителят на часовници каза, че ще представи „окончателна“ версия на своя дизайн на търговското изложение Watches & Wonders, също в Женева, следващия април.

*Източник: CNN