0

С ветът скърби за трагичната смърт на Ана Джулия, най-голямата змия, откривана някога.

Намерена в тропическите гори на Амазонка, нейната смърт повишава осведомеността за заплахите за биоразнообразието.

Холандският изследовател професор Фрийк Вонк осъжда отговорните ловци, като подчертава важността на защитата на тези върхови хищници. Загубата на Ана Джулия подчертава деликатния баланс на екосистемите и подчертава спешната необходимост от усилия за опазване на фона на нарастващите екологични предизвикателства в Амазония.

ЧУДЕСАТА НА СВЕТА: Откриха най-голямата змия на планетата! (ВИДЕО)

Светът изпита страхопочитание само преди седмици, когато колосална змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка. Откриването на най-голямата змия в света, наречена Ана Джулия, плени както учените, така и обществеността. Съдбата на това забележително създание обаче взе трагичен обрат, оставяйки ни да скърбим за преждевременната му смърт. Ана Джулия, северна зелена анаконда, бе дълга 26 фута (близо 8 метра) и тежеше над 440 паунда (близо 200 килограма).

Размерът на анакондата надминава този на всеки известен вид змия на Земята. Находката бе направена по време на снимките на сериала Disney+ на National Geographic, „Pole to Pole“, с не кой да е, а актьорът Уил Смит. Екипът от 15 международни биолози се натъкна на този гигант през февруари, дълбоко в бразилската тропическа гора на Амазонка.

РЕКОРД: Уил Смит хвана най-голямата анаконда в света!

Биолозите щателно анализираха ДНК на Ана Джулия и откриха 5,5% разлика в сравнение с други анаконди. Тази генетична дивергенция ги накара да спекулират, че са се натъкнали на нов вид.

Река Формозо, сгушена в селския район Бонито в щата Мато Гросо до Сул в Южна Бразилия, се превърна в последното място за почивка на безжизненото тяло на Ана Джулия.

Новината за кончината на Ана Джулия се разпространи мълниеносно. Холандският изследовател професор Фрийк Вонк , който плува до могъщата змия, изрази едновременно скръб и гняв. В Instagram той сподели публикация, която започва така:

„С огромна болка в сърцето си искам да ви уведомя, че могъщата голяма зелена анаконда, с която плувах, беше открита мъртва в реката този уикенд.“

Той осъди ловците, виновни за тази безсмислена постъпка: „Колко болен трябва да си, за да причиниш това на толкова красиво и уникално животно?“

"Доколкото знаем, тя беше супер здрава и все още в разцвета на живота си, така че можеше да създаде много потомство през следващите години. Ударът върху биоразнообразието е огромен."

Смъртта на Ана Джулия отеква отвъд пищната тропическа гора. Само с шепа колосални гигантски змии като нея, загубата е незаменима. Тези върхови хищници играят много важна роля в поддържането на екологичния баланс. Тяхното присъствие оформя деликатната мрежа на живота, осигурявайки оцеляването на безброй други видове. Докато скърбим за Ана Джулия, трябва да помислим върху нашата отговорност да защитим тези великолепни създания. Дъждовните гори на Амазонка, изобилстващи от биоразнообразие, са изправени пред безпрецедентни заплахи от обезлесяване, изменение на климата и човешко посегателство. Съдбата на Ана Джулия служи като ярко напомняне, че нашите действия имат далечни последици.