1

Г олям смях си направиха хърватите с името на свое селище, което звучи разбираемо дори за нас, българите, със своя сексуален подтекст – Шпичковина.

Не че ние си нямаме смешни имена на селища : Сърбогъзи, Торбалъжи, Пръдлевци, Пържиграх, Пишурка и прочие…, но не пречи и да се посмеем на комшийските такива.

Според хърватите, Шпичковина е „най-веселото име на село на всички времена“.

Не е необичайно някои места да имат крайно нетипични имена, които предизвикват подигравки сред местните и гостите. 

Вероятно всеки път при такива имена хората са търсили в Гугъл вицове за родния си град. Най-трудно обаче е може би за жителите на малкото селище в Хърватия, защото те живеят в...Шпичковина, пише zena.blic.

Шпичковина е населено място в рамките на град Забок в Крапинско-загорската жупания, Хърватия . 

До териториалното преустройство на страната е част от старата община Забок.

Според преброяването от 2011 г., това място е дом на 764 души, които или имат много добро чувство за хумор, или вече са чували всички вицове за родния си град,.

100%-ова истина за произхода на името на това необичайно място в Хърватия няма, но затова пък има легенди и забавни истории.

В книгите може да се намерят данни, че селото е кръстено на граф Шпичек, чиито имоти са били там.

Легендата за Шпичковина обаче е много по-цветна и гласи следното: В древни времена, когато бельото все още не се смятало за необходимо, една благородна дама посетила това красиво място.

Решила да седне на полянката и тъй като било много горещо, вдигнала и полата си. Докато си е почивала там, тя с любопитство си разглеждала „джунглата между краката", възхищавайки се на глас: „“Lepi moj špiček” (красива моя п.чка).

Може за външните посетители на градчето името му да е смешно и повод за вицове, но местните си го приемат много насериозно.

Дори преди няколко години гражданите на Шпичковина поискали тогавашният премиер на Хърватия Зоран Миланович да им се извини, защото споменал в негативен контекст името на селото им, намеквайки за нецензурното му значение.

ЕПА/БГНЕС