0

В сички кучешки стопани обичат своите подопечни, но понякога е много трудно да се разбере дали тази любов се изразява правилно, дали кучето получава достатъчно внимание и добре ли е кучето да живее с вас?

Изборът на породата на бъдещото куче е най-важното решение за бъдещия собственик и към този процес трябва да се подхожда внимателно и съзнателно. Тъй като проявата на родословни инстинкти ще придружава кучето през целия му живот, е необходимо да се вземат предвид интересите, чертите на характера и видът дейност на домашния любимец, за да се коригира диетата, натоварването и подходът към образованието.

Колкото и странно да звучи за човек, но за кучето са важни правилата, които се въвеждат веднъж завинаги. Правилата, създадени веднъж, не трябва да се променят. Последователността на действията е много важна за обучението и възпитанието на домашния любимец. Поради нарушаването на последователността и предсказуемостта, кучето може да изпитва постоянен стрес, защото не знае как да направи някакво действие правилно. То трябва да разбере какво се очаква от него, когато бъде нахранено и изведено на разходка. Тази рутина намалява безпокойството и прави кучето послушно. Ето защо още от първите дни на живот на домашен любимец във вашия дом оформете правилата, установете режима и ги спазвайте.

Команди

Трябва да работите с кучето си през цялото време. Грешка е да се предполага, че команда, научена веднъж, винаги ще се изпълнява от домашен любимец. Някои например смятат, че не е необходимо да се занимавате с възрастно куче, защото то не се нуждае от обучение. Всъщност трябва да умеете да се справяте с всяко куче и на всяка възраст. Домашният любимец може и трябва да бъде възпитаван, натоварван физически и психически. За да разберете колко често и какво ще правите с куче, обърнете внимание на неговия темперамент, здравословни характеристики, прояви на породата и интереси. Не всички умения са еднакво необходими на домашните любимци.

Превенция

Всички собственици на кучета знаят колко е важно да се грижим за здравето на кучето. Превенцията ви позволява своевременно да откриете скритите симптоми на заболяването на ранен етап, намалявайки риска от появата му. Така вие се грижите за здравето на домашния любимец и си давате възможност да останете с четириногия приятел възможно най-дълго.

Освен това не забравяйте за правилната диета. Доброто здраве зависи пряко от това с какво храните кучето си. Съобразете се с физиологичните характеристики и енергийните нужди на вашето куче, консултирайте се със специалисти.

Разбира се, концепцията за добър домакин за всеки може да бъде различна. Всъщност самият домашен любимец може да покаже колко отговорно подхождате към притежаването му и дали го заслужавате.