0

Ц ялостно анулиране или т.нар. касиране на резултатите от вота в София е възможно само при наличие на тежки и много съществени нарушения.

Това коментира пред „Телеграф“ конституционалистът доц. Наталия Киселова. Повод е намерението на БСП и кандидата им за кмет на столицата Ваня Григорова да жалят пред съда резултатите. Мотивите им са основно два – неправилно отчитане на резултатите и незаконно сертифициране на машините. Затова от БСП правят проверки на над 1600 протокола. В тази връзка доц. Киселова поясни, че всеки има право да внесе жалба. Според нея целта не е цялостно касиране, а просто да се стопи разликата от около 4800 гласа между Васил Терзиев и Григорова. Киселова разясни, че срокът за подаването на жалбата до ОИК е 7 дни, след това до 3 дни се препраща към Административния съд. Ако има оспорване и пред ВАС, цялата сага може да приключи до Нова година.

ОКОНЧАТЕЛНО: Васил Терзиев бие Ваня Григорова с 4 786 гласа!

Основание

Конституционалистът проф. Пламен Киров коментира пред „Телеграф“, че основания за оспорване има винаги, когато е налице нарушение на закона. Той обаче поясни, че не всяко нарушение непременно води до обявяване на изборния резултат за незаконен. Има нарушения, които биха променили крайния вот, но и такива, които не водят до това дори и да са извършени. Двамата експерти не са на едно мнение дали записите от видеонаблюдението при броенето на бюлетините биха могли да се ползват за доказателство в съда. Според Киселова - по-скоро не. Киров обаче заяви, че видеонаблюдението е регламентирано в закона. „Това не са записи, които са осъществени нерегламентирано от някой, който е отишъл да снима. Те се провеждат на основания на Изборния кодекс. Те дават представа какво се е случвало в секциите при отчитането на резултатите “, аргументира се той.

НЕ СЕ ОТКАЗВА: Ваня Григорова оспорва вота в София!

Възможност

И Киселова, и Киров обясниха, че делото за вота не би трябвало да е пречка пред встъпването на Васил Терзиев в длъжност. Теоретична възможност обаче има. Това би могло да се случи при две важни условия – жалбоподателят да го поиска изрично, а съдът да се съобрази с това, докато разглежда казуса. За целта обаче жалещият трябва да предостави сериозни и основателни доказателства. „Това би означавало да оставим някои населени места без кметове“, каза Киров и добави, че едно такова производство е много сложно. Няма и единна съдебна практика – в някои случаи съдилищата приемат повторно броене на бюлетини, а в други не. Ако се стигне до там, това ще стане от експерти, назначени от съда, но не и от ЦИК.

СЛЕДИЗБОРНИ ПРЕСТРЕЛКИ: Васил Терзиев скочи на Ваня Григорова

Друг е въпросът какво се случва с подписаните от Терзиев актове, ако той встъпи като кмет, а след това магистратите постановят, че не е избран, каза още Киров. На свой ред депутатът от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Божидар Божанов опроверга в пост във Фейсбук твърденията на БСП за удостоверяването на машините. Самият Васил Терзиев заяви, че няма притеснения относно оспорването на вота в София. „Както виждате, много от безобразията са всъщност в мой ущърб. Секции, където имам 120 гласа, пишат 0. Други, където имам 84, пак 0 “, увери той. „Не приемам резултата за окончателен“, каза Григорова.