0

6 594 593 е броят на избирателите в окончателните списъци за гласуване, става ясно от справка на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК), където се публикуват.

Това е с близо 8400 по-малко в сравнение в вота на октомври 2022 година. Тогава право да гласуват са били 6 602 990 човека. Разликата не е значителна, но прави впечатление, че избирателите в списъците са повече, отколкото хората при последното преброяване от 2021 г.  Според данните на Националния статистически институт (НСИ) населението на страната ни е 6 519 789 души.  Това прави разминаване с 74 804 човека  по-малко спрямо броя на избирателите.

Разлика

Една от възможните причини за разминаването е фактът, че списъците се съставят по постоянен адрес, независимо дали живеем в чужбина или в страната, особено ако не сме си променили регистрацията. Преброяването на свой ред е задължително и дори има глоба от 160 лева при отказа да го направим. Често обаче много граждани не участват в процедурата.  Именно това е и причината много анализатори и експерти да посочват, че „фантомите“ и „мъртвите души“ в списъците е между 800 000 и 1,4 млн. души.

На свой ред Министерството с електронното управление публикува и доклада от одита и сертифицирането на машините, извършен от експерти на ведомството и такива от институтите по стандартизация и по метрология. Изводът в доклада е, че устройствата отговарят на изискванията. Те работят поне 30 минути без захранване.

Дисплей

Ако избирателят не приключи гласуването, машината остава недостъпна за 3 минути от последното активно действие върху дисплея. Процесът не може да бъде прекъснат дори и със смарткарта. Сесията на гласуването е 3 минути и преди изтичането й машината показва съобщение за удължаване на времето. Изчаква още 1 минута, след което анулира сесията, без да регистрира гласуване. За да се продължи, е нужно намеса на член на секцията. Машината осигурява промяна на размера на шрифта и на фона на бюлетината, за да е подходяща за хора с намалено зрение.

Пробваха камерите

Тестваха устройствата за видеонаблюдението, които ще се използват за излъчването в реално време при броенето на бюлетините. По данни на Министерството на електронното управление тестовете са реализирани от председателите на секциите според предварително посочените указания. Те са минали успешно, като има само няколко единични бройки на подменени мобилни устройства. До късния следобед бяха регистрирани 5400 камери. В деня на вота ще има контактен център за съдействие. Самият стрийм ще е достъпен на следния сайт – evideo.bg.

Рокади в последния момент

Рокади в последния момент на членове в над 100 секции в чужбина. Това става ясно от решение на ЦИК. Става дума за смени или изцяло за назначаване на нови хора. Това засяга предимно секции в Турция – Истанбул, Измир, Чорлу, Германия, Великобритания, Италия, Испания, Гърция и други. От външно министерство преди дни обявиха, че имат около 1600 резервни членове, ако някой се откаже в деня на вота.