0

П оне четири вида код пазят машинния вот. Вчера всички партии и коалиции, минали 4% на предишните парламентарни избори – общо 7, получиха от Министерството на електронното управление достъп до изходния код за устройствата. 
Самият процес на довереното му изграждане приключи в края на миналата седмица.

Представлява вид инструкция, по която устройствата работят. Нарича се изходен, но представлява текстови файл. За да заработи и да се инсталира върху машините, има нужда от алгоритъм. От Министерството на електронното управление дори изработиха правила, по които да се осъществява достъпът до него.

Това става в изолирани помещения, където всяко влизане и излизане се записва. Партийните експерти преди това подписват декларация да не разкриват информацията и че са съгласни техните действия да се записват. Докато са в стаята, се прави видеозапис. В помещението няма интернет и представителите на политическите сили не могат да копират кода на какъвто и да било носител, нямат право да ползват телефони.

Сигурност 

За да се гарантира сигурността на софтуера, той се заключва със специални ключове, които сами по себе си са също вид код. Те се съхраняват в Централната избирателна комисия (ЦИК), обикновено в касата на шефката на комисията. 
За всеки вот се генерира и хеш код, който се състои от 64 знака. Той трябва да е идентичен за всички машини. Отпечатва се и върху самата бюлетина, която излиза от устройства за гласуване. Ще бъде поставен и пред всяка секция. Така избирателите ще могат да направят сравнение дали съвпада с кода, обявен от ЦИК и Министерството на електронното управление. Именно това гарантира, че софтуерът на машината е идентичен с този, който е удостоверен от ведомството. Отделно от това върху машинната бюлетина се отпечатва и QR код.

Протоколи

ЦИК вчера излезе и с решение какво трябва да правят секциите, ако сгрешат при попълването на изборните протоколи. Изрично се уточнява, че има чернова и белова на протокола. Първо се попълва черновата, като се следи за спазването на всички контроли. Едва след това се пристъпва към пренасяне на данните в оригиналния протокол. Секциите трябва да внимават да не допускат грешки при това прехвърляне на числа. За сгрешен се счита този протокол, който не позволява да се разбере какъв точно е резултатът от гласуването. Тогава задължително се уведомява Районната избирателна комисия, която трябва да даде нова белова на протокола. При всички останали случаи грешките се зачертават с хоризонтална черта, а над нея се записват действителните данни.