0

П ървите две политически сили - ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) в един момент ще трябва да стигнат до подписване на споразумение помежду си, за да гарантират ротацията на премиерския пост през 9 месеца. Това коментираха пред „Телеграф“ анализатори и експерти.

Според политолога Любомир Стефанов така поне нормативно ще се „обезпечи бъдещето на тази нова коалиция“. Според него двете формации няма да останат само с честната дума на лидерите, защото това „най-малкото не е практично“. Стефанов изтъкна, че бъдещият кабинет може да издържи и 18 месеца, но въпросът е дали самите ГЕРБ-СДС „ще устискат“ толкова. Причината - и в техните редици има хора, които са скептични към новите си партньори.

Решение

Конституционалистът доц. Наталия Киселова вижда решението в програмата за управление на правителството. "Най-коректният вариант е с решение на парламента за програма за управление на правителството. Декларацията е политически документ, докато решението има и нормативни последици и ще може да се скрепи и от групите, които не подкрепят правителството", поясни пред NOVA тя.

„Първите две политически формации се мразят много, но успяха да намерят сили да стабилизират държавата икономически и политически, а също и да направят правителство, контролирано от НС. Бойко Борисов е чул какво искат хората, които не са гласували, а те са 60%. Тези, които са гласували, искат да имат стабилност“, коментира пред NOVA и експертът по комуникации Нидал Алгафари. „Борисов направи много компромиси и си изигра картите по перфектен начин. Освен това прехвърли горещия картоф в чужди ръце. Тежките решения трябва да ги взема друг. Гениално беше Борисов да се отдръпне“, смята Алгафари.

Социологът Мира Радева заяви пред „Телеграф“, че тази нова конструкция е „нонсенс“, защото никой не може да гарантира ротацията. „Реално се гласува кабинет за 9 месеца. Какво ще стане след 3-6-9 месеца, не се знае“, каза тя. Радева добави, че „всичко е плаващи пясъци“, а партиите са в един общ капан, защото цялата политическа система е лишена от легитимност и доверие. Според Стефанов обаче залогът е управлението на държавата. Той изтъкна, че това е възможност и за разгръщане на потенциала на ПП-ДБ. 

Ефект 

Радева добави, че цялата кампания за местната власт закъснява. А ефектът от това е, че хората ще заложат на познатото и сигурното, а не на нови играчи или кандидати, защото се чувстват в нестабилна ситуация. Конституционалистът проф. Пламен Киров обясни пред bTV, че формулата за ротационни премиери е обявена неправилно, защото по същество ще има ротиращи се правителства. В Израел и Ирландия има подобни модели. „Не може да прилагаме безкритично чужди примери. Както е тръгнало, ще започнем да ротираме и главния прокурор, и президента“, каза още той. 

От Рим съпредседателят на “Демократична България“ Атанас Атанасов, цитиран от специалния ни пратеник там (виж стр. 7), заяви, че след 9 месеца не се знае дали в кабинета ще останат същите министри. 

„Решаващ момент дали изобщо ще се случи тази ротация ще бъдат местните избори. Това е голяма коалиция между двете големи формации“, смята и политологът Милен Любенов, цитиран от Nova News.

Кирил Петков: Влизаме в тази конструкция, защото си нямаме доверие

„Този формат не е коалиция, напротив - той е създаден именно защото не можем да направим коалиция с ГЕРБ“, написа във Фейсбук съпредседателят на ПП Кирил Петков.  „Коалицията щеше да е много по-лесна, ако си имахме доверие, но ние, както казах и преди, си нямаме. И защото си нямаме, трябва да влезем в тази сложна конструкция на сменяне на министър-председател след 9 месеца“, уточнява той. Извинява се на избирателите, които са се почуствали предадени. Но вярва, че в тази ситуация това е най-доброто. Петков обещава да спазят отговорността за ротацията, за да се стигне до поне 18 месеца управление. „Мария Габриел беше ключът, за да може този модел да бъде конструиран“, каза още Петков и я похвали за безспорните й качества. Той обещава да бъдат непреклонни към корупцията. Промените в Изборния кодекс според него са ключови за провеждането на честни местни избори. Накрая Петков уверява, че няма да бъде част от кабинета.  

Бойко Борисов: Загърбихме егото, за да преодолеем кризата

„Споразумението се сключва пред очите на народа.“ Така отговори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дали все пак ще се подпише документ между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Той призова лидерите на ПП-ДБ да не гледат и четат нищо, докато не направят правителство. Според него тези, които говорят срещу подобен кабинет, работят за сриване на цялата система. Той даде пример с Гърция, където победителят от вота получава 50 депутати бонус. 

На въпроса дали все пак не е коалиция, Борисов отговори: „Както искайте го наричате. Аз го наричам отговорно поведение. И дава възможност, ако се загърби егото, както направихме аз, Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, да преодолеем хаоса и кризата“. „Ако е коалиция, аз и той (б. р. - Кирил Петков) ще сме премиери или министри“, добави Борисов. Яростната атака според него е заради уплахата, че ще има редовен кабинет.