0

ГЕРБ-СДС успя да спечели над 2/3 от избирателните райони в страната - 24 от общо 31. Това показват данните на ЦИК при 100% обработени протоколи от секциите. „Продължаваме промяната“ (ПП) се пребори за доверието само в два от тях, а ДПС - в пет.

ПП грабна вота на гражданите в 23-ти и 24-ти МИР, а ДПС съответно в Кърджали, Разград, Силистра, Търговище и Шумен. Втори поред вот БСП остава без победа в даден район. Тя изостана на пето място след „Възраждане“. Партията на Костадин Костадинов я изпреварва в 11 от избирателните райони, което показва, че скокът в одобрението към формацията не се дължи само на гласовете от чужбина, но и на тези в страната. Опозиционната риторика на „Възраждане“ им даде 14 места отгоре в парламента в сравнение с предишния.

Скок

Освен тях и ГЕРБ има още една партия, която увеличава броя на депутатите си. Това е „Демократична България“ (ДБ), където от 16 скачат на 21. Благодарение на това ДБ печели мандат в Кърджали, стана ясно от данните, предоставени на „Телеграф“ от експерта Даниел Пейчев. Така ГЕРБ остава без човек от региона, а Цвета Караянчева отново не успя да намери място в НС.

По традиция ДПС взима останалите 4 мандата от областта, а 5-ият се разпределя според най-големия остатък на вота. През миналия ноември късмет е имала „Възраждане“, а на изборите през юли 2021 това място е отишло при ИТН. ДПС обаче успява да открадне мандат от БСП в Кюстендил. Там левицата остава без свой представител въобще.

.

 .

Преливане

Резултатите показват още, че в Пловдив -град и Русе ГЕРБ-СДС са отмъкнали победата от ПП на косъм. Там разликата между двете формации е по 1%, което се равнява на 330 - 340 гласа. За сметка на това ГЕРБ е на убедителна преднина пред ПП в Габрово, Костендил, Ловеч, Перник, Сливен и София област. В Перник от ПП бяха заложили на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, но там те изостават двойно - с над 7000 гласа по-малко от първия. Според данните ДПС е втора сила в други 4 района, а "Възраждане" се издига трета в 7 избирателни района. Най-доброто представяне на ДБ е в два от столичните района - 23-ти и 24-ти МИР. "Български възход" успява да прелее към себе си мандати от почти всички формации.

Крайният срок за обявяване на резултатите от Централната избирателна комисия (ЦИК) е четвъртък, но говорителят на комисията Цветозар Томов обясни, че може би ще направят това по-рано. До урните са отишли около 2,5 млн. души, което е най-ниската избирателна активност на парламентарен вот от няколко десетилетия. Причината - тече повторно въвеждане, след това сравнения и накрая анализ на несъответствията. След като НСИ обяви резултатите от преброяването, ЦИК ще вземе тези данни при определянето на мандатите при нов вот.

"Не подкрепям никого" – два пъти повече

Два пъти повече са гласувалите с „Не подкрепям никого“ на последния вот. Това са направили точно 87 553 души в цялата страна, докато на изборите 2 в 1 през миналия ноември това са били 35 745 човека. Горе-долу толкова са били и през юли. По закон тези гласове се зачитат като действителни, но не се отчитат при определяне на резултатите от парламентарния вот, за да не се вдига изкуствено 4-процентовата бариера за влизане на партии и коалиции в Народното събрание, което би ощетило малките политически формации.

Този вот е важен само за президентските избори, тъй като се брои при определяне на избирателната активност, а от нея зависи дали може да бъде избран държавният глава още на първи тур. По същество той се счита от анализаторите като вид протестно гласуване, тъй като с него казваме, че не харесваме никоя от формациите.

Луна се хареса само на 252-ма

Певицата Луна Йорданов успя да събере подкрепа само от 252 човека. Тя се кандидатира като независим депутат от 25-и МИР в София. Тя обаче е събрала по-малко гласове от Цветан Атанасов, който се кандидатира от Варна и събра 312 гласа. Луна влиза в политическата битка за пореден път. Тя бе претендент за президент и стола на държавен глава през ноември 2021 г. Тогава със своето вице успяха да спечелят 21 733 гласа, което бе под 1%.

135 сигнала за нарушения в деня на вота

В деня на изборите са получени 135 сигнала за нарушаване на изборното законодателство, а образуваните производства са 6. Това показват данните на МВР. Полицаите са оказали съдействие в общо 32 секции. Само в изборния ден от звената "Български документи за самоличност" са издадени общо 400 удостоверения. На свой ред от прокуратурата докладваха, че от началото на кампанията са образувани общо 759 преписки и 72 досъдебни производства. Най-голяма част от тях са в София - 30, по 13 са във Варна и Велико Търново и по 8 в Пловдив и Бургас.