0

В сяка седма секция в страната най-вероятно няма да може да излъчва в реално време броенето на бюлетините.

Това се подразбра от главния секретар на Министерството на електронното управление Ангел Петров, който се срещна с представители на сдружението на общините. Поводът – видеонаблюдението в деня на вота. Отговорността за неговото организиране е именно на министерството и в частност на „Информационно обслужване“. Преди дни стана ясно, че ще бъдат закупени 12 130 мобилни устройства. На срещата си с общините Петков е обяснил, че няма как да се ползват камерите в школата, защото 45% от секциите са извън действащи училища. „Около 85 на сто от секциите ще бъдат покрити с надеждна връзка на мобилен оператор. В останалите 15 на сто качеството на връзката най-вероятно няма да позволява излъчване в реално време“, заяви той. Според списъка, обявен от Централната избирателна комисия (ЦИК), секциите в страна са 11 818, а 15 на сто от тях са около 1772, което означава, че почти всяка 7-а СИК няма да може да стриймва и излъчва в края на изборния ден.

Записи

Петров увери, че в тези случаи от секциите, които по различни причини не излъчват видеопоток, записите от камерите ще се свалят приоритетно и ще се публикуват в системата, изградена за това. Всяко устройство ще бъде снабдено с дейта карта за мобилен интернет и ще им бъде инсталирано мобилно приложение. Именно чрез него се извършва и видеоизлъчването. При старта на преброяването шефът на секцията ще включи камерата, ще сканира предварително подготвен QR код с персонализирана информация и ще активира приложението. Петков увери, че видеонаблюдението не трябва да се абсолютизира и не може да се използва за касиране на резултати. Според него това е просто една допълнителна защита.

Варианти

На свой ред зам.- министърът на електронното управление Атанас Мазнев заяви, че ще има резерв от 1000 допълнителни мобилни устройства. „Предложихме на правителството три варианта със съответните анализи. Какви ще са устройствата, зависи от изпълнителя на обществената поръчка“, каза той пред Нова нюз. Според Мазнев стъпките за излъчване ще са максимално опростени. Предвидено е да се направи и демонстрация. Вече е готова и методиката, по която ще се проверяват и сертифицират машините за гласуване. Ще се проследи документацията, хардуера, има ли маркировка, как работят периферните устройства – принтерите, как реагират машините при гласуване. Сред анализите е това дали един избирател може да гласува повече от един път и има ли възможност за неразрешен достъп до машината. През проверка ще мине и функцията за зуум на екрана за хората с намалено зрение.