0

Ц ената на маслото у нас е по-висока от тази в други пет държави. Това показа сравнение на 10 основни хранителни продукта в няколко областни градове в България и в 5 страни, направено от „Телеграф“. В проучването са включени хляб, олио, масло, захар, брашно, пиле, свинско, сирене, домати, краставици и картофи.

Цената на пакетче от 250 грама масло у нас струва между 5 и 8 лева, докато в Австрия, Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и дори Англия, която вече не е в ЕС, е около 2 евро, или 4 лева в български пари. Сравнението показва, че в Австрия например опаковката е 1,99 евро, а при покупка на по-голямо количество цената му пада на 1,80 евро.

В Италия килограм от млечната мазнина струва 6 евро, а разфасовка от 250 грама се предлага средно по 1,80-2 евро. В Германия пък го купуват за 1,65 евро. В Нидерландия то се продава за 1,99 евро за 250 грама, като средният брутен доход в страната е около 3000 евро.

За сравнение българинът плаща 6 лева за пакетче при средна работна заплата от 1500 лева. В магазините във Великобритания пък може да се намери масло за 1,50 до 2,50 британски лири, което в лева е между 3,80 и 5,60 лв. за пакетче. В Белгия пакетчето е 2,75 евро, приблизително колкото струва и у нас. 

Увеличение на храните има в повечето от държавите, включени в проучването, като в Германия то е с 25 на сто от май 2020 година досега. За България инфлацията при храните възлиза на около 17 на сто през януари 2022 г. спрямо същия месец на миналата година, сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. То се дължи на увеличение както на млечни и някои месни храни, така и на зеленчуците. 

Сред стоките, при които има значителен ръст, е и олиото. У нас цената му е между 3,70 и 4,50 лева за литър. В Италия пък то се продава за 1,50 лева за литър, а зехтинът, който масово се ползва в държавата, струва 6-7 евро. В Нидерландия най-евтино излизат бутилките от два литра, като там литърът излиза по 1,60 евро. Има и разфасовки по литър, които се предлагат за 2 евро. В Англия цената на олиото е 1,09 британски лири, което е около 2,50 лева, и не е мърдало от годините преди пандемията. А в Германия е 1,79 евро за литър. 

Има различия и в цените на други основни продукти, като захар, брашно, месо и други, като много от тях у нас са по-ниски. Например оказва се, че българите ядат сравнително евтино свинско месо. В момента в България големите хранителни вериги правят почти всяка седмица намаления и го продават на цени от 4 до 6 лева за кило.

В останалите магазини пък струва между 8 и 13 лева. Италианците пък броят за свинска пържола между 6 и 7 евро за кило, което, обърнато в български пари, е около 12-14 лева. В Нидерландия пък килото е около 6,50 евро.

По-тънко може да се намери свинско във Великобритания, където има стекове за 4,80 британски лири за кило. В Белгия опаковка от 210 грама свински котлет струва 1,56 евро. 

Сред стоките, които са сравнително евтини у нас, са хлябът, който въпреки увеличението държи ниска цена спрямо държавите от проучването. В момента масовият самун се продава за 1,70-2 лева за опаковка от 830 грама.

За сравнение в Италия цената му е 3-4 евро за килограм. В Нидерландия пък цял хляб струва между 0,99 и 1,99 евро за килограм. 1,99 евро е кило нарязан хляб и в Германия. А в Белгия е доста скъп, като опаковката излиза 2,20 евро. 

Проучването установи, че цените на зеленчуците са високи не само у нас. Например в Нидерландия килограм домати струва 2,80 лева, а в Италия стигнаха 5 евро. В Германия цената им е по-поносима от тази в Италия, като се продават по 3,29 евро за кило.

У нас те вървят по 4-5 лева килограм. Краставиците пък са най-евтини във Великобритания, като килото излиза около 1,30 паунда за кило. У нас цената им е от 5 до 8 лева. Картофите, които се ползват масово в Германия, са по 1,69 евро за кило, а в Италия са по 1,50 евро. В Нидерландия се продават на цени между 1,80 и 2,20 лева за кило. В Белгия пък се продават на бройка, като една краставица е 89 евроцента, а доматите струват по 3 евро опаковка от около 500 грама.

Сметката у нас за десетте хранителни продукта е близо 50 лева, като може да има разлики в зависимост от мястото, от което се пазарува. В Нидерландия пък ще платите 32 евро, а в Италия 40 евро. В Германия пък сумата е 25 евро, но не са включени свинското и краставиците. 

Сиренето във Враца удари 20 лева за кило 

Цената на сиренето в цялата страна върви от 8 до 20 лева за кило в зависимост от производителя и населеното място, в което се продава. Във Варна и София все още може да се намери в търговската мрежа сирене за 8-9 лева, но в останалите градове в страната то е над 10 лева.

Най-скъпо върви във Враца, където стига 20 лева, а в Пловдив пък удари 18 лева една от най-скъпите марки. Във Варна и Кюстендил пък цената на хляба е по-ниска от тази в столицата, като бройката струва от 1,30 до 1,50 лева. Кюстендил е и рекордьор за страната по ниски цени, като там може да се намери най-евтиното олио, масло, свинско и картофи. Варна и Пловдив пък държат високи цени. 

По темата работиха: Северина Димитрова, Добромир Радушев, Нели Колева, Диана Варникова, Румен Жерев, Жанета Йорданова, Галя Тошева, Елена Анастасова, Пламен Енчев, Сияна Севова, София Симеонова, Елена Иванова