0

Д ом-паметникът „Йордан Йовков“ в Добрич ще бъде домакин на фотодокументалната изложба „Българската литература – срещи и диалози със света“, съобщават от Регионалния исторически музей (РИМ). Гост на откриването ще бъде един от авторите на експозицията – Катя Зографова.

„Българската литература – срещи и диалози със света“ е единствената по рода си изложба на Националния литературен музей. В 30 пана тя „представя най-значимите имена и събития в многовековния културен диалог между България и света“ и проследява „духовните мостове между българската, европейската и световната литература от Средновековието до средата на XX век“, казват домакините.  

Експозицията започва с делото на светите братя Кирил и Методий и минава през Богомилството, чието влияние е видно в шедьоври на световната литература като „Ад“ на Данте Алигиери и „Изгубеният рай“ на Джон Милтън. Отделни пана проследяват контактите на български интелектуалци, сред които Пенчо Славейков, Мара Белчева, Гео Милев и Николай Лилиев, с европейските академични средища и усвояването на френско и немскоезичните култури. Предмет на изложбата е и как български писатели като Лилиев, Елисавета Багряна, Атанас Далчев, Иван Вазов, Светослав Минков, Алеко Константинов и редица други са видели различни градове и държави по света, разказват от РИМ.

Изложбата е реализирана по спечелен проект по програма „Мобилност“ на Министерството на културата и е изградена основно с ръкописи, снимки, книги, вещи, документи, писма и художествени произведения от фондовете на Националния литературен музей, неговите филиали – къщи музеи и мемориални кабинети, Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, музея на Народния театър, Държавна агенция „Архиви“ и други.

След откриването на изложбата литературният историк и неин съавтор Катя Зографова ще представи последната си книга „Бележити жени на/за България (от Кера Тамара до Петя Дубарова)“, която представлява „своеобразна енциклопедия на женските присъствия във всички сфери на националния ни живот“ от падането на България под Турско робство до XX век, казват от историческия музей. Сред 50-те влиятелни дами със значима роля в българската история, описани в книгата, са Султана Рачо Петрова, Дора Габе, Елисавета Багряна, Елисавета Консулова-Вазова и други.

Откриването на изложбата и представянето на книгата ще се състоят на 29 юни, сряда, от 18:00 часа.