0

В поне пет държави - членки на ЕС цената на бензина е по-ниска от българската. "Не сме доволни от цените на бензиностанциите, въпреки че сме на най-ниската цена в ЕС. Всеки един трябва да даде своето и когато говорим за маржове на печалбата, трябва да са минимално пазарни", заяви премиерът Кирил Петков след среща с Петролната и газова асоциация във вторник.

Стойности

Проверка на „Телеграф“ обаче показва, че премиерът бърка. При стойности от 2,95 лв. средно за бензина и 3,11 лв. за дизела вчера България е далеч от първенството по евтиния. В пет от страните от ЕС бензинът на дребно струва по-малко, според данни на специализирания сайт Фуело.нет. В Кипър например в сряда литър А-95 вървеше по 2,93 лв. по курса на деня. А дизелът там е 3,39 лв. В Малта е още по-евтин - съответно 2,62 и 2,36 лв. В Полша също плащат по-малко - 2,70 лв. за бензин и 3,11 за за дизел. Словения не е по-назад - там масовият бензин А-95 струва 2,94 лв., а дизелът - 3,01 лв. Най на кяр са жителите на Унгария. Там заради наложения таван на цените от правителството бензинът и дизелът струваха вчера по 2,52 лв. литърът. Важно е да се знае, че всички изброени по-горе страни са доста по-добре от България като средна работна заплата и доходи от пенсии.

Дори в Албания, която все още не е член на ЕС, литър бензин в сряда струваше средно 2,99 лв., дизелът се продаваше по 3,11 лв., колкото и у нас. Много по-евтини са горивата и в други страни извън ЕС, защото там все още не се прилагат нормите на съюза за равнищата на минималните акцизи.

Рекордьори

Най-скъпи са горивата в Нидерландия - средно 4,08 лв. за литър бензин и 3,71 за дизел. В Гърция стойностите са съответно 4,02 лв. и 3,53 лв., а в Германия 3,89 и 3,94 лв. за литър. Изненадващо, но в най-богатата като БВП на глава от населението страна - Люксембург, бензинът в сряда струваше средно 3,23 лв., а дизелът - 3,41 лв.

Абсолютен рекордьор е Норвегия, където литър А-95 е 4,38 лв., а дизелът - 4,33 лв. Средната работна заплата в скандинавската държава обаче е над 3400 евро след облагане с данъци.

Прогнози

"Πpи ceгaшнитe тapифи пoтpeблeниeтo e дpacтичнo cвитo, a aĸo литърът стигне дo нaд 4 лeвa, тpaнcпopтът би зaмpял", зaяви пред Hoвa тв Aндpeй Дeлчeв, изп. директор на Българската петролна и газова асоциация. Котировките нa cypoвия пeтpoл са ocнoвният изтoчниĸ нa нaпpeжeниe в цeнитe. Ниĸoй нe мoжe дa ĸaжe ĸaĸвa щe бъдe цeнaтa нa дpeбнo пpи най-лoшия cцeнapий за зaбpaнa нa внoc нa pycĸи cypoв пeтpoл, посочи Делчев.