0

- Г-н Налбантов, как тече подготовката за сезон 2024 в морските курорти?

- Подготовката тече нормално, както винаги. Всички колеги работим усърдно и усилено,  няма никакви съмнения, че базата ще бъде подготвена за началото на летния сезон. Говоря за Слънчев бряг и Несебър, където имам преки лични наблюдения. Морската ни база е една от най-хубавите в Европа, това е доказано. Реновирането на хотелите вече е в ход, всъщност повечето колеги се подготвят през цялата зима и на места ремонтните дейности дори са към финала си.  Колегите, които са решили да работят в предсезон, ще отворят на 1 май, когато се очаква да пристигнат първите туристи в Слънчев бряг. Тази година стартът на сезона съвпада с празничните дни около  Великден и Гергьовден, така че очакваме тогава също българи и гърци за тези почивни дни.

- Как стои въпросът с т.нар. ранни резервации?

- Ранните резервации вървят относително добре, колкото е възможно в тази ненормална обстановка на война и други хибридни "студени войни". Аз лично съм оптимист за предстоящия сезон, не се оплаквам. Като цяло ранните резервации вървят една идея по-добре от миналата година, но никога не се знае дали тези подадени заявки за туристи ще се осъществят на практика. Опасността дебне отвсякъде и както знаете, всяка година преди сезона имаме поне по една неприятна изненада, те вече започнаха, защото първата е вече факт. 

- Чухме много и различни становища относно проекта за поставяне на ветрогенератори в морето. Действително ли проблемът с перките е толкова голям?

- По-голям е, отколкото можем да предположим дори. Като казах, че неприятните изненади са започнали, имах предвид точно това – ветрогенераторите. Това, което се подготвя законово за поставяне на перки в морето, е просто отвратително. Оставам с впечатление, че някой иска умишлено да съсипе бизнеса ни и българския туризъм като цяло. Като че ли по върховете на държавата и в парламента никой не иска да разбере какво се случва реално и какви непоправими последици ще доведе за целия туристически бранш, а това ще удари сериозно и бюджета на държавата. Ние, хотелиерите, се борим да оцеляваме и продължаваме да работим въпреки държавата, а не с нейна помощ, както е нормално. Не разбирам защо се случва това безумие. 

- Имате предвид, че ветрогенераторите са заплаха за туризма ли?

- Не казвам, че иновациите са нещо лошо, новите технологии и новите начини за добив на енергия са необходими, но не навсякъде и не на всяка цена. Мястото им не е в морето. Този проект с ветрогенератори за нашето море и регион, от една страна, е противопоказен, а от друга, е невъзможно да се реализира. Там, където има ветрогенератори, има други природни и географски условия и дадености.  Например в райони, в които крайбрежието е по-плитко, там няма туризъм. И тука непрекъснато някакви философи, които искат да откраднат много пари, твърдят, че поставянето на перки в морето няма да пречи нито на туризма, нито на риболова. Което е абсолютна лъжа. Да започнем с най-невинния проблем, който ще се създаде – първо ще е неприятна гледка. Туристите са дошли главно заради морето ни и очакват една пленяваща морска гледка, а вместо това ще виждат железни перки на хоризонта. Има и още нещо – от древността е известно, че Черно море е за силни хора, то е непредвидимо и опасно. Непрекъснато излизат опасни щормове, и то внезапно. Докато го гледаш колко е равно и гладко, и изведнъж всичко се обърква и започва щорм. Някъде през периода между 1970 и 1980 година в Слънчев  бряг бе планирана и реализирана една авангардна за времето си идея –  конструкция от железобетон в морето, която трябваше да бъде чудо невиждано. Проектираха я, изработиха я и я монтираха. Съоръжението започваше от брега в центъра на курорта и  навлизаше навътре в морето като мост. В това съоръжение имаше барове, кафенета и магазини. Монтираха я през зимата. Очаквахме откриването на това чудо, но в края на зимата или през ранна пролет излезе някакво голямо вълнение и морето  разруши всичко. Логично и очаквано архитектът и група строители бяха осъдени и влязоха в затвора. Това ще се случи и с перките, винаги става така и хора, които планират подобни проекти, си нямат и най-малка представа от географските и метеорологичните особености на района. Отделен е въпросът, че подготвяните законови изменения са един голям удар по туризма.  

- Как ще повлияе на туристическия сезон очакваният ремонт на летище Бургас и доколко основателни са опасенията за отлив на туристи?

- Това е другата неприятна изненада, която със сигурност ще се отрази негативно на туризма. Както знаете, най-силният сезон е на Южното Черноморие. Ако летището затвори за ремонт и полетите през лятото спрат, това ще е пагубно. Как си представяте хиляди туристи ежедневно да кацат на летище Варна и да се транспортират три часа с автобуси до Бургас. Това е абсурдно, защото трасето не може да поеме такъв трафик. Да не говорим, че една такава хипотеза ще отблъсне потенциалните туристи. Всеки ще избере курорт, който му е най-близо до летището, или ще се откаже изобщо от офертата да почива на нашето море. Проблемът, който се задава, има своя генезис в погрешните държавни решения. Две български летища се превръщат в конкуренти, защото недалновидно са отдадени на концесия на един концесионер. Очевидно е как за варненското летище се хвърлят много средства и сили то да се развива, а бургаското летище запада, а оттам запада и Южното Черноморие. Тук вече няма никакви полети през зимата, спират ги и в края на лятото. Налага ми се дори на мен, когато летя за чужбина, да пътувам за Варна и оттам да хвана самолет. Да не говорим, че през зимните месеци няма никакъв въздушен транспорт от Бургас за София. Всички си задаваме въпроса защо се случва това. 

- Защо всъщност се случва това?

- Вината не е само в институциите и недалновидната държавна политика, а и в местните власти. Няма никаква реакция и позиция нито от  кмета на Бургас, няма никакви предприети действия и от областния управител. Очевидно тези длъжностни лица не се интересуват от бъдещето на най-големия ни туристически комплекс. Няма отговорна институция, която да провокира дискусия по задаващия се проблем и да защити интереса на местните хора, на туристическия бизнес и интереса на държавата. Защото туризмът е основен поминък на голяма част от жителите в нашия регион. Наблюдаваме единствено празни пиар акции, които не водят до никакъв резултат. Искам да запитам цялата общественост и ръководните органи дали знаят, че на територията на община Несебър е най-лековитият климат,  въздухът е уникален – лекува белодробни заболявания. Знаят ли, че на територията на Слънчев бряг има геотермални води. Знаят ли, че този комплекс някога е работил и през зимата и че  може и сега да работи целогодишно не само заради уникалния климат, но и защото тук има най-много слънчеви дни в годината. Ако се проучат геотермалните води, тук ще станем най-големия и желан СПА център в Европа. Знае ли държавата, че милиони левове изчезват, че бюджетът губи огромен финансов ресурс, защото никой не обръща внимание на проблемите и никой не желае да подпомогне развитието на туризма. А освен всичко останало вече 20 и повече години всички институции си затварят очите пред едно продължавано престъпление, което се случва в Слънчев бряг.

- Какво имате предвид?  

- Имам предвид недомисленото акционерно дружество "Слънчев бряг" АД, което преди години беше създадено против всякаква логика и на ръба на закона. Това АД, което се води 75% държавно, е изпразнено от съдържание, защото няма никакви финанси и няма как да работи. На практика то е непотребно. Всички приходи от курорта като данъци и такси постъпват в касата на община Несебър, защото такъв е законът, и от тези постъпления не се връща нито стотинка за инфраструктура. Обвиняват община Несебър, но тя не е виновна, защото държавата е създала такива закони, че не позволява тези пари, събирани от община Несебър, да се връщат обратно в курорта за инфраструктура и други нужди. Всички правителства са били запознати с този огромен проблем. Сезирали сме няколко премиери, но никой нищо не прави. 

В момента вече обмисляме с колеги да заведем дело против държавата заради бездействието й и заради това, че ни пречи да работим. Защото по улиците в най-големия български курорт няма осветление през зимата, няма комунална поддръжка, няма нищо. Умишлено се пречи, на практика забранява ни се да работим. Заради недомислицата с това държавно АД Слънчев бряг е разделен на две – западната част се води административно към община Несебър и е като витрина, там се влагат средства. А ние в източната част нямаме дори административни адреси, защото се водим към някакво държавно предприятие – това е тотално безумие. В Слънчев бряг има условия да се вложат пари в мултифункционални спортни бази, в които спортистите ни да провеждат тренировъчни лагери, състезания и други спортни мероприятия. Но за това трябва да има национална стратегия в туризма, каквато в България никога не е имало. 

- Как ще коментирате искането на концесионерите на плажни ивици за повишаване на цените за чадър и шезлонг?

- Този въпрос тенденциозно се преекспонира и се създава напрежение между колегите. Аз съм на мнение, че концесионерите си вършат отлично работата, плажовете ни са прекрасни и туристите са доволни. А ние си даваме сметка, че туристите идват първо заради морето и после заради хотелската база. В никакъв случай не трябва държавата да вкарва разнобой между хотелиери и концесионери, защото ние сме заедно в туристическия бизнес. Проблемът с актуализирането на цените за плажни услуги стои на дневен ред и касае всички плажни ивици и на север, и на юг. Ако държавата не иска да се увеличават таксите за чадър и шезлонг, трябва да  намали размера на концесионните такси. Но това не е никакъв проблем, защото може лесно да се реши. Същинският проблем е, че държавата умишлено създава такава анархия и не гледа с добро око на своите "златни кокошки"  – морските курорти. Говоря в частност за Слънчев бряг –  ако поне част от налозите за данъци и такси, които ние плащаме ежегодно, се връщат в курорта и се влагат за неговото развитие, в държавата ще влизат милиони повече и то е въпрос на проста сметка. Този курорт оцелява благодарение на инвестициите, които  хотелиерите правят благотворително и доброволно. Всеки си разчиства и поддържа района, един ще направи градинка пред хотела, друг ще асфалтира паркинг или алея – все дейности, за които е отговорна държавата.  

- Стои ли на дневен ред проблемът с липсата на  кадри в туризма?

- Преди 30 години, в началото на 90-те, легловата база в Слънчев бряг бе 38 000 легла, а сега са над 500 000 легла. Тези туристи трябва да се обслужват от персонал, но страната ни е в тежка демографска криза. Няма откъде да дойде този обслужващ персонал, отделно, че квалифицираните ни кадри отдавна избягаха в чужбина. В момента има наплив на кандидати за работа, но не всеки от колегите има възможност да ги наеме точно сега. Когато нямаш никакви приходи извън сезона, да се плащат в продължение на три, четири и повече месеца заплати е непосилно. При тези условия всеки се спасява поединично. Аз например плащам на някои от хората и ги викам периодично на работа извън сезона, но не мога да си позволя да държа целогодишно на заплати целия персонал, без да имам производствена дейност, съответно и приходи. От години бием тревога, че кадри няма, и търсим помощ от държавата, но и по този въпрос не се намира ефикасно и дълготрайно решение. 

- Може ли да се каже, че опустошителните последици за бранша от ковид пандемията са заличени?

- Тези негативни последици засегнаха всеки и не могат никога да се заличат, защото това беше голям удар по туризма. В онази тежка обстановка на пандемия никой не обърна внимание на това, че тук по нашето крайбрежие има уникален климат с йонизиран въздух, който благоприятно повлиява при белодробни заболявания. По тази причина още през 1967 година тук са изградени санаториуми и първите западни туристи идваха тук на здравен туризъм само за да се лекуват. Сега не се практикува, отдавна е забравено и никой не желае да се възползва от тези природни дадености. А държавата можеше да предприеме действия за развитието на здравен туризъм и да облекчи последиците от ковида.

- Загубихме ли тотално руските туристи?

- Руснаци идват непрекъснато, идват хора, които обичат страната ни. Харесва им тук и това, че няма езикова бариера. Много от тях търсят заобиколни начини да пристигнат през Турция и Грузия, но броят им е малък. Причините за този отлив са ясни, но аз лично не виждам защо трябва да спираме туристите заради тяхната националност. Туризмът не бива да се политизира. Тук не делим хората на "путинисти" и "байдънисти". Руските туристи липсват на пазара от много години и това се отразява негативно на този бранш. Тук съм свидетел, че руснаци и украинци не се мразят, заедно седят на маса, заедно живеят. Защо ние да искаме обратното? Не виждам в чия полза е такава стратегия, но в никакъв случай не е в наша полза.

Това е той:

- Веселин Налбантов е един от доайените в хотелиерския бизнес и  зам.-председател на БХРА

- Работи в туристическия бранш от 1968 година, като е преминал през всички етапи на израстване в бранша

- Бил е барман, управител на заведения за хранене, а за известно време е бил и режисьор на култовия бар "Вариете" в Слънчев бряг

- През 1990 г. влиза в частния хотелиерски бизнес край морето

- От 2013 г. успешно управлява хотел "Колизеум" в Слънчев бряг

- Семеен, има три деца