1

С мъртта на най-дълго царувалия английски монарх – кралица Елизабет Втора, измести всички световни и местни новини. Телевизиите прекъснаха редовните си предавания, информационните агенции пуснаха стотици и хиляди материали, посветени на живота и делата на забележителната жена, социалните мрежи в интернет клокочат от информация, от архивни и съвременни снимки и видеа.

Общество

Многократно беше повтаряно, че след смъртта й светът вече не е същият. У нас също събитието беше отразено и продължава да се интерпретира подобаващо. Но се намериха гласове, включително на някои политици, които скочиха – откъде накъде ще й обръщате толкова голямо внимание. Каква ни е тя, че да прекъсват телевизиите емисиите си и да променят програмните си схеми? Сигурно някои ще попитат или ще се възмутят, че в. „Телеграф“ днес й отделя цели 4 страници – от 14-а до 17-а? Ето защо:

От това как реагира една нация, едно общество на кончината на даден световен лидер, на една действително планетарна личност може да се съди доколко това общество е зряло и достойно за уважение.

Респект

Кралица Елизабет Втора живя 96 години и бе на трона на Британската империя в продължение на 70 години. През това време на „Даунинг стрийт“ в Лондон се смениха 15 премиери. Хората по целия свят я уважаваха и адмирираха всяко нейно действие, проява, независимо дали засягаше вътрешнобритански или международни проблеми.

Респектираше, излъчваше спокойствие, но и решителност.

Сега покрай смъртта й се напомнят много интересни, дори малко известни подробности от дългото й пребиваване на трона. Всъщност Обединеното кралство, а и целият свят загубиха Жената с главно „Ж“. Съпруга, майка и баба в обикновения си живот. И водач, опора на нацията – в необикновеното си обществено и кралско битие.

Най-важното – тя стана символ на традицията, без която представата ни за възхода, величието и крушенията на Британската империя щеше да е непълна. По времето на кралица Елизабет Втора светът навлезе в Студената война и в ядрената надпревара, започна разпадът на същата тази огромна Британска империя, избухваха, тлеят и се разгарят десетки най-различни локални и не толкова военни конфликти, мина през няколко икономически кризи, сграбчиха го климатичните промени и джендър идеологията, но полетя в Космоса и стъпи на Луната... А технологиите вървяха с бясна скорост напред. Все докато на трона в Бъкингам седеше Кралицата – отново с главно „К“.

Памет

България, до 1946 година монархия, а след това република, също беше и е част от тези глобални процеси. Не само защото Симеон Сакскобургготски се явява четвърти братовчед на бащата на кралицата – крал Джордж Шести. Не и защото престолонаследникът, а сега крал Чарлз Трети е идвал в България и е ходил в ромската махала на Пловдив Столипиново. А защото, ако искаме някога и ние да имаме традиции, с които да се гордеем, трябва да уважаваме и да почитаме традициите на другите.

Нека сложим ръка на сърцето си и да почетем паметта на Кралицата.