0

- Г-н Ганев, какъв е коментарът ви за първия тур на местните избори?

 Ако трябва да направим по-обща картина за резултатите от изборите, струва ми се, че с едно обобщено изречение трябва да бъде: вот на доверие на сглобката. И не заради друго, а защото на тези избори не се очерта ръст при партия, която евентуално да бъде алтернатива на сглобката. Двете партии, които съставляват кабинета, са тези, които се представят най-добре в страната като цяло. Всъщност като че ли всеки си взе своето. От една страна, ПП-ДБ имат убедителни резултати в столицата, където беше концентрирала голяма част от своите усилия, и в немалко големи областни града. Отива на балотаж в Пловдив, ще има много оспорвана битка във Варна, също така и в Благоевград, и на други места в страната.

 - Какво се случва с останалите партии след този вот?

 - ГЕРБ като че ли запазва своето влияние в местната власт, без да има някаква революционна промяна в общините, които са традиционно доминирани от тях в последните години. От „Възраждане“ не видяхме някакъв сериозен пробив. Има общини, в които имат доста слаб резултат и само в една, в която отива на балотаж. Общо взето, няма равномерно разпределение на „Възраждане“ в отделните общини, което прави впечатление. Със сигурност Костадинов е имал амбиция за по-силен резултат. За сметка на това БСП има няколко места, където има по-видим успех – София, Шумен и Русе. Но и в трите областни града Корнелия Нинова дели победата си с вътрешнопартийната опозиция или с президента Радев. В Шумен е по-скоро близък до президента Радев. В София Григорова със сигурност не е част от лагера на Корнелия Нинова, вероятно тя дори гледа с известно притеснение на успеха й. А ИТН от своя страна показаха, че са живи, че ги има и че при едни нови избори много вероятно е да имат отново парламентарно представителство.

 - Корнелия Нинова заяви, че БСП се завръща в местната власт. Има ли основание или си приписва чужди заслуги?

- По-скоро е опит за интерпретация в позитивна посока за партията. Не виждаме някакво завръщане кой знае колко сериозно на БСП. Това, че има пробив в София, не съм сигурен, че се дължи на Корнелия Нинова, защото Ваня Григорова не е част от лагера на Нинова. 

- Изненада ли е, че ГЕРБ-СДС губи София с кандидатурата на Антон Хекимян?

 - Няма как да сме изненадани от високия резултат на ПП-ДБ-СС и техния кандидат Васил Терзиев, защото на последните парламентарни избори през 2023 г. ПП-ДБ имаха много убедителна преднина пред ГЕРБ. Те бяха със 190 000 гласа тогава, ГЕРБ със 120 000. Така или иначе Васил Терзиев тръгна като фаворит в тази битка. Изненадващо е, че ГЕРБ паднаха доста под резултата си. Очакваше се по-висока мобилизация от страна на ГЕРБ, те винаги са показвали твърдост на вота си и лоялност към партията, а сега се вижда доста по-различен резултат от този, който наблюдавахме на изборите през април. Вероятно и кандидатурата на Антон Хекимян като външна не беше достатъчно добре възприета в средите на ГЕРБ и това води до сравнително по-ниския резултат спрямо април.

 - Предстои балотаж между Терзиев и Григорова. Може ли тя да преобърне резултата и да стане кмет на София?

 - За безспорен победител не може да се говори, но със сигурност Васил Терзиев влиза като фаворит в тази битка. Тук ключът към решаването на този ребус, наречен балотаж, е поведението на представителите на ГЕРБ. А именно как ще гласуват, доколко ще излязат да гласуват и как те ще гласуват на балотажа. Тук трябва да имаме предвид, че ключово ще бъде поведението на Бойко Борисов, а именно той каква позиция ще има по този въпрос - дали ще призове да се гласува за Терзиев, или пък мълчаливо ще подкрепи Григорова, без да дава рамо официално на нито един от двамата кандидати. Това предстои да видим как ще се реши, защото не е без значение.

- Къде се очаква да отидат гласовете на електората, който на първи тур подкрепи кандидатите Вили Лилков, Карлос Контрера и другите?

- Тази традиционно синя общност, която по някаква причина предпочете Вили Лилков, все пак ми се струва по-близка политически до профила на Васил Терзиев. Това е една хомогенна идеологизирана група, която заради миналото на Терзиев вероятно няма да гласува просто. Григорова за тях не е опция. Това е много различен профил от това, което е тази общност като цяло.

- Въпреки победата на Терзиев ПП-ДБ-СС нямат мнозинство в Столичния общински съвет?

- Да, така е, но по наши данни ще имат много убедителен резултат в СОС, като това ще бъде вероятно около 25 съветници. Това доближава тази група до мнозинството от 31 души и тук не съм сигурен, че те ще предпочетат да направят официална сглобка с ГЕРБ. В началото ще започнат да търсят плаващи мнозинства, с които да прокарват своите решения. Ако трудно успяват да лавират в такива плаващи мнозинства, тогава вероятно това ще бъде след месеци, ще се търси по-официална форма на взаимодействие с ГЕРБ. Ако ПП-ДБ-СС успеят да намерят мнозинство извън ГЕРБ, това ще е техният вариант номер едно.

 - Има ли разместване на пластовете при районните кметове, кметове на кметства?

 - Ще има със сигурност, защото за ГЕРБ, че новината не се отива на балотаж, е много лоша. Те освен че са трети, но и техният електорат ще бъде демобилизиран за втория тур, а на него отиват много техни кметове, които отиват на балотаж. Ще бъде огромно усилие за ГЕРБ да успеят да мотивират хората си да излязат и да подкрепят районните си кметове, след като нямат кандидат за кмет на голямата община. Там може да има сериозни размествания. Най-вероятно сега ще има най-много балотажи от всеки друг път, но и досега не всички са били избирани още на първи тур. Нормално е битката да е между кандидати на ПП-ДБ и ГЕРБ. 

 - Станахме ли отново свидетели на ниска избирателна активност?

- Първо трябва да видим колко е общата, все още нямаме данни от ЦИК за цялата страна. На определени места е по-висока дори спрямо 2019 г. Във Варна през 2019 г. активността е била по-ниска, сега е по-висока. Това е въпрос на детайлен поглед върху всяка община. Това, което виждаме на този етап, като че ли е малко по-ниска активност от 2019-а. Не трябва да забравяме, че за последните две години това е шести избор – 5 парламентарни, този шести е местен.

 - Може ли резултатът от местните избори да доведе до счупване на сглобката при бъдещ вот на недоверие?

- Не, не мисля. Няма основание за това, защото се видя, че няма кой знае колко сериозна алтернатива на това управление. И двамата партньори - ПП-ДБ и ГЕРБ, си дават съвсем ясно сметка, че при едни евентуално нови избори какво ще променят? Балансът на силите не е кой знае колко различен. Да, разбира се, има ерозия при ПП-ДБ, в това няма никакво съмнение. Това се вижда в социологическите проучвания от последните няколко месеца. Този резултат не съди за никаква катастрофа за ПП-ДБ, понеже ГЕРБ също държат добри позиции, няма основание да говорим за някакви нови баланси в рамките на конфигурацията или преконфигурация на мнозинството, камо ли пък за нови избори, да не говорим.

 - ПП-ДБ достигнаха ли своя пик или имат какво да катерят? Анализ показа, че тази коалиция има 9% представителност в страната. 

 - Местните избори са друг тип избори. Ние не трябва да правим категорично оценка само на базата на тези резултати. Тези избори имат силно подчертана местна специфика. Дали могат да катерят оттук нататък нагоре, не са в изгодна позиция за катерене нагоре. Има един закон в българската политика, когато си на власт, подкрепата ти пада. В момента на власт са ПП-ДБ, те носят отговорност за този кабинет и те отнасят огромния пасив от всяко едно непопулярно решение или всеки един скандал в публичното пространство. Тук за катерене нагоре не може да говорим. Тяхна цел трябва да бъде да удържат позициите, които имат.

- Казахте, че има ерозия между ПП и ДБ. В такъв случай може ли да очакваме коалицията да се разцепи?

 - Не виждам основания на този етап за подобно нещо. Не виждам кой от двамата партньори вижда по-добро политическо бъдеще извън взаимодействието между двете партии, така че политическият интерес ги събира.

 - Това означава ли, че нямаха заплаха от предсрочни парламентарни избори в следващите месеци?

- Не се очертават такива, освен ако няма форсмажорни обстоятелства, свързани с някакъв много голям скандал, който прави невъзможно оставането на това мнозинство заедно. Това е малко вероятно, да не кажа, че е с нулева вероятност.

 - Скандалът с машините тогава с каква цел беше - дестабилизация на ПП-ДБ ли?

 - Не мога да вляза в анализ на самия скандал, защото информацията, която имаме, не е достатъчна. Мога да ви кажа какъв е политическият ефект. Този скандал в последните 48 часа подейства мобилизиращо за електората на ПП-ДБ, защото те успяха да използват махането на машините като посегателство срещу изборния процес. За тях машините са нещо като идеологически рефрен. За тях това е важна точка.

 - Заради махането на машинния вот обаче недействителните гласове са много...

 - Това е въпрос, на който тепърва трябва да си отговорим. Все още нямаме точни данни за броя на недействителните бюлетини.

 - Липсата на машините забави ли отчитането?

- Категорично. Най-малко ние правим съпоставка с други избори, които са били на машина. Там заради по-лесното броене преброяването свършваше много по-бързо. Предполагам, че в рамките на днешния ден ще излязат окончателните резултати.

- Хегемонията на ГЕРБ в страната обаче остава. Защо там промяната не може да влезе?

- ПП-ДБ винаги са имали специфичен електорален профил. Той е много силна концентрация на електорална подкрепа в столицата и в големите областни градове. И това е било от самото начало, това е специфика на електоралния профил. Профилът на тази формация предполага подкрепа от по-големите градове, от по-младите хора, по-образованите, с по-висок социален статус. Посланието на ПП-ДБ не стига до останалата част от страната или не се възприема така, както в столицата и в големите областни градове. Разпределението на вота не е така пропорционално, както е на ГЕРБ. Те са доста по-добре представени като национално покритие.

 - Като цяло политическата ситуация е стабилна въпреки сътресенията, на които ставаме свидетели, така ли е?

- Така изглежда. Поне мнозинството в парламента е стабилно.

- Беше ли неизбежно ПП-ДБ да се гушнат с ГЕРБ, след като се клеха, че за нищо и никога няма да работят с тях?

- Това беше безалтернативно управление. Другият вариант беше пак да се отиде на избори. Просто нямаше други опции. Отиването на нови избори щеше да ги изправи отново в ситуацията, в която пак да управляват заедно. Според мен разумно направиха коалиция в този момент. Това беше безалтернативно не само във вътрешен план, но и в международен. По време на война на границите политическата нестабилност е най-лошото нещо, което може да се случи.

- Заради сглобката хората разочаровани ли са от тях или вече го преживяха?

-  Разбира се, че има разочаровани. Ние го отчитахме още в първите месеци. Основната щета беше понесена основно от ПП-ДБ, защото те бяха построили цялата си политическа кампания в последната повече от една година, върху това да изолират ГЕРБ от властта и да разрушат модела ГЕРБ. Когато си изградил всичко на анти-ГЕРБ реторика, когато направиш некоалиция с ГЕРБ, това се отразява върху подкрепата им. Тя падна с около 6-7% от началото на мандата им.   

Това е той:

Димитър Ганев е политолог, политически коментатор, доктор по политология

Завършил е политология в СУ „Св. Климент Охридски“

Автор на книгата „Пътят към конституцията“

Съосновател на изследователски център „Тренд“

Преподавател в катедра „Политология“ на СУ „Св. Климент Охридски“