0

- Предстои вот на недоверие в края на седмицата и очакванията са той да бъде неуспешен. Вече 2 седмици има нападки между партньорите в мнозинството дали ще излезе математиката. Чии сметки ще се окажат верни и чии криви?

- Простата математика и логика никога не са били определящи в политическите процеси. Всеки един от политиците, който си мисли за прости математически сборове – 1 плюс 1 е равно на 2, трябва да знае, че не съществуват аритметични мнозинства в политиката. Вотът на недоверие няма да мине. Това има само един плюс за управляващата коалиция. Този министър (Румен Радев – министърът на енергетиката – бел. р.) е зациментиран. Трудно скоро време биха му поискали оставката или да го сменят. Защото ще признаят, че вотът на недоверие е бил правилно поставен. Но, от друга страна, това не е никак добре за управляващите. Министърът на енергетиката не изпъкна като ярка политическа фигура. Опозицията продължава да си има добра боксова круша, с която да привлича вниманието на избирателите. Вотът на недоверие математически може и да излезе, но това ще стане само защото ГЕРБ и ДПС ще подкрепят правителството. А не защото кабинетът има стабилна подкрепа в парламента. Тези, които му дават възможност да съществува, нямат интерес да няма правителство. Поне, докато няма нов бюджет.

- Ще се отрази ли по някакъв начин този вот на недоверие на кампанията за местните избори?

- Основното е централното равнище да не пречи. Струва ми се, че много се пречи. Усещането е за един национален похлупак, който ще се отрази върху резултата на листите за съветници. Неодобрението на това, което се прави на национално равнище, ще може да се види въплътено и в листите.

- Всички уверяват, че правителството е стабилно и към този момент няма как да се сглоби нещо по-добро. Постоянно обаче сме свидетели на напрежение между партиите в управлението. Докога?

- Винаги има как да се сглоби нещо по-добро, особено от гледна точка на лицата, които ще стават министри. Винаги може да има по-добри кадри. Твърдението, че това е най-доброто, идва заради общите ценности и идейна основа, която обединява формациите - „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС. Това обаче не винаги означава най-доброто коалиционно правителство. Тази комбинация продължава да се крепи, защото в момента удовлетворява интересите на всички партии, които са част от мнозинството. Що се отнася до това какво ще стане с правителството? Местните избори ще са решаващи. Слаб резултат на ПП-ДБ в цялата страна не може да компенсира дори на други места да има символична победа. Ако не запазят нивата си към момента, ПП-ДБ или сами трябва да поемат инициативата да споделят разпределението на властта и ресурсите, или просто ще им бъдат отнети.

- Как ви се вижда кампанията досега – остра или по-скоро вяла?

- Толкова глупави грешки, непрофесионално водене на кампанията и повърхности анализи, не съм виждала досега. И това важи не само за София, но и за страната. Това са екипи, които не за първи път се явяват на избори. Трябваше вече да имат разбиране на терена, за хората и кое ги интересува. Лидерите на партиите се юрнаха да обикалят страната и да ходят по кампаниите на кандидатите си. Тежък, тежък удар за местните кампании. Те не могат да прилеят авторитет. Обикалянето на лидери трябва да стане само ако те преливат авторитет. Това са само при две от партиите. При останалите е обратното. Това е инструмент от кампанията и трябва внимателно да се премисли дали ще има ефект. Сега всеки се е втурнал и прави кампаниите на повечето кандидати един тежък тюрлюгювеч. Не дава възможност кампанията да даде приноса си за покачване на резултата. Приносът на една кампания обикновено е между 5-7 до 10%. Но грешките, които допускаш, могат да сринат целия резултат.

- А обявяването на Антон Хекимян за кмет на София в последния момент добър ход ли беше. Може ли да навакса по някакъв начин изоставането от Васил Терзиев?

- Той води активна кампания. Последният месец часовникът се върти на обратно и отчита всяка минута. Няма нищо, с което да се компенсира. Ще видим какво ще успее да навакса Хекимян и какво ще загуби Терзиев. През последните 4-5 месеца Терзиев нищо не успява да прибави. Ще видим какво ще направят и другите кандидати в София. Столицата е много интересна, защото за първи път имаме такава ситуация. Имаме един от кандидатите, който изглежда като най-сигурен участник във втори тур. Но не е много ясно кой ще отиде на балотажа. Има кандидати, които могат да привлекат периферия и да обединят гласове.

- А вие кой очаквате да отиде на балотажа и чии гласове ще решат победителя?

- В дясно не може да има сериозно обединение на гласовете. Последните над 32 г. левият кандидат се бори да стигне до втория тур. Обединението на десните на балотажа дава възможност десният кандидат да е фаворит още на първи тур. Сега това не е налице. Имаме тежка битка, и то не само на софийско равнище, но и на национално. Тези настроения са фатални за силата на който и да било от десните кандидати. Влято за първи път има обединение. Това, което наблюдавам като профили, включително със силното харесване на кандидата на левицата от симпатизантите на „Възраждане“, го прави сериозен опонент, ако стигне на втори тур.

- Напоследък ДПС все по-често излиза на преден план и се създава впечатлението, че те решават проблемите. Пример бе и протестите на миньорите. Това няма ли да създаде допълнителни проблеми между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в бъдеще?

- Логично бе ГЕРБ да не се намесва драстично в този проблем, защото имат един успешен кмет в Стара Загора. Няма условия да не може да се предоговорят срокове и това да стане по-безболезнено за гражданите. Със сигурност нямаше да може 1,5 млрд лева да влязат в хазната и Асен Василев да върже бюджета. Този транш щеше да се получи например догодина. Тези пари не са загубени тотално. Според мен те няма да се получат до Нова година, независимо от бързането. Изисква се и ясен механизъм как се усвояват и разпределят средствата. За мен беше неоправдано това прибързване с вкарването на териториалните планове, и то по време на самите местни избори. Така едните бързат, а другите имат полза да осветлят къде ще отидат парите. И третите са ДПС, които се възползваха от възможността за препозициониране във властта и да покажат силата си за решаване на конфликти. Те имат сериозно електорално влияние в регионите на въглищните централи. Има политическа логика ДПС да влезе в тази тема.

- Основателен ли е аргументът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ДПС са нужни за осигуряване на кворума, а не само за конституционните промени?

- С това Борисов искаше да подскаже, че на него му е все по-трудно да овладява изцяло своята парламентарна група. Има хора в нея, които водят против сглобката, особено по енергийната политика. Борисов символично представи картината, че ДПС е основна политическа сила, която подкрепя правителството. Нещо, което ПП-ДБ стремят да не показват и афишират. Но това е още един аргумент на Борисов да се структурира така властта, че да няма особена нужда от този партньор.

- Напоследък трите формации внасят почти всички решения заедно?

- Това е част от символичната комуникация, която се води в политиката. Много е важно хората да разберат кой наистина подкрепя кабинета. Още при предходното правителство на ПП основните решения в парламента минаваха с гласовете на ГЕРБ и ДПС. ДПС отново иска да бъде балансьор, на който се разчита у нас.

- Преди ден Венецианската комисия излезе с доклад по промените в конституцията и нарича мотивите „кратка обяснителна бележка“. Колко това е показателно за нивото на законодателния процес у нас?

- Много е показателно. Имам чувството, че се сблъскваме с една кохорта бележкари. Да изкарат добрата оценка – да напишат закон, да направят изказване. Държат се като тези отличници, които са повърхностни. Много са прави във Венецианската комисия. Те имат впечатляваш авторитет и да отидеш тежко неподготвен... Става дума за конституция, което хората от ПП-ДБ не разбират. Внесоха недогледани текстове и без ясен анализ с дълбочина защо този основен закон трябва да се промени. Няма конституция, която да не е променяна. Проблемът на Венецианската комисия не е, че ще се изменя конституцията. А че тези, които я внасят, не разбират какво правят.

- Да очакваме ли още протести в други сфери?

- Разбира се. Протестите съществуват, защото винаги има някакви проблеми в едно общество. Това е нещо нормално. Това е като вота на недоверие. Той се внася от опозицията, за да се чуе нейната гледана точка и да се концентрира вниманието на хората върху даден министър. Опозицията няма достатъчно ресурси да покаже това в ежедневието. Вотът на недоверие не е с цел да се махне министърт, а да се поправят политиките в дадена сфера. Няма нищо общо с падането на правителство. Същото и за протеста – да постигне някаква цел за по-ниски цени, по-високи заплати и др. В България всеки мисли, че може да излезе на улицата и така да постигне нещо. И 20 души да излязат на едно кръстовище, ще постигнат успех. Затова протестите добиха друг смисъл.

- Какво да кажем на избирателите преди вота?

- Да гласуват. Да разберат, че политиката не ни изкарва в сферата на магическото и някой ще ни оправи нещата с магическа пръчка. Политиката е нещо много рационално. Там има сблъсък на интереси. Не да търсим вечно принца на белия кон. Да престанем да се оправдаваме като граждани защо не гласуваме. Да излезем да гласуваме, за да се преборим с контролирания вот. На местни избори това е от ключово значение. Това може да обърне резултата. Трябва да престанем да приемаме, че външни зли сили са ни виновни. Докато не започнем да отговаряме за поведението си и да бъдем активни граждани, нищо няма да се промени.

СТРАСТИТЕ СЕ РАЗПАЛИХА: Шушумиги, опорки, пропаганда, студ, мраз и страх на вота на недоверие

Това е тя:

Доцент по политически комуникации и доктор по социология

Преподава политология в СУ „Св. Климент Охридски“

Специализира политически комуникации и политически мениджмънт във Франция и Белгия

Била е депутат от БСП и шеф на кабинета на соцлидера Сергей Станишев