0

И зхвърлени на боклука електроуреди ще бъдат проверявани и по възможност поправяни. След това ще ги пускат на базари за втора употреба. За да не гният по сметища шкафове и гардероби, пък ще бъдат рециклирани и преправяни на етажерки.

Старите дрехи и обувки също ще се изхвърлят разделно, като ще се отделят тези, които стават за повторно носене. Това предвижда „Стратегия за преход към кръгова икономика 2022 – 2027“, която е публикувана за обществено обсъждане, показа проверка на „Телеграф“.

Идеята

Идеята на кръговата икономика е вещите да бъдат проектирани за по-дълъг живот, а когато се повредят, да бъдат разглобени, ремонтирани и евентуално рециклирани, пише в стратегията. Общините трябва да предприемат стъпки за организиране на повторната употреба на едрогабаритните отпадъци и старите електрически уреди, които се изхвърлят до контейнерите. На местната власт се възлага задачата да насърчават както населението, така и бизнесът да се насочат към повторна употреба на продукти или да събират разделно тези, които могат да се рециклират. Като реални мерки кметствата трябва да дават информация на своите сайтове за местата, където се предлагат услуги за ремонт, да организират площадки за предаване на едрогабаритни отпадъци, да участват в проекти за преквалификация на хора, които могат да станат майстори за поправка на различни вещи. Разделното събиране на употребявани вещи и уреди ще даде възможност на повече компании да използват ценни продукти и компоненти чрез лизинг, обслужване, ремонт и препродажба. Това обаче може да се случи само ако се повиши доверието на потребителите в стоките втора употреба, като се регламентира дейността и в нея участват и неправителствени организации, пише в стратегията. У нас от години работят две подобни организации, свързани с наркокомуни, които събират стари мебели, реновират ги и ги препродават.

Насоки

Тъй като кръговата икономика е в противовес на философията за бит с евтини уреди и вещи с кратък живот, в стратегията са дадени насоки към общините за организирането на временни пазари и центрове за повторна употреба. Те трябва да се правят на ключови места в градовете и кметствата да ги подпомагат, като предлагат общински помещения и терени. Необходимо е и да популяризират тази дейност.

Стратегията предвижда и фирмите, ангажирани с ремонтни дейности, да могат да предлагат своите услуги в центровете за повторна употреба. Мярката освен екологичен би имала и социален ефект, защото ще спомогне за създаването на нови работни места в сферата на услугите, пише още в екодокумента.

Текстил

За старите дрехи и обувки, които оставяме на контейнера за смет, пък вече има специална наредба. С нея се цели, от една страна, да се спре практиката те да стават гориво за отопление, а, от друга, да се използват или за повторна употреба, или като суровина. Този тип отпадък е не само от домакинствата, но и от промишлеността. Наредбата предвижда да се създаде система за сортиране и проследяване на потоците от отпадъци с активното участие на гражданите и предприятията. Изчислено е, че през 2023 г. трябва да се поставят пилотно почти 3000 контейнера, което ще струва на държавата 6,4 млн. лева. Към регионалните системи за управление на отпадъците ще се изградят отделни площадки за текстил и обувки.

Изграждат инсталация за строителни отпадъци

Строителните отпадъци също трябва да се включат към кръговата икономика. За да се управляват добре тези потоци, стратегията предвижда да се сключи доброволно споразумение между държавната администрация, Камарата на строителите и Националното сдружение на общините, като се създаде пилотен проект за регионална инсталация за третиране и рециклиране на отпадъци от строителство и разрушаване. И така материалите от разрушаване ще могат да се използват повторно в други форми, които да обслужват новото строителство както на сгради, така и на пътища и друга инфраструктура.

Най-много хвърляме храни

Анализите на битовия отпадък у нас, които се правят от години, показват, че хранителните отпадъци са много голям процент в общата смет и значително по-голям от този в Европа. Затова Стратегията за кръгова икономика предвижда да се въведе задължително разделно събиране на биоотпадъци от домакинствата, едновременно с доизграждане на общинските системи за третиране. Това ще позволи оползотворяването на около 200 хил. тона хранителни отпадъци на година, сочат данните. У нас годишно се образуват около 500 хил. тона хранителни отпадъци. Когато тази тенденция се овладее, ще се намалят значително и въглеродните емисии. В процес на изготвяне е Национална програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни, която трябва обхване всички етапи на хранителната верига от първично производство, преработка, търговия, ресторанти и кетъринг услуги, домакинства.

„Екологосъобразно управление на биоразградими отпадъци от кухни и заведения за обществено хранене чрез изграждане на инсталация за преработването им“ е пилотният проект, който вече се изпълнява във Варна. Обслужването на съдовете за събиране на биоотпадъците се извършва по одобрен от кмета на общината график. Като курортен град с много хотели и заведения за хранене морската столица вече работи по сепарирането на хранителните отпадъци. През следващите седем години обектите, обхванати от проекта, ще са над 400, а в приоритетния списък фигурират 37 обекта.