0

Т ридесет и седем години след поставянето му мечът от емблематичния Паметник на Асеневци във Велико Търново ще бъде демонтиран за ремонт.

Причината е липсата на част от нитовете, свързващи отделните части на месинговото съоръжение. Мечът е висок 33 метра, облечен е по цялата си дължина с няколко пласта дебела ламарина, която пък е захваната с 60 хиляди метални болта. През годините обаче под влиянието на природните атмосферни условия и разликите в температурите част от тези болтове са са изронили. А това прави огромното съоръжение изключително опасно за преминаващите под него наши и чужди туристи

Кран

За да бъде достигната определена височина, до изправения нагоре меч ще бъде издигната 39-метрова вишка, тежаща 20 тона. Самата вишка ще бъде превозена от 80-тонен кран. Предстои да бъдат изработени специално нови болтове, които ще бъдат монтирани със специален осигурител на резби. Той няма да даде възможност на болтовете да се развият под въздействие на атмосферните условия и вибрациите. Реконструкцията на меча на Асеневци ще продължи десетина дни. Тя ще се извърши от скулптора Николай Сираков и ще е под личния надзор на главния архитект на общината Николай Малаков. Стойността на ремонтните дейности е около 50 хиляди лева, които са осигурени от зам.-кмета Нейко Генчев. Ценните съвети за предстоящия ремонт на паметника дал 92-годишният конструктор инж. Емил Костов, който обаче починал преди седмица.

Бронз

Паметникът на Асеневци е разположен в местността Боруна на десния бряг на р. Янтра. Той е открит официално на 16 ноември 1985 г. за честването на 800-годишнината от въстанието на братята Асен и Петър и освобождението на България от византийска власт.

Композицията представя българските царе Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II на коне и в характерни пози. По средата е монтиран обърнат нагоре към небето меч. Под дръжката на меча е изобразена от гранит фигура на Орантата - небесната майка, която създава и пази живота. Царете конници са изработени от бронз, високи са по 7 метра и тежат от 9,5 до 11 тона всеки. Два от конете са направени изправени на задните си крака. За да може да бъде една такава нестабилна конструкция устойчива, при изработката на конете е била използвана специална гъвкава японска стомана. А в бункера под земята има поставени балансиращи тежести. Паметникът на Асеневци е проектиран от авторски колектив в състав: Крум Дамянов - ръководител, Иван Славов, Владимир Игнатов, Георги Гечев и Коста Цеков. Това, което го прави уникален, е, че паметникът е изработен за рекордно краткия срок от два месеца. А монтирането му и цялостното оформление на околното пространство е извършено за по-малко от една година.