0

У краинци надуват цените на имотите по морето, показа справка на „Телеграф“ сред брокери. „Тази година заради войната имаме ръст на украинските купувачи, които са готови да платят и повече за хубав апартамент“, коментираха брокери от Бургас. „Украинци си взимат апартаменти основно по Южното Черноморие, но не всички се хвърлят на скъпото. Някои търсят и по-бюджетни варианти“, уточниха агенти от имотни компании. Има и случаи, в които купуват апартаменти от руснаци, които пък ги разпродават. Дали ще намерят купувач веднага зависи от локацията и цената.

Мераци да живеят у нас или да си купят ваканционно жилище имат още хора от Израел, Белгия, Германия. „Не са само украинците, които купуват имоти в България. Има израелци, белгийци и германци“, съобщи за „Телеграф“ председателят на националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев.

Купувачи

Въпреки това той беше категоричен, че българите си остават основните клиенти на имотния ни пазар. Според Ганев сред апетитните дестинации тази година са морските курорти, като Несебър е абсолютен рекордьор. „Несебър е в топ пет по сделки. На първо място е София, следвана от Пловдив и Варна. След тях са Бургас, Несебър, Русе и Стара Загора“, обясни Ганев. Той допълни, че българите купуват имоти навсякъде в страната, но в последните две години заради пандемията се е съживил интересът към ваканционните имоти.

Скъпо

Южното Черноморие е шампион по цени, изчисляват брокери. Според Ганев сред най-скъпите дестинации за покупка е Созопол. „Най-високи са цените по брега, в малките курорти като Созопол, както и в някои затворени комплекси. Ганев допълни, че според статистическите данни цените на имотите у нас са нараснали с 11 на сто за първото тримесечие на годината и с цели 50-60 процента за последните 7 години.

Проучване на „Телеграф“ показа, че сред най-търсените са едностайните апартаментчета по морето, като цените им минават и 70 000 евро. В Созопол може да се купи студио за 65 000 евро, в Поморие – за 60 000 евро, в Приморско – за 42 000 евро, в Несебър – за 45 000 евро, а в Слънчев бряг и Лозенец – за около 45 000 евро, като през последните месеци е имало увеличение в тези стойности. „Цените от миналата година досега нямат нищо общо. Апартамент в нова сграда в южните ни курорти, без такса поддръжка, вървеше около 60 000 евро, а сега удрят 80 000“, коментираха още експерти.

Спестявания

По думите на Ганев хората с повече възможности за спестявания предпочитат да инвестират в недвижимо имущество в период на криза. Той обясни, че вложенията в активи като имоти, злато и дори ремонт на дома са сред най-добрите варианти, тъй като инфлацията изяжда парите в банките.

Сделки

„Сделките за първото шестмесечие на годината са около 120 000, като е регистриран ръст от 100% за първите три месеца на 2022 г.“, изтъкна още Ганев. Увеличението за първите шест месеца е около 87 процента.

„Прогнозите са догодина сделките с имоти да намалеят, но това зависи от много фактори“, подчерта експертът. Влияние върху пазара ще окаже както политическата обстановка, така и развоя с енергийната криза, инфлацията и др.

Бягат от посредници при продажба

Масово собствениците на имоти по морето бягат от услугите на брокер като посредник при продажба, за да спестят пари, показа проверка на „Телеграф“. По Южното Черноморие като Созопол и Бургас някои собственици предпочитат да търсят купувачи или сами, или чрез съседи, за да спестят комисионата, която дължат на имотния агент.

По този начин могат да си спестят около 5000 евро. Така ако студиото трябва да се обяви за продажба през интернет и чрез агенция и цената му е 60 000 евро, при директна продажба от собственика цената му може да падне и на 55 000 евро.

Въпреки това често продажбата или не се осъществява, или в крайна сметка отново се прибягва до услугите на брокер, тъй като не е в интерес на купувача да вземе жилището директно. Съществува риск да наследи дългове, придобивайки имота, предупредиха експерти.

Покупка без брокер е изключително рискова за купувача, алармираха агенти. Без брокер няма как да си сигурен за запори, ннередности по имота и т.н.