0

В селата по поречието на Дунав пръчките се хвърлят в реката, за да тече виното така, както тече и тя. Заради пандемията шумни тържества, каквито имаше преди, няма да се състоят, но все пак традицията ще се спази и лозарите ще отбележат своя празник. Пръчки ще се зарежат в по-големите масиви, но пък и стопаните, които отглеждат културата на малки площи, ще почетат празника, за да ги споходи берекетът през годината.

Традиция

В миналото на Трифон Зарезан стопанката става рано сутрин, за да омеси и опече обреден хляб, украсен с лозово листо. Задължително се приготвя и кокошка, пълнена с ориз или булгур. Тя поставя всичко заедно с бъклица с вино в нова вълнена торба и с този товар изпраща мъжа си на лозята. Там стопанинът се прекръствал и с косера отрязвал три пръчки от три корена. От пръчките правел венец и закичвал калпака си, а корените поливал с донесеното вино или светена вода и поръсвал с пепел, запазена от Бъдни вечер.

Във Велико Търново на 13 февруари ще има зарязване в лозята на село Ялово, търкаляне на празни бъчви и дегустации. А на самия ден 14 февруари в Сухиндол след традиционното зарязване ще има празнично шествие по улиците на града. Там очакват за празника вицепрезидента Илияна Йотова. 


Тържества ще има във всички общини в Бургаска област. Много от кметовете ще спазят старата традиция и лично ще участват в ритуала по зарязване на лозята. Очакват се интересни прояви за празника в Сунгурларе и Карнобат, в които лозарството е най-развито. В Сунгурларе гост ще бъде президентът Румен Радев.

Надпревара

Конкурс за най-добро домашно вино ще бъде основното събитие за празника на Ивайловград Трифон Зарезан. Заради пандемията традиционните общоградски празненства на площад „Тракия“ няма да се проведат. Празникът ще започне на 14 февруари в 8 часа в храма „Св. Преображение Господне“ с утринна молитва. От 11 часа ще е ритуалът по зарязването на лозята в началото на масивите край село Дърбишна. Там ще се проведе и конкурсът за най-добро домашно вино. Участниците могат да се състезават в три категории – червено, бяло и розе.

За поредна година в пазарджишкото село Лесичово ще бъде организиран конкурс за най-добро домашно вино, реколта 2021 г., и ще бъде избран цар на виното, съобщиха от местното читалище „Отец Паисий“. В надпреварата могат да участват всички нелицензирани производители на бяло, червено и розе. Вината трябват да бъдат в стъклени бутилки, а производителите могат да участват само със собствени вина, които не са изкуствено ароматизирани.

Винопроизводителите от Мелнишкия район ще се изявят с най-доброто от своята продукция. Конкурсът за младо вино ще се проведе в две категории - вино от "Широка мелнишка лоза" и вино от "Букет".

Вино, което "слуша" "Ода на радостта", дебютира на Фермерското изложение в Добрич по повод предстоящия празник на Трифон Зарезан. Червеното вино отлежава дванайсет месеца в дъбова бъчва, в която са поставени тонколони, съобщава БТА.