0

П тиците, които обитават земеделските земи, намаляват драстично. Най-драстичен е спадът при пъдпъдъка, който за 17 години е намалял наполовина, а кукувицата с 40%. Все по-рядко се среща и яребицата. Това обясни пред „Телеграф“ Йордан Христов от Българското дружество за защита на птиците.

„Кукувицата е от видовете, които се срещат в земеделски земи и често се храни с насекоми, гъсеници, храната й е повлияна от ползваните химикали в селското стопанство. Премахването на тревни площи и храсти погубва местата, където гнезди“, обясни Христов. Заради пестиците спад има и при полската чучулига.

600 милиона птици летят по-малко в Европа за последните 40 години, сочи проучване. На континента най-голям е спадът при домашното врабче, като експерти отчитат близо 250 млн. индивида по-малко.

„За България не е правен мониторинг за брой индивиди. Но у нас има стабилизиране на популацията му, докато във Великобритания, да речем, е в Червената книга“, каза Христов.

Тенденция

На континента намалява и жълтата стърчиопашка, като от този вид вече се наблюдават 100 милиона по-малко птици. Положителна тенденция у нас пък има при щъркела, който се увеличава с около 20%.

„При щъркела има по-различна методика. За да се види популацията, се преброяват гнездата на 10 години. Така при последния мониторинг от 2015 година отчетохме увеличение“, обясни Христов. Увеличават се и видове като фазан и голямо белогушо коприварче.

За да се промени негативната тенденция при популацията на някои видове, според експерти е необходимо да се спре разораването на тревни площи.

Сигнали

„Всички тези птици са индикатор за средата, в която живеем. Колкото повече птици има, толкова по-добре за нас и живота ни. Тези сигнали са важни и трябва да им обърнем повече внимание“, каза още Христов.

19 вида птици пък попадат в групата на т.нар. генералисти. Те обитават повече от един тип местообитание. Тук попадат черен бързолет, обикновен мишелов, обикновена кукувица, зеленика, сива врана, сирийски пъстър кълвач, градска лястовица, южен славей, домашно врабче, обикновена сврака, голям синигер, гугутка, авлига, бяла стърчиопашка, чавка, ястребогушо коприварче, малко белогушо коприварче, червенокръста лястовица, фазан.

И през тази година учените ще наблюдават на живо щъркеловите гнезда в селата Ярлово и Драгушиново. Две камери ще предават в реално време живота на птиците.