0

Е лин Иванов, внукът на Елин Пелин, ще журира национален творчески конкурс, посветен на 145 години от рождението на големия български писател. Това съобщиха за „Телеграф“ от община Елин Пелин - организатор на събитието.

Творците ще мерят талант в категориите - разказ, есе и детска рисунка, като темата, обща и за трите категории, е доста злободневна - „Мила родна картинка“.

В националния конкурс за разказ право на участие имат всички български граждани, без ограничение на възрастта, съобщиха още от кметството. За да се избегнат спекулации, ще се спазва определено ниво на анонимност. За целта творбата (не по-дълга от 4 стандартни страници) трябва да се изпраща неподписана. Необходимо е да се постави в голям плик само с надпис: „За Националния конкурс за разказ „Мила родна картинка“. Данните на автора вече се слагат в по-малък плик, също неподписан, който се пъха в писмото, съдържащо разказа. Малкият плик обаче няма да се отваря до произнасяне на журито, оглавявано от Мирела Иванова - поет, писател, драматург в Народния театър „Иван Вазов“.

Разкази ще се приемат само по темата, грамотно написани на класическия хартиен носител. Те трябва да се изпращат до 3 юни 2022 г. на адрес: гр. Елин Пелин, п.к. 2100, пл. „Независимост“ № 1, община Елин Пелин, за Националния конкурс „Мила родна картинка“. Обявени са и парични награди за победителите – 500 лева за първо място, 300 лв. за второ и 200 лв за трето.

В надпреварата за най-оригинално есе пък ще могат да участват по-млади хора – между 13 и 25 години. Напълно в синхрон с възрастовия диапазон техните творби (до 2 страници) ще се приемат по електронна поща до 5 юни.

До тази дата ще могат да се изпращат и предложенията за конкурса – детска рисунка. До него ще се допускат художници от 9 до 18 години. Има обаче изрично условие те да проявят своя талант, като се вдъхновят от негативни явления на родната действителност. Може би затова в допустимите жанрове наред с живописта и графиката е посочена и карикатурата.

Общината, кръстена на прочутия писател, е учредител и на Националната литературна награда (НЛН) „Елин Пелин”. Тя се присъжда на всеки пет години само на живи български автори. От кметството съобщават, че нейната идея е да стимулира авторите за създаване на висок клас художествени белетристични произведения, утвърждаващи хуманизма и високите нравствени и естетически ценности, характерни за Елинпелиновото творчество. Предложения на писатели, достойни за високото отличие, могат да идват както от физически, така и от юридически лица, творчески съюзи, културни и научни институти, издателства, граждани. Крайният срок за кандидатстване е 31 март 2022 г. Материален израз на НЛН „Елин Пелин” са плакет, грамота и парична сума в размер на 2000 лева.