0

В свят, в който разнообразието от възможности влияе върху нашата способност за вземане на решения, има нужда постоянно да търсим начини, които да улесняват живота ни. Тенденцията да се натоварваме постоянно с нови и нови продукти, преживявания, места е съвсем реална.

Консуматорството е определящо за днешния свят. То върви ръка за ръка с икономическото развитие, технологичната еволюция и чрез своята динамика променя нашите решения, ценности и начина, по който възприемаме света като цяло. Консуматорството не се отнася, както сме склонни  да си мислим, само до прост процес на покупка и продажба, а е реална социална сила с особено голямо влияние в колективната психология, икономика и етика.

Какво може да направим, за да сме сигурни, че сме взели правилния избор всеки път? Не много, но поне можем да филтрираме нашите опции по-добре. Например, може би не си струва да купуваш наскоро пуснатия смартфон iPhone 15 от Apple, защото може да получиш подобна производителност, ако закупиш реновиран телефон iPhone 13. Също така, стойността на една нова покупка не се разглежда само през призмата на технологичните иновации, но  и от позиция подобряването на живота ни. От момента, в който решим да закупим ново устройство или ново приложение, трябва да се запитаме дали наистина имаме нужда от него или го правим, защото няма да получим същото удовлетворение, избирайки продукти от предишни поколения, като iPhone 11, с характеристики, които не се различават много от тези на новолансираните продукти. 

В целия този контекст на непрекъснато бягане към всичко ново и блестящо, ние сме постоянно свързани чрез дигиталните услуги и технологии, предназначени да покриват почти всеки аспект от живота ни. Концепцията за дигитален минимализъм идва, за да ни помогне да направим съществуването си малко по-лесно. Философията на дигиталния минимализъм предлага възможността да си възвърнем контрола и ни помага да се чувстваме пълноценни в обстановка, където идеята за най-добрия избор е просто химера.

Основни принципи на дигиталния минимализъм

  • Покупки, базирани на стойност

Дигиталните минималисти оценяват продукти, приложения или платформи въз основа на тяхната стойност. Така вместо да възприемат, без да се обмислят много последните иновации в технологиите, те ги прекарват през собствен филтър. 

В крайна сметка, вместо да купуваш някаква новост, която изглежда страхотна на пръв поглед, помисли,  например, този нов модел телефон с какво е толкова различен по отношение на производителността, спрямо по-стар модел, за да  си заслужава тези  допълнителни разходи.

  • Дигитален детокс

Както при избора на по-здравословна диета, дигиталният минималист ще намали броя на ненужните приложения, ще се отпише от бюлетини, които не добавят стойност, или от новини, които разсейват, а не информират. Социалните медии са мястото в дигиталната среда, където всички губим много време, така че за теб това може да е първа стъпка към по-плавно и по-чисто дигитално изживяване. Това не означава, че трябва да изтрием акаунтите си в любимите ни социални мрежи, а само че е препоръчително да направим по-строг подбор на информацията, на която сме изложени.

  • Повече време офлайн

Дигиталният минимализъм не се ограничава до стесняване на кръга от онлайн интереси, но и до приемане на алтернативи за прекарване на времето във физически пространства. В зависимост от твоите хобита може да избереш да прекарваш повече време сред природата, да общуваш по-често с приятели или колеги. Тези инициативи не трябва непременно да са свързани с присъствието на други хора. Една проста 30-минутна разходка в близкия парк може да бъде повече от достатъчна.

Предимства на цифровия минимализъм

Възприемането на тази нова философия идва с множество предимства, които със сигурност ще те накарат да се чудиш защо не си предприел тези малки стъпки по-рано. Ние ги обобщаваме по-долу:

  • Повишена продуктивност

Когато онлайн разсейването намалява, тогава концентрацията, която ти е нужна  да изпълняваш ежедневните си задачи, нараства експоненциално. В допълнение идва вероятността работата, която си свършил, да е наистина ценна и да е много по-висока, тъй като си успял да премахнеш смущенията в работния си ритъм, като четене на ненужни известия или имейли.

  • Благосъстояние

Стресът, който често изпитваш, може да бъде значително намален, ако прекарваш повече време сред природата или с приятели. Излишно е да казваме, че изживяването на всеки момент от деня истински, със 100% ментално присъствие, ни кара да ценим повече всяко събитие или случка, което на пръв поглед може да изглежда тривиално. Намалената тревожност, която идва заедно с намалените нива на стрес, те прави по-щастлив човек.

  • По-близки отношения с близките

Проучванията показват, че хората, които са постоянно заобиколени от други хора, общувайки с тях често, са по-щастливи и изпитват висока степен на удовлетворение. Когато успешно приоритизираш взаимодействието със семейството и приятелите пред безкрайното взиране в  телефона си, взаимоотношенията ти ще станат по-силни и по-смислени.

  • Поемане на  контрол над времето си

Възприемайки дигиталния минимализъм, времето ще стане твой приятел, а не враг. В крайна сметка технологията е инструмент, предназначен да ти помогне, но не и да прекаляваме с нея, защото чрез ограничаване, ще имаш повече време за себе си и ще  постигнеш по-добър живот.

  • Повече креативност

Много от хората, които вече са възприели дигиталния минимализъм,които са се отървали от голяма част от безполезното съдържание вероятно са открили, че вдъхновението им идва по-лесно. Ясно е, че идеите протичат по-добре, когато умовете ни са чисти.

В крайна сметка заключаваме, че дигиталният минимализъм не е свързан с елиминирането на технологиите от живота ни, а с намирането на баланс, който да ни прави по-пълноценни. Преди всичко нека не забравяме, че филтрирането на иновациите започва с процеса на придобиване. Само от този момент може да започнем да се ориентираме разумно в технологичното блато.