0

П арламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) избра на 24 януари 2024 г. за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) проф. д-р Диана Ковачева, омбудсман на Република България и преподавател по международно право и международни отношения в Юридическия факултет на УНСС, катедра „Международно право и право на ЕС“.

Съдиите в Европейския съд по правата на човека се избират от ПАСЕ от трима кандидати, номинирани от всяка държава, която е ратифицирала Европейската конвенция за правата на човека. Мандатът на съдия в Европейския съд по правата на човека е деветгодишен и трябва да започне до три месеца след избора.

Проф. д-р Диана Ковачева спечели мнозинство със 115 гласа от общо 214 гласа и 201 действителни пред другите български кандидатури - Галя Вълкова (с 73 гласа) и Драгомир Йорданов (с 13 гласа).

„Приемете моите и на цялото ректорско ръководство поздравления по повод избирането Ви за български съдия в Европейския съд по правата на човека. За нас е чест, че през всичките години, в които авторитетно представяхте страната ни като експерт в Съвета на Европа, министър на правосъдието, изпълнителен директор на асоциация „Прозрачност без граници“ и омбудсман на Република България, Вие нито за миг не пренебрегнахте своята дейност на преподавател по международно и хуманитарно право в Юридическия факултет и по международна правна рамка по ядрена сигурност към Международната програма по ядрена сигурност на Университета за национално и световно стопанство. Уверени сме, че Вашата изключителна експертиза, вашият богат академичен и управленски опит ще спомогне за успешната Ви дейност като български съдия в Европейския съд по правата на човека“, отправи поздравление ректорът на университета проф. д-р Димитър Димитров.

Ръководството на Юридическия факултет също поздравява проф. д-р Диана Ковачева. Колегите й отбелязват, че този избор е международно признание за нейните високи професионални и морални качества. Те се надяват да продължат съвместната работа, независимо от новите й отговорности, и това да допринесе още повече в обучението на студентите, черпейки от първоизточника по темите за правата на човека.