0

Р азстроеният стомах може да възникне поради множество причини, включително инфекции, непоносимост към храна, прием на лекарства и стрес. За да подобрим качеството си на живот, трябва да разберем тези фактори и да знаем как да се справим с тях, съветват специалистите от Galen. Нека в тази статия научим малко повече за разстроения стомах и как да го излекуваме.

Инфекции

Вирусните и бактериалните инфекции често водят до разстроен стомах със симптоми, като:

  • гадене;
  • повръщане;
  • диария;
  • болка в корема.

Най-добрият начин за справяне с инфекциите е да се поддържа добра хидратация и да се приемат лекарства за облекчаване на симптомите, а при нужда и антибиотици, но само в случаи на бактериални инфекции.

Чести причини за това състояние са летните вируси (особено по морските курорти), но понякога са виновни и бактериите. Те могат да причинят:

  • гастрит – възпаление на стомаха;
  • ентерит – възпаление на тънкото черво;
  • колит – възпаление на дебелото черво.

При гастрита най-често се проявяват предимно киселини и повръщане, докато при ентерита и колита обикновено се наблюдават спазми в коремната област и диария.

Хранително натравяне или непоносимост

Хранителното натравяне възниква при консумация на храни, замърсени с патогени, докато непоносимостта е реакция на определени продукти, които организмът не може да преработи правилно.

Най-често се проявяват гадене, повръщане и болка в корема. Ако причини за стомашен дискомфорт в тази ситуация са обикновени патогени, то той ще изчезне за около ден-два. Но в по-тежки случаи е необходима лекарска помощ, особено при силно повръщане, тъй като то води до обезводняване.

В тези ситуации е важно да се внимава с храните, които провокират дискомфорт, и да се приемат пробиотици за възстановяване на чревната флора, както и антиациди за облекчаване на киселините.

Медикаменти

Приемът на определени лекарства, например антибиотици, може да причини стомашно разстройство, тъй като те нарушават баланса на чревната флора. За възстановяване на чревния тракт обикновено към лечението се препоръчва и прием на пробиотици, който понякога продължава и след него.

Най-честите медикаментозни причини за разстроен стомах са именно антибиотиците, защото те водят до нарушена чревна микрофлора. Тъй като те убиват полезните бактерии, заедно с вредните, може да се появят болки в корема и диария. Именно затова с антибиотиците се предписват и пробиотици, за да се предотврати риска от разстроен стомах.

Стрес

Стресът също влияе върху храносмилателната система, като той може да причини:

  • подуване на корема;
  • гадене;
  • стресови язви.

За да облекчите симптомите, е препоръчително да контролирате нивата си на стрес. Някои полезни техники са достатъчно сън, стратегии за релаксация и балансирана диета.

Има и билкови продукти, които също намаляват тревожността и напрежението, включително чай от мента или джинджифил.

Общи съвети за преодоляване на разстроен стомах

Без значение каква е причината за разстроен стомах, има някои общи съвети, които могат да ви помогнат.

1. Хидратация

Пиенето на достатъчно течности за предотвратяване на дехидратация е една от най-важните стъпки, особено ако имате диария или повръщане.

2. Лека диета

Приемайте леки храни, като банани, ориз, ябълки и препечен хляб, които са лесни за храносмилане. Избягвайте тежки храни и алкохол, защото могат да влошат дискомфорта.

3. Консултация с лекар

Ако симптомите продължават, консултацията с лекар е задължителна за изясняване на диагнозата и назначаване на подходящо лечение.

Симптомите на разстроен стомах често са доста болезнени и неприятни. Те ограничават храненето, спокойствието и ежедневието ни. Затова е важно да разбираме техните причини и как да се справим с тях. При тежки симптоми или ако състоянието не отшумява до ден-два, е необходимо да потърсим лекарска помощ, обръщат внимание от екипа на Galen.