0

Д имитър Димитров е един от най-известните и успешни български треньори. Спира с активния футбол едва на 24 години заради травма. Тази неприятност обаче е за сметка на отличната му кариера като треньор: Нефтохимик, Литекс, Левски, Велбъжд, Локомотив Пд, Нафтекс, Черноморец Бургас, Лудогорец, Берое, а за последно - на варненския Спартак, с който се раздели след края на миналия сезон. В чужбина е водил два тима в Саудитска Арабия - Ал Насър и Ал Кадисия, на два пъти е бил начело на казахстанския Иртиш (извежда тима до трето място в първенството през 2016 г.), работил е и в руския Амкар (Перм). Печелил е шампионски титли с Литекс, Левски и Лудогорец, като със "сините" извоюва и Купата на България във финала срещу Нефтохимик 2:0. Бил е и селекционер на националния ни отбор от септември 1998 до края на 1999 г. 

- Г-н Димитров, бяхте селекционер на българските футболисти в „Мача на надеждата“. Как приехте това събитие, още повече, че и вие сте преживял този бич на съвременния свят – раково заболяване?

- Емоциите бяха много големи и силни. Особено в момента, когато Стилиян Петров се разплака. Това не е слабост, а силен, мъжки характер. Когато Стилиян ме покани, се съгласих без да се замисля. Исках да дам личен пример на хората, страдащи от онкологични болести и да им вдъхна надежда. Силно се надявам, че сме успяли да го направим. Иска ми се да има повече такива мачове, събития, които да дават положителна енергия на хората и да ги правят поне малко по-щастливи. За съжаление са много малко.

- Не е ли жалко, че положителната енергия и емоции идват от такива мачове, а не от двубоите на националния отбор?

- Знаете ли, преди време се заканих да не коментирам играта и резултатите на националния отбор. Причината е ясна – започват едни разговори, слухове, интриги. Ама ти защото така говориш, ама дай да им дадем шанс, ама не било коректно. Накратко, ако се опитваш да кажеш нещо открито, да промениш нещо, срещаш яростна съпротива.

- Добре, но крайният резултат в българския футбол, не само на национално ниво, е плачевен...Нямаме треньори, нямаме футболисти, нямаме инфраструктура...

- Вижте, големият проблем в момента на нашия футбол са собствениците на клубове, които предпочитат да назначават чужди треньори.

Цялото интервю с Херо четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"