0

Ч елси счупи трансферния рекорд на Висшата лига, давайки 120 млн. евро за Енцо Фернандес от Бенфика, а само през януари клубът привлече общо 8 нови футболисти за 328 млн. евро (288 млн. паунда). Това идва след лято, в което бяха похарчени още 270 млн. паунда. Така, само за два трансферни прозореца, новият собственик на „сините“ Тод Боели прахоса 558 млн. паунда (631 млн. евро).

„Сините“ се разделиха с някои играчи, но чистите им разходи за трансфери остават над половин милиард. Фенове се чудят как тимът успява да спазва правилата за финансов феърплей, а „Би Би Си“ се опита да даде обяснение за правилата. 

Правилата на Висшата лига позволяват загуби от 105 млн. паунда за 3-годишен период. Всеки клуб, който отчете по-големи загуби, може да бъде наказан, като санкциите варират от големи глоби до отнемане на точки. Според правилата на УЕФА клубовете могат да харчат 5 млн. евро повече, отколкото са изкарали за 3-годишен период, като имат право и на допълнително превишаване на разходите с 30 млн. евро, ако то е покрито изцяло от собственика на клуба. При нарушение, клубовете също рискуват глоби и наказания. Нови правила, приети през юни, ограничават клубовете да харчат 70% от приходите си, но позволяват загубите да скочат до 60 млн. евро за 3 г. 

Финансовият футболен експерт Киърън Магуайър изчисли, че Челси има загуба от само 5 млн. паунда за 3-годишния период в последния си отчет, който е до 2021 г. и затова може да дава повече пари сега. Той подчертава, че парите, които Челси харчи, не се плащат наведнъж, а на вноски.

„Могат ли да си позволят да харчат толкова? Могат, защото купуват играчи, които са на изплащане. Така че финансите на клуба са добре. Колкото до финансовия феърплей – сметките там са повече Хари Потър, отколкото Греъм Потър (мениджъра на Челси – б.р.), всичко е доста странно. Когато купиш играч, разпределяш цената му по годините в договора. Ако погледнем Михайло Мудрик, те го купиха за 89 млн. паунда (100 млн. евро), но договорът му е за 8 години и половина. Смятате го и се вижда, че той им струва по 10 млн. паунда на година за финансовия феърплей. Когато продавате играч, всички печалби влизат в сметките ви веднага, дори когато те се правят на вноски. Така че имаме продажби на играчи като Тами Ейбрахам и Фикайо Томори. Това е печалба от 77 млн. паунда. Има пари от Шампионската лига, от Суперкупата на Европа, от световното клубно първенство. Така че нещата не са толкова лоши, колкото се изкарват“, коментира Магуайър.