0

Б еше драма на леда: във волното съчетание Камила Валиева, обвинена за допинг, изпадна от медалите и беше критикувана от оспорваната си треньорка. Към 15-годишното момиче може да се изпита само огромно съчувствие и съжаление, отбелязва Маркус Кремер в „Шпигел“.

Финалът по фигурно пързаляне беше фестивал на скокове. При жените зрителите видяха редици от четворни скокове. За топ любимката Камила Валиева, която от дни бе замесена в допинг скандал, най-важното състезание в кариерата й завърши с фестивал от падания. Тя очевидно не можеше да издържи натиска - не е изненадващо за 15-годишен спортист.

В крайна сметка тя се оказа на четвърто място извън медалите. След задължителната програма Валиева все още беше начело.

Олимпийска шампионка е нейната сънародничка Анна Шчербакова, също само на 17 години. Тя показа два четворни скока, сребърната медалистка Александра Трусова, друга 17-годишна рускиня, дори се осмели на пет четворни скока.

 

Руснаците издигнаха спорта на друго ниво от атлетична гледна точка. Бронзът взе японката Каори Сакамото без четворен скок.

Трусова не можа да разбере оценката на журито. „Мислех, че ще спечеля“, каза тя. Червенокосата тийнейджърка беше "разочарована" и "ядосана", все пак за първи път в кариерата си показа такива скокове. Твърди се, че веднага след състезанието Трусова дори е казала в телевизионно интервю, че мрази този спорт. Тя не пожела да говори за съотборничката си Валиева, която издържа само един от двата й четворни скока, нито пък за златната медалистка Шчербакова.

Когато на Валиева й позволиха да стъпи на ледената повърхност, след като чакаше повече от три часа, тя изглеждаше напрегната. Руската треньорка Етери Тутберидзе искаше троен успех на своите състезателки. Малко преди първите ноти на "Болеро" Тутберидзе даде последни инструкции.

Публиката беше на страната на Валиева. Тя носеше червено и черно облекло, с дълги чорапогащи. Но още с първите скокове стана ясно, че събитията от изминалите дни са оставили своя отпечатък. Когато всичко приключи с две падания и по-нататъшна несигурност, Валиева се предаде.

Когато тя напусна леда, нямаше прегръдка от треньорката й Тутберидзе. След обявяването на нейната оценка (141,93 точки, петата най-добра оценка за деня), Валиева трябваше да седне до нея и хореографа Даниил Глейхенгауз за няколко минути, като всички обективи бяха втренчени върху нея.

В този момент 15-годишната девойка изглеждаше като най-самотното момиче в света.

Преди това по-голямата част от наблюдателите предположиха, че тази вечер няма да има церемония по награждаването. Точно както след отборното състезание на 7 февруари, когато Валиева изведе руския отбор до златото. Това показа пълния абсурд на тази сага, която засенчи Олимпийските игри в Пекин като никое друго състезание.

Битка за злато без златен медал. Сега е различно, трите носителки на медали ще бъдат почетени в петък.

Случаят Валиева обаче успя да изтласка други критични въпроси от вселената на Олимпия. Ако говорителката на китайските организатори Ян Джиаронг не беше узурпирала пресконференцията на МОК в четвъртък, когато нарече лагерите за принудителен труд в Синдзян лъжа и отрече признаването на Тайван, човек можеше да си помисли, че правата на човека вече не са проблем в тези игри. В интерес на политическото ръководство в Китай.

На Валиева беше взета положителна допинг проба на националното първенство на Русия 25 декември, но резултатът беше публикуван чак в деня след отборното състезание в Пекин. Отстраняването й от руската антидопингова агенция РУСАДА беше последвано малко след това от разпускането на Дисциплинарната комисия в РУСАДА.

Заради няколко възражения делото Валиева се озовава пред Международния спортен арбитражен съд. Там членовете решиха, че може би най-добрата фигуристка в света в момента не трябва да бъде изключена от игрите. Това е единственият начин да запазите "непоправимите щети" далеч от нея.

Което постави фокуса върху централните въпроси на това спортно-историческо развитие: Как трябва да се определи минималната възраст за Олимпийските игри? Кой е отговорен за допинг на непълнолетни? Съучастници ли са такива млади спортисти или подобни деяния трябва да се квалифицират като малтретиране на деца?

В руската отбранителна линия има значителни пукнатини. Валиева заяви пред CAS, че е посетила дядо си в навечерието на първенството в Санкт Петербург и че е приела лекарството за сърце триметазидин, което е в списъка за допинг, като е поела чаша вода, от която е пил дядо й.

Както съобщава "Ню Йорк Таймс", в пробата, изследвана от шведска лаборатория, са открити още две лекарства за сърцето. И двете не са в списъка с допинг, но могат също да имат ефект за повишаване на възможностите, ако се приемат неправилно. Не случайно консумирате такъв коктейл.

И така, как лекарствата попаднаха в тялото на Валиева?

Адвокати, допинг агенции, комисии и съдилища ще се занимават с този въпрос през следващите месеци, може би дори години. Спортистката първо трябва да кандидатства за изследване на нейната Б проба, това решение все още се очаква.
 

Спортното бъдеще на Валиева засега е напълно неясно. Това е свързано с висящия допинг процес. Но също така не е сигурно колко дълго фигуристката, която е била воден към върхови изяви от много ранна възраст, е способна на толкова впечатляващи спортни постижения. Треньорът Тутберидзе има репутацията, че неуморно преследва таланти и ги изстисква, без да се съобразява с физическото или умственото им развитие.

Преди четири години на зимните игри в Южна Корея олимпийска шампионка по фигурно пързаляне беше Алина Сагитова, а Евгения Медведева взе сребро. Тогава Сагитова беше на 15 години, както Валиева сега; Медведева е с три години и половина по-голяма. И двете не са били представяни на международни състезания от години.

Камила Валиева изчезна в съблекалнята в четвъртък без коментар. Вместо това репликите на нейната треньорка обиколиха света. „Защо спря да се бориш?“, се чу от нея в телевизионното предаване веднага след волното съчетание. „Обясни ми това! В един момент след аксела изпускаш всичко!“