0

С рещаме се с първия българин, преплувал Гибралтарския проток – Цанко Цанков, след поредното му изпитание. „Идвам от изпит, признава 35-годишният плувец. - Малко го раздавам вечния студент (смее се). Днес бях на последния си изпит, вече взех 4, от първия семестър от магистратурата по икономика в УНСС“, казва бургазлията, който вече има зад гърба си магистратура в Университета по архитектура, строителство и геудезия, и такава в специалност „плуване“ към Националната спортна академия.

„Мисля, че ще им намеря приложение – отговаря той на въпроса ми какво ще ги прави тези дипломи. - Както ми трябваше дипломата от НСА за плувния клуб „Победа“, който управлявам“.

Освен това Цанко има и своя фирма в областта на ВиК услугите, която в момента е оставил на друг.

Питам го как човек се справя с всички задачи пред себе си: „Въпрос на организация“, признава Цанков и допълва, че сега приоритетите му са насочени към подготовката за поредното тежко спортно предизвикателство като преплуването на второто от седемте най-трудни трасета в света, известни като Oceans Seven. През лятото той ще плува във водите на Тихия океан по Каталина Чанъл (Catalina Channel), свързващ остров Санта Каталина с Лос Анджелис, на западния бряг на Съединените американски щати. 

Каталина Чанъл

През март Цанко и част от неговия екип ще пътуват до там, за да се запознаят с част от местния екип, който ще му помага в подготовката, както и със специфичните условия на трасето. 

Цанко Цанков се възстанови бързо от победното преплуване на Гибралтарския проток и е готов за новото предизвикателство.

 Цанко Цанков се възстанови бързо от победното преплуване на Гибралтарския проток и е готов за новото предизвикателство.
Iliev Sport Agency

„Досега никой българин, а и въобще източно-европеец не се е осмелил да плува там. Дължината на трасето е почти два пъти по-дълго от Гибралтарския проток, 36 км по права линия. Плува се във водите на Тихия океан, а условията са изключително трудни. Има много силни океански течения, температурата на водата е доста ниска, около 16 градуса, и въпреки това местните забраняват използването на неопренов костюм, така че ще трябва да се справям само с обикновен бански. Това пък прави рисковете от хипотермия много големи, тъй като престояваш в океанските води над 8 часа. Има и морски обитатели, разбира се – отровни медузи, китове, косатки, акули, за срещата с които получаваме предварително инструктаж. Трябва да съм готов за тези условия и затова вече направих няколко влизания в Черно море при около 9 градуса температура на водата“, разказва Цанко. 

Нощен старт

Друга особеност на предстоящото преплуване на Каталина Чанъл е, че маратонът ще започне през нощта, когато океанът е най-спокоен. „През деня се формират най-силните течения, могат да се образуват вълни, които в този район лесно достигат до 3-4 метра височина и става невъзможно да се плува. Огромната часова разлика от 10 часа ще е другото сериозно предизвикателство, към което трябва да се приспособя без да имам времето за дълга аклиматизация, тъй като няма да разполагам с огромни средства за това“, обяснява още плувецът.

Събитието е потвърдено от организаторите за 27-28 август, като Цанков предвижда да отиде седмица по-рано. За разлика от Гибралтар, където плува и пребори 24-има финалисти, отсети след квалификация между близо 170 плувци, сега българинът ще се хвърли във водите на Тихия океан съвсем сам. Просто такива са изискванията за това плуване от американска страна. 

Тактика и цели

Тактиката на самото преплуване се изготвя предварително и в съставянето й участват всички от екипа. „Обикновено преминавам първите 2 часа без никакво спиране, а после на всеки 30 минути спирам, за да приема специална напитка с въглехидрати, минерали, електролити, която зарежда организма с нови сили като поддържа нивата и на кръвната захар. Това се прави в рамките на няколко секунди, без никакво забавяне. По изискванията на американците през това време нямаш право да се докосваш до никакъв плавателен съд и човек, всичко трябва да става във водата, като само чашата с напитката се подава със специален удължен стик“, разказва още Цанков.

Естествено, за българина няма да е достатъчно да преплува Каталина Ченъл. Той иска да подобри и световния рекорд по трасето на американеца Пени Лий Дийн от 1976 г. – 7 ч и 15 мин. 

„Голямата ми цел е да преплувам и седемте маратона, включени в Oceans Seven, защото по този начин ще бъда приет в Международната зала на плувната слава. А всяко едно успешно преплуване на който и да е от тези маратони, ще бъде историческо за България. Досега двама българи сме се записали с успех в по един от тези маратони – аз с Гибралтарския проток и Петър Стойчев с Ла Манша. А като цяло едва 21 плувци от целия свят са успели да завършат цялата верига“, разказва още маратонецът ни.

С Петър Стойчев са единствените българи с по един успех във веригата.

 С Петър Стойчев са единствените българи с по един успех във веригата.
Личен архив

Освен Гибралтар и Каталина Чанъл във веригата Oceans Seven са включени още: протокът Кук (26 км между Северния и Южния остров на Нова Зеландия), Каиви (44 км в северната част на Австралия), Цугуру (20 км между японските острови), Ла Манша (34 км между Англия и Франция) и Норт Чанъл (34 км между Шотландия и Ирландия).

„Всеки път тествам лимита на моите възможности и се старая постоянно да надграждам – споделя още Цанко Цанков. - Всеки успех, който съм постигнал, гледам да го оставя зад гърба си и да се прицеля в нещо още по-голямо“.

Страданията на тялото

По време на тези екстремни плувания тялото на плувеца страда изключително много. При рекордното 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн самият Цанко отслабнал с 5 кг. Казва, че когато настъпи физиологичната криза, свързана с много голям дискомфорт, затруднено дишане, висок сърдечен ритъм и в комбинация със студената вода, тогава единствено нещо, което може да те измъкне от лапите й, е психическата устойчивост. През 2019 г., когато преплува акваторията на Бургаския залив (най-дългото индивидуално преплуване в Европа от близо 46,8 км), преминава през цели 7-8 физиологични кризи. „Вече имам опит с тях и не им се плаша“, казва днес Цанко, който има зад гърба си преплувани над 48 000 км в тренировки и състезания, което е повече от обиколката на Земята по екватора (40 075 км). 

Раните по кожата, които са поучават от движението особено в много солените води на Атлантическия океан, пък били друго голямо изпитание. „Когато прекараш повече от 1 час в тези води, започваш да усещаш отровно солен вкус в устата, а след втория час езикът ти започва да се надува, което затруднява дишането“.

Освен това раните стават и притегателна сила за акулите, които усещат капка кръв в цял плувен басейн.

За преплуването на Каталина Чанъл сега все още се готви изцяло в басейн, изминава около 35 км на седмица, които постепенно ще се увеличават. За да свикне с ниските температури в Тихия океан, които го очакват, след всяко излизане от басейна прави студени душове и вани. 

Търси $50 000, за да финансира престоя си

За да финансира близо 20-дневния си престой в САЩ, необходими му за подготовка и участие в преплуването на Каталина Чанъл, Цанков е изчисли, че ще са му необходими около 50 000 долара. Таксата от 5000 вече е платил с лични средства, а за останалите се надява на подкрепа както от наши, така и от фирми на български емигранти зад Океана, с които планира да се срещне по време на 5-дневния си престой в Лос Анджелис през март.

Иска да направи сам басейн за децата на клуба си

Голямата мечта, свързана с образованието му на хидроинженер, е сам да проектира и изгради басейн, в който да тренират децата от неговия клуб „Победа“. В момента в него вече се подготвят около 180 деца, които са основно в София, а скоро се надява да сформира група с треньор в родния Бургас. Там участва в редица инициативи по местните детски градини и училища, в които иска да запали малчуганите към плуването и да ги отдалечи от вредните навици.

Цанко често говори пред младежки и детски аудитории за ползите от плуването и вредата от тютюнопушенето и други зависимости.

 Цанко често говори пред младежки и детски аудитории за ползите от плуването и вредата от тютюнопушенето и други зависимости.
Личен архив