0

Л ас Вегас вече не е само град на греха, но и столица на спорта. „Преди 10 години нямаше и да си помисля, че ще съм тук и ще гледам Супербоул“, заяви комисарят на НФЛ Роджър Гудел преди знаменитата победа на Канзас Сити над Сан Франциско.

Години наред идеята тук да се играе най-големият мач изглеждаше обречена. През 2003 г. дори НФЛ обяви, че девизът „Каквото стане във Вегас, остава във Вегас” е твърде безвкусен като послание на град, който да е домакин на Супербоул.

Но невъзможното стана възможно с обединените усилия на местната общност и власт. Това бе поредното предизвикателство за Лас Вегас, който се намира в пустиня, но има собствен хокеен отбор.

Началото

Първите големи спортни събития бяха организирани през 50-те години на миналия век. В началото бяха боксови мачове, но те се разглеждаха като допълнителна екстра за комарджиите, които изпълват казината. Серия от битки за шампионските пояси спечелиха на Вегас статута на световна столица на бокса. Тенденцията бе подета през 60-те години и от федерациите по кеч и ММА. След това последваха турнири от висок ранг в тениса и голфа. Своето място под слънцето на пустинята Невада намериха и автомобилните спортове, но в Меката на хазарта все още нямаше място за отборните.

Няколко малки тима по професионален футбол пробваха да домакинстват тук, но неизменно се проваляха. Те си избираха имена като „Каубоите” и „Бандитите”, за да се правят препратки към времената, когато мафията превърна Лас Вегас от забутано гранично градче в лъскав оазис на хазарта. Огромното неудобство бе, че мачовете се провеждаха на места, крайно отдалечени от основния булевард. Затова и публиката бе доста рехава. Така отборите оцеляваха само за няколко години, след което обикновено фалираха или се преместваха в други градове.

Развитие

Местното момче Андре Агаси спечели Уимбълдън през 1992-ра.

 Местното момче Андре Агаси спечели Уимбълдън през 1992-ра.
Getty Images

За цяла вечност единствената славна история бе кариерата на Андре Агаси. Тук тенисистът е обичан като местно момче, тъй като родителите му се местят във Вегас две години преди раждането му през 1962 г. Бащата на Андре се боксира за Иран, след което емигрира в САЩ със семейството си и започва работа като сервитьор в казино „Тропикана”.

През 1962 г. Вегас има население от 110 000. Когато Агаси печели първата си титла от Големия шлем – „Уимбълдън“ през 1992 г., то вече е 800 000, а през 2014 г. достига 2,2 млн.

Спортните залози винаги са били законни в щата Невада, но на Лас Вегас се носи репутацията на град, в който властват корупцията и организираната престъпност. Затова и четирите големи първенства - по американски футбол, баскетбол, бейзбол и хокей, дълго време стояха настрана. Освен това Лас Вегас като самостоятелен пазар се смяташе за прекалено малък, за да оправдае съществуването на професионален отбор.

През декември 2014-а обаче милиардерът Бил Фоли прецени, че ситуацията е променена и инвестицията си заслужава. Той получи разрешение от Националната хокейна лига да организира кампания за продажба на сезонни билети за един сезон за евентуалната нова марка. Условието бе да пласира 10 000. Само за 36 часа той успя да изпълни задачата наполовина. Така през юни 2016-а Вегас се пребори с конкуренцията на Квебек за участие в лигата, като това струваше на Фоли 500 милиона долара.

И докато най-големият американски пазар Вегас нямаше свой отбор в първенството, то в съседния щат Аризона Койотс от Финикс беше на ръба на оцеляването и на никого не му пукаше, че обграденият от пясъци град има свой представител сред най-добрите.

"Златните рицари" не само привлича хората в залата, но и стимулира посещение на местните барове.

 "Златните рицари" не само привлича хората в залата, но и стимулира посещение на местните барове.
Getty Images

Затова и преместването и преименуването на Вегас Голдън Найтс бе прието с облекчение. „На пръв поглед да имаш хокеен отбор в пустинята, не е много логично по простата причина, че там няма лед”, коментира президентът Кери Буболц.

Трагедията

И точно когато нетърпението преди първия мач за сезона през октомври 2017 г. е на върха, огромна трагедия връхлетя Вегас. Около 22 000 фенове се бяха събрали за традиционния есенен фестивал, когато снайперист откри безразборна стрелба в тълпата от прозореца си в хотел „Мандалей Бей”. 58 човека бяха убити на място, а още 800 - ранени. „Беше ужасяващо. На първо място направихме проверка дали някой играч или служител на клуба не е сред пострадалите. Всички играчи без изключение се включиха да помагат. Почти не бяхме тренирали в пълен състав. До първия мач с Далас имаше само три дни, но те просто се разпределиха по полицейските участъци и болниците като доброволци. Това не го пише в учебниците и не се преподава в училище. Нищо не планираш. Всичко просто се случва в момента“, заяви Буболц.

Инвестиции

Два месеца преди сделката за 500 млн. долара на Фоли за хокейния тим на хоризонта изгрява още една. Тя също е за същата сума и е за преместването на Оукланд Рейдсърс от НФЛ в Лас Вегас.

Един от ангажиментите на инвеститорите към местната власт е изграждането на чисто нов модерен стадион.

В Лас Вегас никога не е имало спортни бази, тъй като самата идея за града била друга. Намесата на големите играчи обаче доведе до бум, подобен на този на строителство на казина през 50-те и 60-те години на миналия век. Изградена е ултрамодерна зала само на 300 метра от главната улица. Просто е, хората искат спорт. Нашата работа е да предлагаме различни преживявания, а какво по-добро преживяване има от гледането на живо на спортно събитие. Лас Вегас се развива и ние отговаряме на търсенето”, твърдят инвеститорите.

Формула

В Лас Вегас се завърна и състезание от Формула 1. За последно това се бе случвало през 80-те години на миналия век. Миналия сезон градът отново бе домакин, но не всички одобриха това.

Световният шампион Макс Верстапен бе сред най-големите критици. Той твърдеше, че стартът ще е 99% шоу и едва 1% състезание. Причината е, че пистата е много тясна и насечена и това прави изпреварванията по-трудни. Но и това се промени, след като самият Верстапен спечели надпреварата и запя с цяло гърло Viva Las Vegas (б.р. - да живее Лас Вегас).

Стив Хил от общината заяви, че организирането на кръг от Формула 1 е най-трудното нещо в живота му. Тогава обаче той изстрелва най-амбициозната цел за него и града - домакинство на Супербоул.

„Ще го направим, за да излязат туристите от хотелските стаи и да станат свидетели на уникално и незабравимо събитие”.

В интерес на истината хокейният Вегас Голдън Найтс не само привлича хората в залата, но и стимулира посещение на местните барове, където фенове се събират да гледат мачовете. През миналия сезон "златните рицари" спечелиха купа "Стенли" само 6 години, след като влязоха в НХЛ.

„Спортът ни промени. Вече сме на световната карта с организацията на събития като Формула 1 и Супербоул. Това е доказателство, че Лас Вегас еволюира и се развива”, коментира Хил. „Покрай спорта много хора откриха Лас Вегас. След като веднъж ги примамим да дойдат, за нас остава предизвикателството да ги задържим и да ги накараме да се върнат”.

След професионалния футбол и хокея идва ред на още един традиционен американски спорт да акостира в града на греха. От сезон 2028 г. Вегас ще има свой отбор в професионалната бейзболна лига на САЩ. За да дадат допълнителен тласък на спортната индустрия, са привлечени добре познати имена. Дейвид Бекъм, Шакил О’Нийл, Леброн Джеймс, Том Брейди и много други звезди влагат огромни суми в развитието на спорта в града и купуват дялове в местните отбори.