0

С ветовните рекорди на едно 15-годишно момиче станаха главното събитие за сезона във фигурното пързаляне.
Камила Валиева се превърна в топфаворитка за олимпийската титла, след като още в дебютния си сезон при жените на практика е без конкуренция. Още на първия си турнир „Финландия Трофи“ рускинята подобри рекордите за най-високи оценки, а после продължи в същия дух в Гран при на Канада и на Сочи. 
На родна земя изящната Камила буквално прати резултатите в космоса, след като получи 185.29 точки за волна програма и сбор от 272.71 т. Далеч след нея останаха сънародничките й  Елизавета Туктамишева с 229.23 точки, както и Мая Хромих с 219.69. С невероятна лекота Валиева изпълни чисто и цели три четворни скока, два от тях в комбинация.


По този повод специализираният сайт Inside Skating заключи: „Тя е прелестна. Не само руско национално съкровище, а световно съкровище. Необикновено красива и талантлива. Добре, че има дребни недостатъци, за да сме сигурни, че все пак е човек“.
В блога Glitter&Sport пък отчетоха, че Камила е от друга планета в сравнение с останалите момичета на най-успешната треньорка в последните години Етери Тутберидзе.
Именно Тутберидзе спасява кариерата на Валиева, започнала в родния й град Казан, когато тя е само на 3 г. „Още от малка се виждаше, че е страшно перспективна - разказва първата й треньорка Ксения Иванова. - 

Беше целеустремена и съзнателна. В това беше ключът. 

А иначе с правилна работа идват и резултатите“.
До 5-годишна възраст Камила се занимава с балет, танци и гимнастика. Майка й обаче предлага на дъщеря си да се концентрира само върху едно нещо и тя без колебание избира фигурното пързаляне. „Художествената гимнастика повлия на тялото ми, тогава растях и добре ме разтeгнаха. По-нататък ми стана по-леко в спорта, защото не трябваше да се разтягам толкова“, обяснява Камила, която през 2012-а се мести с родителите си в Москва. За няколко години се налага да смени трима треньори, като при нито един не постига желаната стабилност. 
През 2017-а младата фигуристка се сблъсква с травма на крака, почва да се съмнява в себе си и да се страхува от сложните скокове. В този преломен момент майката на Камила решава да я покаже пред Тутберидзе, която я приема в своята група. Там вече блестят феноменалните Алина Загитова (олимпийска и световна шампионка) и Александра Трусова.

Етери със своите златни яйца Камила и Мая Хромих.

 Етери със своите златни яйца Камила и Мая Хромих.


„Веднъж Етери Георгиевна каза, че обича фигуристи, които са близко до отчаянието. 

Преди три години аз бях разочарована от спорта и имах нужда от предизвикателство.

В началото бях поразена колко много се трудят момичетата. Аз излязох на тренировка, направих един елемент, а после просто карах в кръг и се уморих. В това време останалите правеха по два-три елемента. Беше много трудно да свикна на тяхното темпо, но това ме подтикна да се развивам и работя над себе си“, признава Валиева.
Само месеци по-късно тя вече се откроява със своите балетни данни и със своя четворен тулуп. Още с първата програма, която Тутберидзе й поставя - „Момиче върху топка“, предизвиква фурор. Докарва до възторг даже внучката на Пабло Пикасо, след като едноименната картина на художника е вдъхновила изпълнението на Камила.
В първия си международен сезон - 2019/2020, Валиева записва блестящи победи в юношеските Гран при и въпреки че е фаворит и за финалния турнир, тя чупи крак. Този път укрепналата психически състезателка не се отчайва. Само два месеца по-късно тя прави истински подвиг. Възстановява се за финала на Гран при и макар да няма сили за четворен скок, става шампионка. Тази победа е само стъпка към голямата цел - златото от младежкото световно в Талин. Рускинята впечатлява всички със своето въздушно и безгрешно пързаляне, което след два четворни скока във волната програма й носи титлата със световен рекорд.
На следващата година всички юношески стартове са отменени заради пандемията, но в Русия компенсират с куп турнири. Кулминацията е националното първенство, в което 14-годишната тогава Камила грабва сребро, изпреварвайки Трусова, Дария Усачова и Туктамишева. Пред нея е само 17-годишната Анна Щербакова, световна шампионка при жените за 2021 г. и също едно от „златните яйца“ на „кокошката майка“ Тутберидзе. "Даже не знам с кого бих могла да сравня Камила, тя е тъй многостранен талант. Не спира да се променя и да учи нови елементи. А фигурното пързаляне толкова много се разви, че нейното желание да изпреварва всички е достойно за уважение“, заяви самата Етери.
По въпроса дали би се състезавала срещу мъже, 160-сантиметровата Валиева отговаря: „Не, харесва си ми в моята категория. На мъжете им е по-лесно да изпълняват тройни аксели и четворни скокове, защото те имат повече мускули и са по-издръжливи“.
Колкото до олимпиадата, Камила отговаря мъдро за крехката си възраст: „Нашите скокове не могат да се сравняват. 

Всички в отбора ни се готвят за победата, а останалото не зависи от нас.

Веднъж гледах интервю с Ирина Винер и много ми допадна една нейна фраза: „Ако горе са казали „да“, долу няма да кажат „не“. Смятам, че тези думи са подходящи за всички разговори за бъдещето“.

На почивка в Куба със съотборника си Георгий Куница (вляво) и с любимото й кученце Льова (вдясно).

 На почивка в Куба със съотборника си Георгий Куница (вляво) и с любимото й кученце Льова (вдясно).

Двукратната световна шампионка Евгения Медведева напомни, че Валиева е още дете, което не бива да се притиска с такива очаквания. „Да не забравяме, че и тя има чувства - напомни Медведева. - В този смисъл Валиева може да бъде победена единствено от самата Валиева. Това, което и досега е направила, е невероятно“.
Картингът и татарската кухня са слабостите на Камила. „Знам, че първото е опасно, но гледам да съм внимателна. Не знам каква скорост развива картът, но с Мая Хромих отидохме да покараме дори преди кратката програма в Сочи. Не ме е страх, харесва ми“, издаде Валиева, а относно гозбите от родния край добави: „Мама и баба ме учат да спазвам традициите, а освен това ми дадоха рецептите на любимите ми ястия. Иначе майка ми, която преди не пропускаше мой старт, въпреки че работеше на две места, ме оставя да съм по-самостоятелна. Преди състезание сама си правя прическата и грима“.