0

М инистърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристига на посещение в България. Визитата е в рамките на пътуването му до Европа, където участва в извънредното заседание на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел на 16 март за подкрепата за Украйна, непосредствения отговор на настоящата криза и подсилване на източния фланг на Алианса, след което посети Словакия, посочва БТА.

Словакия СЕ СЪГЛАСИ да предостави ракетни системи С-300 на Украйна. Това заяви словашкият министър на отбраната Ярослав Над след посещението на американския си колега Лойд Остин в страната, предаде Reuters.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристига на посещение в България. Визитата е в рамките на пътуването му до Европа, където участва в извънредното заседание на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел на 16 март за подкрепата за Украйна, непосредствения отговор на настоящата криза и подсилване на източния фланг на Алианса, след което посети Словакия, посочва БТА.

Словакия СЕ СЪГЛАСИ да предостави ракетни системи С-300 на Украйна. Това заяви словашкият министър на отбраната Ярослав Над след посещението на американския си колега Лойд Остин в страната, предаде Reuters.

Остин е у нас по покана на министъра на отбраната Драгомир Заков. Те ще обсъдят теми от интерес и за двете страни. В рамките на визитата Заков и секретарят по отбраната Лойд Остин ще проведат среща с военнослужещи от армиите на двете страни, които участват в съвместната българо-американска подготовка на учебен полигон „Ново село“, съобщиха от МО. На среща в Министерството на отбраната ще бъдат обсъдени перспективите за развитие на двустранното сътрудничество.

Това ще бъде трето посещение на министър на отбраната на САЩ у нас. През юли 1994 г. в София на официално посещение е Уилям Пери в рамките на негова обиколка в няколко страни от Югоизточна Европа. През юли 1997 г. на посещение у нас пристига Уилям Коен, след участие в срещата на високо равнище на НАТО в Мадрид на 8 и 9 юли и визити в Унгария и Украйна.

Към момента не са обявени теми в предстоящите разговори на ръководителя на Пентагона при визитата му у нас. От Министерския съвет обявиха единствено, че премиерът Кирил Петков ще има среща с Лойд Остин в събота, по време на която ще обсъдят „теми от интерес и за двете страни“.

Министърът на отбраната Драгомир Заков определи посещението на Лойд Остин у нас като изключително знаково. То показва силния ангажимент на САЩ към НАТО като цяло. Не защото България е слабото звено в Алианса, точно обратното - България се стреми да допринесе с каквото може и това се оценява от нашите съюзници, коментира министър Заков.

Според британския вестник "Файненшъл таймс" американският министър на отбраната Лойд Остин ЩЕ СЕ ОПИТА ДА УБЕДИ И БЪЛГАРИЯ да изпрати на Украйна зенитни ракети С-300, които президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска. Изданието припомня, че и двете страни разполагат с противовъздушните ракетни системи С-300 от времето на Съветския съюз, с които са обучени да работят и украинските военни.

Вчера вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова заяви, че до този момент искане страната ни да изпрати оръжие и боеприпаси на Украйна от страна на Съединените щати не е постъпвало.

Продължаваме да смятаме, че България не трябва да доставя оръжие и боеприпаси в Украйна

заяви Нинова и добави, че, ако стане въпрос за това, от БСП няма да подкрепят такова решение. Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер вчера заяви, че България няма да изпраща военна помощ към Украйна по време на конфликта там.

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова заяви във видео, публикувано вчера на фейсбук страницата на руското посолство, че би искала да предупреди официалните български власти, че

доставките на оръжия (включително от съветски произход) и бойни припаси за украинските националисти едва ли ще добави оптимизма за двустранния диалог, който засега и без това е влошен

На извънредната среща на военните министри на страните от НАТО на 16 март беше заявена пълната подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. Съюзниците потвърдиха пълното си единство и ангажимента да продължат да предприемат всички необходими мерки, за да гарантират сигурността и отбраната на страните членки. Тези мерки ще останат отбранителни и пропорционални, като се избягва ескалация.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг заяви след срещата, че Москва не трябва да се съмнява, че НАТО няма да търпи каквото и да било посегателство срещу суверенитета и териториалната цялост на алианса. Той съобщи, че до седмици военното командване на НАТО ще подготви предложения за трайно повишаване на присъствието по източния фланг. Нуждаем се от мир в Украйна, полагаме всички усилия за постигане на дипломатическо споразумение. Помагаме на Украйна, защото това, което ще постигнат преговорите, тясно зависи от обстановката на бойното поле, каза още Столтенберг.

Сред актуалните теми в областта на отбраната за България от последните седмици и в контекста на усложнената среда за сигурност са охраната на въздушното ни пространство и поддържането на наличните изтребители МиГ -29, формирането на батальонната бойна група.

От средата на февруари в съвместни задачи по усилена охрана на въздушното ни пространство се включиха четири испански изтребителя Eurofighter EF-2000 Typhoon II, а от април се очаква за съвместна охрана на въздушното ни пространство да дойдат първоначално три самолета F-35 от Нидерландия.

Президентът Румен Радев постави въпроса за предприемането на неотложни мерки за осигуряването на охраната на въздушното ни пространство от български самолети с български екипажи на работна среща в президентството на 14 март с министъра на отбраната Драгомир Заков, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

Ден по-късно при работното си посещение в Румъния президентът Радев посочи, че винаги е подкрепял засилената охрана на въздушното пространство на България, което дава възможност не само за по-голяма сигурност в нашия регион, но и за много по-добра подготовка на българските летци. Той припомни за очакваното закъснение в доставката на договорените от България изтребители F-16, които се очаква да пристигнат в страната ни след 2025 г. Затова държавният глава призова правителството и Министерството на отбраната за неотложни мерки и яснота ще могат ли да поддържат дотогава изтребителите МиГ-29 в Русия или, ако това не е възможно, с подкрепата на друга или партньорска държава.

Премиерът Кирил Петков заяви, че трябва да обърнем изцяло самосъзнанието, че сме част от НАТО и заедно можем не само да пазим нашето небе, но и да пазим целия източен фланг, да имаме координация, да си попълваме дефицитите и общата ни сигурност да бъде гарантирана заедно.

Министър-председателят каза още, че няма как страната ни да плаща милиони евро на Русия за ремонт на самолети. По думите му трябва да се видят и други възможности, като най-важното за България е пилотите ни да не губят летателната си способност. Петков допълни, че се надява при предстоящото посещение на Лойд Остин да се коментира и тази тема. Страната ни ще получи своите F-16, но дотогава пилотите ни трябва да могат да летят с тях, посочи премиерът Петков.