0

Б орис Джонсън се оттегля от лидерската позиция в Консервативната партия, но ще остане премиер до есента, когато трябва да има наследник на поста му. До политическия хаос във Великобритания се стигна след като тази сутрин почти всички министри от кабинета "Джонсън" подадоха оставки.

Оставките си обявиха министърът по сигурността - Деймиън Хиндс, за пенсионното дело - Гай Опърман, на науката - Джордж Фрийман, на хазната - Хелън Уейтли, няколко заместник министри и висши представители на правителството. Така общият брой на служителите, напуснали кабинета "Джонсън" надмина 50.

Късно снощи, група министри, лоялни на Борис Джонсън, се опитаха да го убедят да се оттегли. Той не само не склони, но и уволни Майкъл Гоув - министър на жилищното строителство и местното самоуправление.

Реакциите на политическата буря са смесени. Експресно социологическо проучване показва, че 69% от британците смятат, че Джонсън трябва да се оттегли от поста министър-председател. 

Началото на кризата беше поставено във вторник, с оттеглянето на финансовият министър Риши Сунак и министърът на здравеопазването Саджид Джавид. След отказа на Джонсън да подаде оставка възможните сценарии са два - все повече министри да се оттеглят - както вече се случва, правителството на практика да се разпадне и премиерът да бъде принуден да се оттегли, или да спечели евентуален вот на доверие - което, според експерти, на този етап не изглежда възможно.