0

Н а 13 ноември 2015 г. Франция преживява най-тежката терористична атака в историята си. При координирани нападения срещу концертната зала „Батаклан“, няколко кафенета и ресторанти и стадион „Стад дьо Франс“ са убити 130 души, а други 350 са ранени. Атаките са организирани от „Ислямска държава“, която охотно поема отговорност за тях.

Атаките

Нападенията започват в 21 ч. местно време. Атентатори камикадзе се взривяват пред „Стад дьо Франс“, където се играе приятелски футболен мач между отборите на Франция и Германия. За късмет загива само един човек освен нападателите. Последва стрелба и самоубийствени атаки срещу заведения на няколко места в Париж. Накрая трима терористи влизат в зала „Батаклан“, където тече концертът на калифорнийската рок група Eagles of Death Metal, и с хладнокръвна наслада и садизъм убиват 90 души.

Близо четвърт от всички жертви са чужденци, много от които са в Париж за концерта. От непосредствените извършители на нападенията оцелява само един, а седем се самовзривяват. Заради атаките в страната влиза в сила извънредно положение, а президентът Франсоа Оланд обявява тридневен траур.

Полицията в акция пред Батаклан

 Полицията в акция пред Батаклан
АФП

Процесът

Тази година годишнината от атаките е особено чувствителна, тъй като съвпада със започналия през септември дългоочакван процес срещу 20 души, обвинени в участие и съучастие в атентатите. Единственият пряк участник в нападенията, изправен пред съда, е ислямистът Салах Абдеслам. Останалите подсъдими са съучастници и спонсори на атаките. 13 от тях присъстват лично в съдебната зала, другите са съдени задочно. Ако бъдат осъдени, повечето от тях ще получат доживотни присъди. Очаква се присъдите да бъдат обявени през май догодина.

31-годишният Абдеслам е роден в Белгия, но има френско и мароканско гражданство. Той успява да избяга от мястото на клането, след като изоставя самоубийствения си колан, за който по-късно разследващите установили, че е дефектен. Терористът беше заловен четири месеца по-късно в Брюксел, криейки се в сграда близо до семейния си дом.

Спасяване на оцелял

 Спасяване на оцелял
АФП

Разследването

Разследването на атаките отне четири години и половина и зае повече от 500 тома. Подредени един върху друг, те биха се извисили на височина от 53 метра. Процесът е предвидено да продължи 140 дни, или малко повече от четири и половина месеца. За изслушванията в Пале дьо Жустис е подготвена специално оборудвана зала, способна да побере всички присъстващи на процеса, включително и 300 адвокати. Десетки други зали в палатата пък разполагат с видеоекрани, на които могат да бъдат следени изслушванията.

Оцелели от атаките разказаха пред съда преживяванията си от нощта на 13 ноември 2015 г. Те описаха страха и паниката, които са ги владели, докато в продължение на два часа са били държани като заложници от двама терористи, въоръжени с автомати „Калашников“ и оборудвани с жилетки с експлозив.

Ужасът

Трима от тези свидетели – 23-годишен барман и двама ИТ специалисти, описаха как те и още 8 души са били накарани да гледат как ислямистите разстрелвали от балкона зрителите в „Батаклан“, след което ги набутали в тесен коридор и ги използвали като жив щит. „Седяхме вцепенени и наблюдавахме как терористите стреляха на месо в залата, без да можем да направим каквото и да е“, спомня си барманът. „На него определено му харесваше. После се обърна към нас и каза: „Първият, който помръдне или не прави това, което казвам, ще получи куршум в главата. Ясно ли е, или да ви дам пример?“ Тези думи ще ме преследват завинаги.“

Оланд

На 10 ноември пред съда свидетелства и Оланд. По думите му терористите са искали да „накажат Франция за всичко това, което тя е“. „Защо те не атакуваха властите? Защо не нападнаха казарми и полицейски участъци, а удариха кафенета, концерт и стадион“, попита риторично президентът и допълни, че службите за сигурност са направили всичко възможно, за да предотвратят атаките. „Изключително трудно е да се разбере предварително точно къде и кога ще ударят терористите“, заяви Оланд.

Миналата събота Франция почете жертвите на атентатите със скромни церемонии на няколко места в Париж. В тях участваха премиерът Жан Кастекс и министри от кабинета му, кметът на Париж Ан Идалго и кметът на Сен Дени Матийо Анотен. Преди квалификацията за световното първенство по футбол между Франция и Казахстан футболистите от двата отбора запазиха минута мълчание в памет на жертвите.

Свързан с атентатите арестуван у нас

Близък на един от терористите, координирали кървавите атаки в Париж, наскоро беше задържан от българската гранична полиция. Той е бил арестуван, тъй като е представил неистинска лична карта от Белгия. Най-вероятно арестуваният е Ясин Лачири, белгийски гражданин, смятан за близък до Абделхамид Абаауд. През юли 2015 г. той е бил осъден задочно на 20 години затвор от Наказателния съд в Брюксел като част от процес срещу джихадистка мрежа, но така и не е бил вкаран зад решетките. Същият е бил осъден за тероризъм и в Турция. Присъдата му там е 9 години и 5 месеца. Лачири е бил експерт по обезвреждане на бомби в „Ислямска държава“.

Почит за жертвите

 Почит за жертвите
ЕПА/БГНЕС