0

М иналата седмица родният изпълнител Явор Янакиев, по-известен като 100 Кила, показа какво е да си посланик на доброто и сбъдна една мечта - тази на 18-годишната Татяна Иванова от Добрич, която иска да е първата българска жена, полетяла в Космоса. Чрез неговата фондация „100 слънца“ момичето получава финансиране и през февруари 2022 г. ще замине за САЩ, за да участва в академия по проекта PoSSUM и Международния институт по космически науки. А за новата година 100 Кила си пожелава и още нещо важно - да стане студент, но след като мине онлайн обучението.

Въпреки всичко Явор не спира да вярва, че доброто ще победи, а едно от най-големите му желания за новата година е да е здрав той, близките му и всички хора по света. Предстоящите празници той ще прекара със семейството си, а на част от тях ще е с микрофон в ръка и ще прави това, което най-много обича - да пее. На нас пък ни е интересно, след като бе абитуриент, дали ще го видим и като студент. „Определено. Особено ако минат тези пандемии, защото аз държа да съм присъствено. Не ми харесват тези онлайн форми на обучение“, завършва Килата и допълва, че това, което иска да следва, е далеч от музиката.

Пред „Телеграф“ 100 Кила разкрива, че е избрал именно Татяна да е първата финансирана от фондацията му, защото е видял потенциал в нея. „Аз се запознах с момичето и видях, че тя всъщност е супер подготвена за това, което иска - да лети в Космоса. Оценките й са на топниво. Виждам, че тя дава и най-големите показатели в лагерите в Турция, в Щатите, където ще отиде сега. И не е някаква цел, която е фантасмагория, да отиде момичето да се разходи дотам, а напротив, виждам, че е много добре подготвена и всяка една крачка, която тя прави към това събитие, е много добре премислена. Тя не ми говори някакви врели-некипели. Моята цел е да помагам на такива деца и ако мога по някакъв начин да бъда полезен, то ще го направя“, категоричен е изпълнителят. Той твърди, че иска да помага на деца с всякакви мечти и не желае да се ограничава само с музикални таланти.

„Има много музикални формати по телевизията, които подпомагат млади таланти. Виждаме, че те обаче, когато спечелят даден формат, след това нищо не става от тях. Тези, които ги поемат, нищо не правят за тях. Аз имам един любимец - Славин, който за мен е гигантски глас и талант, и този човек, след като свърши форматът, хората, които го поеха, не направиха абсолютно нищо. Така че музиката е много хубаво нещо, но фондацията ми, това, с което се занимава тя, искам да бъде в по-широк аспект. Не само музика, за музиката мога и аз лично да помогна. А когато става въпрос за фондацията, искам да бъде за такива големи движения“, откровен е Явор Янакиев. Връщайки времето назад, припомняме, че идеята му за тази фондация се роди по време на предаването „Звездни стажанти“. „В цялото предаване всъщност събирах пари за тази фондация. И сега виждате първия подпомогнат. Реално погледнато, ние държим да са кампании, за които наистина хората, които са дарявали пари да фондацията, да се гордеят с това, което правим, защото тук не става въпрос за 100 Кила, който помага, а става въпрос за всички, които са помогнали на фондацията“, споделя изпълнителят.

Самият 100 Кила неведнъж е признавал, че е имал трудно детство, което от своя страна наклонило везната да помага на дечица, които имат нужда от помощ. „Накланя я винаги, защото, реално погледнато, аз съм човек, който даже средното си образование завърши преди две години. Тоест аз много искам да подкрепям тези хора, които не са ритали футбол на игрището, защото са учили, не са ходили в гората. Татяна например има всъщност страшно много интереси и тя е един страхотен барабанист. Тя е супер широкоскроена личност и можеща. Ако седне на барабаните, ще ти забие най-сложната песен, която си чувала на „Металика“. Тя е един страхотен човек и капацитета, който носи в себе си, е уникален. И ако Танчето успее да стигне там, където я пращаме, то след години тя ще може да подаде дори и на едно дете ръка. Ще може да помага на останалите деца“, категоричен е изпълнителят. На въпроса ни колко струва в днешно време да си добър, Килата с леко тъжен глас отговаря:

„За съжаление хората приемат добрината за слабост. И в днешно време да си простак е супер лесно, да си крадец и измамник е даже и печелившо. Виждате, че хората, които мамят държавата, лъжат, те си живеят добре, в разкош, в милиони. Аз съм човек, който е на 1/10 от един милионер. И добрината ме кара да помагам. Хората си гледат да са с дизайнерските дрехи, да си хапват в гъзарските ресторанти, а за човека до тях, че има нужда от помощ, въобще не им пука. И за жалост понякога човекът до тях е техният роднина, техният приятел. Дори не ни направи по-добри хора. Напротив, много повече ни озлоби. Виждаш, че на днешна дата хората са разделени на ваксинирани и неваксинирани. Хората са разделени на милионери, на които не им пука, че не са работили, и на бедни хора, които умират от глад и са принудени да си бият ваксини, за да могат да работят. Аз самият отидох и се ваксинирах, защото виждам, че не мога да практикувам това, което обичам“.