0

Д о именния си ден на Гергьовден ще остане на санаториум прочутият скулптор Георги Чапкънов. Това обяви пред „Телеграф“ бащата на светската хроника у нас – Иван „Агент“ Тенев.

Той посвети разкошно стихотворение на приятеля си по случай 79-ия му рожден ден. Авторът на златните хитове „Черно и бяло“, „Детски спомен“ и много други дори получи поздравления за творбата от писателя Антон Дончев.

Чапа тази година не празнува личния си празник, както обикновено го прави с най-верните си приятели, тъй като изкара тежък ковид и се възстановява от боледуването. Той вече се чувства добре, но все още при него влизат само най-близките му хора. Агент Тенев успокои за състоянието на приятеля си и заяви, че няма никакво място за лоши мисли. „Информация на ухо: Чапа е добре!! Възстановява се!! Засега само изключително ограничен кръг от хора могат да ходят (само до вратата) и говорят с него!! Няма никакво място за лоши мисли!! Гледат го като писано яйце!! Пазете се!“, заяви хроникьорът.

Синът на Чапа – режисьорът на „Скъпи наследници“ Тодор Чапкънов, и неговата съпруга Адриана Янкулова се грижат за именития скулптор и са се вслушали в съветите на докторите да оставят твореца в санаториума до Гергьовден. Семейството обаче не иска да разкрива в кой санаториум е, за да не притесняват излишно ВИП пациента.

Докато той е под медицински грижи, почитателите му могат да видят интересна изложба в Пловдив, която ще бъде открита на 1 февруари в галерия Капана. Експозицията включва няколко скулптури на Чапкънов и десетки творби на майстора на камерата Иван Бакалов. Чапа е автор на много портрети на известни личности.

Сред тях са Владимир Димитров – Майстора, Федерико Фелини, Йордан Радичков, Радой Ралин и още много други. Той е автор на статуята на София в центъра на столицата, както и невероятната композиция "Да разрушиш стената", която е пред нашето посолство в Берлин. Фотосите ще показват творческия процес при създаването на изкуството на Чапкънов. Скулптурите ще показват някои от известните му портрети.

„Чапкънин означава дословно развратник, а в България използваме думата за „разбойник“. Прапрадядо ми е живял край Кавала и е бил близък с турците, защото им е давал да пият. Веднъж турците идват, когато прапрадядо ми и синовете му отсъстват. Гостите се напили и посегнали на снахите. Заспали, а когато прапрадядо ми се прибрал, им отрязал главите. Оттам идва прозвището чапкънин. На другата сутрин цялото семейство бяга, за да се спаси“ – разказва историята на фамилията си Георги Чапкънов. След това предците му преминават през голямото изпитание на чумата. Всички 12 деца умират за една седмица. Така на стари години прапрадядо му и прапрабаба му започват отново да правят деца. Раждат се три момичета и най-накрая неговият дядо, на когото да оставят наследството.

Баща му Тодор е от Вълчи дол, но в Ямбол, където служел, се запознал с най-хубавото момиче. „Веса, майка ми. И от града я води в Добруджа. Тя, разбира се, не е имала нищо против. Там, във Вълчи дол се раждаме аз и сестричката ми Сияна“, разказва в свои спомени Чапа. По стара традиция скулпторът носи името на дядо си Георги, бащата на майка му Василка. „Едва го помня, беше ветеран от Балканската война, куцаше с единия крак, миличкият. И както едва ходеше, така все ме носеше на ръце. Измъчвал се е сигурно човекът, но много хубаво му беше, пък на мене още повече. На него съм кръстен, изключително добър човек беше“, разказва Георги Чапкънов за ямболския си дядо.

Може ли да падне статуята на София

На една от последните си изложби Чапа е питан от своя почитателка дали е вярно, че когато има буря в столицата, той се тресе от страх за неговата статуя София, да не се събори. С типичната му добра усмивка и ведрост, ваятелят й обяснил, че ако така лесно падат пилони, какво да кажем за „Обелиска” в Париж от 1878 г., висок 23 метра и тежина 250 тона... „А в Париж вечно има ветрове. Или за обелиска в Лондон, който стои на кея Виктория на брега на Темза от 1878 - висок 21 метра и тежи 180 тона, или на другия обелиск в Ню Йорк от 1881 г., поставен в Сентръл парк“, отвърнал творецът. Статуята на София е висока 8 метра и стои върху 12-метров стоманобетонен пилон, а той върху основа с височина 4 метра. А фигурата тежи около 5 тона, съставена е от 160 части, сглобени на място.

От Чаплин до Калата

Негови произведения се намират в многобройни частни колекции и музеи: Националната галерия в София, Ермитажа в Санкт Петербург, музея „Пушкин” в Москва, „Оцокуши – Га-Хара Музей” - Япония, академията “Лалит Кала” в Ню Делхи, музея на открито „Моран” - Южна Корея, La Blade de Seprai в Швейцария, колекция „Петер Лудвиг” – Германия, Музей Moutier - Швейцария.

Чапкънов е съавтор на герба на Република България (1997 г.), създал е стотици монети, медали, плакети, наградни статуетки, портрети на знакови личности. Освен на емблематични за София скулптури, той е автор на редица паметници в различни български градове: Чарли Чаплин, Хитър Петър, Дон Кихот и Санчо Панса – Габрово, На дарителите – Свищов (2005), Висоцки – Вършец (2007), Орфей и Евредика – Смолян (2007), Георги Калоянчев – Бургас (2015), Борис Христов – Пазарджик (2019), и др. Носител на поредица награди, сред които: годишни награди за скулптура на СБХ; наградите „Роден“ и „Хенри Мур“, присъждани от най-големия скулптурен музей на открито в света – “Хаконе”, Япония; наградата за скулптура от Триенале на изкуствата в Ню Делхи през 1991 г.; “Сулмона” – награда на президента на Италия за портрета на режисьора Федерико Фелини през 1993 г.; Гран при в Париж, 2002 г. и др.